Last news in Fakti

15 Декември, 2023 15:32 2 051 6

Материал по-твърд от диаманта? Учените отговарят

  • диамант-
  • твърд-
  • елемент-
  • материал-
  • твърдост

Новият материал разполага не само със свръхтвърдост, но и с фотолуминесценция и висока енергийна плътност

Материал по-твърд от диаманта? Учените отговарят - 1
Снимка: Shutterstock

Учени са напът да разкрият твърдо вещество, което може да съперничи на диаманта като най-твърдия материал на Земята, съобщи Физ. орг.

Авторите на изследване, публикувано в сп. Advanced Materials, са установили, че когато прекурсори на въглерода и азота бъдат подложени на екстремна топлина и налягане, получените материали, известни като въглеродни нитриди, са по-твърди от кубичния борен нитрид - втория по твърдост материал след диаманта, пише БТА.

Постигнатият пробив отваря врати за многофункционални материали, които могат да бъдат използвани за промишлени цели, включително защитни покрития за автомобили и космически кораби, режещи инструменти с висока издръжливост, слънчеви панели и фотодетектори, отбелязват експертите.

Учените се опитват да отключат потенциала на въглеродните нитриди още от 80-те години на миналия век, когато за първи път забелязват техните изключителни свойства, включително висока устойчивост на топлина. Въпреки това, след повече от три десетилетия изследвания и многобройни опити за синтезирането им, така и не са докладвани достоверни резултати.

Сега международен екип от учени под ръководството на изследователи от Единбургския университет и експерти от университета на Байройт, Германия, и университета на Йоншьопинг, Швеция, най-накрая е успял да постигне пробив.

За целите на изследването прекурсори на въглерода и азота са били подложени на екстремна топлина (над 1500 градуса Целзий) и налягане (между 70 и 135 гигапаскала). За да се определи атомното подреждане на съединенията при тези условия, пробите са били осветени от интензивен рентгенов лъч в три ускорителя на частици.

Изследователите са открили, че три съединения на въглеродния нитрид притежават необходимите градивни елементи за свръхтвърдост. Забележителното е, че и трите съединения са запазили качествата си, наподобяващи тези на диамантите, когато са се върнали към обичайното налягане и температура.

По-нататъшни изчисления и експерименти са показали, че новите материали имат допълнителни свойства, включително фотолуминесценция и висока енергийна плътност. Изследователите смятат, че потенциалът на въглеродните нитриди е огромен, като те могат да се превърнат в най-добрите инженерни материали, конкуриращи диамантите.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво , а учените са

    3 2 Отговор
    бащите на търговците в йерархията . Създават , та да вдигат цените и да печелат .
  • 2 Леля Кристи

    4 2 Отговор
    ГМО диамант. Доживяхме и това.
  • 3 по-твърд от моя няма

    2 0 Отговор
    мнго е твърд,въпреки че съм ретро
  • 4 1111

    3 0 Отговор
    Google - "напът" - 475 000 резултата;
    Google - "на път" - 39 600 000 резултата.

    ПРАВЕТЕ СИ ИЗВОДИТЕ, МИСИРИ!
  • 5 Гост

    1 0 Отговор
    Кажете колко ще струва производството им, че и диаманти се правят по изкуствен път, но и те струват скъпо.
  • 6 Събинка

    1 0 Отговор
    колкото и да е твърд за 15 минути ще го омекна