Необходими продукти:
За сиропа:
- - 2 ч.ч. захар
- - 4 ч.ч. вода
- - 1 с.л. пресен лимонов сок
За баклавата:
- - 400 г фини кори
- - 2 и 1/2 ч.ч. смлени орехи
- - 1/4 ч.ч. кристална захар
- - 250 г разтопено масло
Начин на приготвяне:
В тенджера комбинирайте захарта и водата. Оставете ги да заврат и след около 5 минути добавете лимоновия сок. Разбъркайте хубаво, за да се разтвори захарта добре и отделете сиропа от котлона, за да се охлади напълно.
В кухненски робот смелете орехите и захарта. Изберете подходяща тава за баклавата. Навийте една част от фините кори на руло и с помощта на кухненска ножица ги нарежете на парченца. По форма и размер трябва да приличат на юфка. Разпределете ги в тавата равномерно и леко притиснете с длани. Върху тях разпределете ореховата смес. Останалите кори нарежете и разпределете върху орехите както първите. Отново притиснете с длани, съветва az-jenata.bg.
С остър нож нарежете баклавата на ромбоиди и залейте с разтопеното масло. Печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса за около 30-35 минути или до готовност. Извадете баклавата от фурната и я залейте. След като изстине може да я покриете с алуминиево фолио и да я оставите поне един ден, за да поеме хубаво от захарния сироп.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Като ходите по
10:20 13.12.2023
2 Лоеч Микре Юнайтед - София
10:21 13.12.2023
3 провинциалист
10:23 13.12.2023
4 Мъдрият
10:37 13.12.2023
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Този коментар е премахнат от модератор.