Last news in Fakti

19 Декември, 2023 14:56 1 584 4

Странни факти за бременността и бебетата, за които не се говори често

  • бременност-
  • бременна-
  • факти-
  • любопитно-
  • странно-
  • новородено-
  • бебе

Бременността е удивителен житейски феномен, но има неща за нея, които не се споменават много често, дори и от лекарите

Странни факти за бременността и бебетата, за които не се говори често - 1
Снимка: Shutterstock

Какво знаем за бременността? Гадене, болки в гърба, необичайни храни - всичко това са добре познати факти за бременността.

Но знаете ли например, че неродените бебета могат да плачат? Или че широко разпространеното мнение, че новородените нямат капачки на коленете, е просто мит? Готови ли сте да приемете факта, че по лицето и тялото ви може да се появят пигментни петна?

Bright Side събра най-забележителните факти за бременността и новородените, за които не се говори много често и няма да чуете при нормален преглед при гинеколога.

1. Дълга бременност

Носенето на бебето в утробата в продължение на цяла година не е мит. Обикновено бременността, от момента на зачеването до момента на раждането, продължава 266 дни, или 38 седмици. В действителност обаче това число може да бъде по-голямо или по-малко. Например Беула Хънтър е била бременна цели 375 дни. Плодът ѝ растял по-бавно от обичайното, поради което бременността ѝ продължила повече от година, но в крайна сметка се родило здраво момиченце.

2. Неприятна течност

През втората половина на бременността течността в корема на майката е почти изцяло съставена от урината на плода, която по-късно той поглъща.

3. Матката расте

По време на бременността матката нараства 500 пъти повече от нормалното, но след раждането тя може да стане по-малка или по-голяма от първоначалния си размер. Преди бременността матката е с размерите на праскова, а в края на бременността достига размерите на диня.

4. Хормонален феномен

По време на бременността жената произвежда повече естроген, отколкото през целия си живот, ако никога не ражда.

5. Органите растат

По време на бременността талията и гърдите на жената не са единствените неща, които увеличават размера си, но и стъпалата ѝ. Има няколко причини за това: прекомерно натрупване на течности в организма на бъдещата майка, омекване на ставите поради хормоналните промени, повишен натиск върху свода на стъпалото поради увеличеното тегло.

6. Неродените също плачат

Бебетата могат да плачат в утробата на майка си, още преди да се родят. Те развиват тази способност през третото тримесечие и плачът обикновено се случва в отговор на нискодецибелен шум, който те могат да чуят. Видеозаписи от ултразвук показват, че бебетата проплакват като отварят уста, притискат езика си и правят няколко непълни вдишвания, преди да издишат.

7. Петна по кожата

Често срещан "спътник" на бременните жени е пигментацията. С този проблем се сблъскват 90% от майките. По лицата им може да се появят специфични петна, особено в областта на челото, носа, брадичката, скулите и очите. Цветът на тази пигментация зависи от първоначалния цвят на кожата на майката: светлата кожа става по-тъмна, а тъмната - по-светла.

8. Пръстови отпечатъци

Пръстовите отпечатъци на бебетата започват да се формират към шестия месец на бременността. Веднъж формирани, те няма да се променят до края на живота им.

9. Развитие на сетивата

Нероденото дете може да усеща, вкусва и мирише храната, която майка му консумира. Те се абсорбират от амниотичните течности и могат да формират хранителните предпочитания на бебето, още преди да се е родило.

Бременността е невероятен период, когато тялото на жената преминава през трансформации, които е трудно да си представим. Но тези факти ни карат да оценяваме чудото на живота още повече.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шуримури

    5 1 Отговор
    Освен матката расте и тутката. Иначе раждането няма да е възможно. Че титките растат е ястно.
  • 2 Роза

    6 0 Отговор
    Когато всичко е нормално,бременността е чудесен период ,в който жената разцъфва!Винаги си спомням с носталгия за това чудесно време на радостно очакване!
  • 3 Доктор Вагиналски

    1 0 Отговор
    На 500 пъти увеличената матка, спрях да го чета
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.