Last news in Fakti

16 Декември, 2023 11:37 1 245 13

Истинският Дядо Коледа бил погребан в Италия

  • дядо коледа-
  • свети никола-
  • италия-
  • погребан

Останките на Свети Никола са под базиликата "Сан Никола", най-голямата църква в Бари

Истинският Дядо Коледа бил погребан в Италия - 1
Снимкa: Shutterstock

Италиански град обаче претендира, че дядо Коледа лежи мъртъв под църква, кръстена на негово име, в пристанище в Южна Италия. Става въпрос за градчето Бари, което лансира тази версия за съдбата на белобрадия старец от близо 1000 години, пише dariknews.bg.

Свети Николай е световно признат за човека, вдъхновил легендата за Дядо Коледа. Той е известен още като Никлаус или Никола и е истински християнски светец, роден не в мразовития север, а в Мира, в днешна Турция.

Смята се, че свети Никола е роден около 270 г. пр.н.е. и умира 67 години по-късно. Той е бил почитан по Средиземноморието заради своята щедрост, особено в Бари. Може би затова през 1087 г. моряците от Бари откраднали костите му и ги пренесли в своя град.

Днес това, за което се твърди, че са останките на Свети Никола, почива в мир под базиликата "Сан Никола", най-голямата църква в Бари, където редовно го посещават християни от всички деноминации на религията от цял свят.

Местният герой

"Местните жители се гордеят, че градът им е популярен с три неща: вкусни миди, девствени плажове и Свети Никола", каза Антонио Палумбо, филмов режисьор от Бари, който е заснел документален филм за връзката на светеца с Дядо Коледа.

„Сред жителите на Бари има ясно изразено нежелание да се приеме историята за произхода на Дядо Коледа/Свети Ник, отчасти защото известният образ на белобрадия мъж в червено е измислен от американските търговци на газирани напитки“, твърди режисьорът.

"Дядо Коледа се възприема като чужденец, консуматорска фигура, внесена от Щатите, чието весело червено лице и кръгъл корем са създадени и използвани през 30-те години на миналия век от компания за безалкохолни напитки с рекламна цел, за да накарат семействата да купуват", заяви тя.

Местните жители, които пазят в портфейлите и колите си изображения и статуетки на Сан Никола за късмет, възприемат своя местен герой като много различен от Дядо Коледа.

"Ние почитаме нашия покровител Свети Никола, молим му се в трудни моменти, той бди над децата, младите жени, моряците и търговците", казва Мария Рита Мауро, ръководител на местния туристически офис.

"Той е нашият култ и ние не го възприемаме като Дядо Коледа, а просто като Сан Никола", добави Мауро.

Празненствата за деня на Свети Никола започват в Бари в нощта на 5 декември. Местните жители присъстват на римокатолическа меса на разсъмване на следващия ден, а след това се хранят с горещ шоколад, палачинки и пръчици пържена полента, наречени sgagliozze. Провеждат се улични концерти, докато статуята на Сан Никола дефилира през стария квартал до огромна коледна елха. Баровете и сладкарниците са отворени без прекъсване.

Тъй като Никола е и покровител на неомъжените жени, младите момичета, които си търсят съпруг, традиционно те се редят на опашка пред базиликата, молейки се за годеж.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истинският

    3 1 Отговор
    е дядо кока-кола и е измислен
  • 2 ХАХАХА

    7 1 Отговор
    Този италиански дядо Коледа дали има нещо общо с нашия, щото ние по друг начин празнуваме Коледа! Ама европейци да сме ! Това на Ганьо Балкански му дай европейски Коледа!

    Коментиран от #5

  • 3 Дядо мраз

    7 0 Отговор
    Зън-зън, зън-зън, зън-зън, Кой е вън? Кой е вън? Кой ще дойде в този час, тук пристига Дядо Мраз.
  • 4 за бога-не знаех

    1 0 Отговор
    А си пожелах ловна пушка и дрон-сега кой ще ми ги донесе?!
  • 5 Мъдко

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Дядо коледа е педараз
    Подпис дядо мраз

    Коментиран от #6

  • 6 ХАХАХА

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мъдко":

    Че то има ли съмнение?
  • 7 ами,

    8 2 Отговор
    За католиците Коледата може да е Свети Николай,за нас източноправославите християни Коледата е Рождество Христово.За съжаление всичко се опорочи и се превръща в празник за търговците и фукните.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не!

    3 0 Отговор
    Жив е - в Македонията!
  • 10 "Става въпрос за градчето Бари"

    3 0 Отговор
    Ако Бари с 315 000 жители е "градче", то какво да кажем за "Градовете" в България?
  • 11 Соваж бейби

    2 0 Отговор
    Тези пък други откачени,няма ли да го взъзкресят ?!То им е заложено в гена ,остава само Ватикана да покаже някой миризливи чорапи или парче брада и да съобщи вярно е идвайте се покланяйте ов...и срщу определена цена.За Снежанка няма ли информация защо така мразят жените каква е тази дискриминация на половете
  • 12 газов инжекцион

    0 0 Отговор
    Аз много обичам жени,руси Снежанки,тъмнокоси сладурани и бузчести японки.

    Коментиран от #13

  • 13 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "газов инжекцион":

    а трътлести черни американки не обичаш ли. Нищо против, природа, но да го представят като предимство ми идва в повече