Last news in Fakti

14 Декември, 2023 12:57 1 173 5

Бира, мечове и кръв: Тежките сватбени ритуали на викингите

  • викинги-
  • сватбена церемония-
  • сватбени традиции-
  • ритуали

Езическите церемонии са викингите винаги са били драматични, тежки и дълги, а сватбите не са изключение

Бира, мечове и кръв: Тежките сватбени ритуали на викингите - 1
Снимка: Shutterstock

Сватбените церемонии и традиции на викингите, известни като brudkaup, били сложни сделки, включващи правни преговори за определяне на цената на булката и зестрата.

Петъците, посветени на кралицата богиня Фриг, били предпочитаните дни за церемонии, които изисквали щателно планиране, включително приготвяне на специална бира, пише vesti.bg, позовавайки се на Ancient Origins.

Символични ритуали за подготовка на младоженците предшествали сватбата: булките били къпани в гореща баня, след което потапяни в ледено студена вода, за да завършат процеса по пречистване, а младоженците участвали в уникална церемония, по време на която изваждали семеен меч от гроб на предците им. Това символизирало "прераждането" на мъжа - или преминаването му от момчешките години към мъжеството.

Булките правели богато украсени корони, с които заменяли аксесоарите, които носили като девойки.

Сватбата включвала размяна на зестра и цена за булката пред свидетели, последвана от религиозни ритуали, които имали за цел да привлекат вниманието на боговете и богините. Жертвоприношенията добавяли към мистицизма на събитието.

Размяната на мечове между булката и младоженеца, заедно с пръстените, предлагани на дръжките били важна част от ритуала. След обредите организирали шествие към празника, което отбелязвала прехода от моминство към женитба. За да бъдат получени благословии от боговете на празника имало изискване младоженците да пият булчинска бира заедно. Последният ритуал включвал свидетели, които придружавали младоженците до леглото им, където бракът се консумирал пред очите им, за да се избегнат евентуални правни спорове.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не и не

    7 3 Отговор
    Е те тая статия чаках последната година!!! Животът ми вече има смисъл!

    Коментиран от #2

  • 2 КАЛАШНИКОВ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Не и не":

    Защо така с негативизъм- беше и поучително и интересно,.....хахахаха!!! Направо избиха всичката риба с тази статия.
  • 3 Механик

    1 2 Отговор
    Казано инак, диваците когато се женят, се напиват здраво с менте бира и се колят и къпят в кръв.
    Селска работа, с две думи.
  • 4 мдаа

    1 2 Отговор
    С изненада научих, че в онези държави било смущаващо да питаш за църквата. Вероятно да голяма степен са си останали езичници.
  • 5 СМЕШНО

    0 1 Отговор
    А ако момата случайно се е надянала на мазно колче като бягала из гората, и после ммата вила на съгледвачите, не ви ли е срам да гледате, разсейвала жениха, вземала шишенцето с червено мастило и го разсипвала по белия чаршаф,... после , три дена ялли и пили и се веселили, и се сбили, защото един казал , мазното колче беше мое, другия казал, не, беше моето... женихът ги слушал и казал, абе аз на вас ли да вярвам или на очите си,...и се сбили, последвали ги гостите от мъжката и женската страна - из викиннски фолклор