Last news in Fakti

24 Декември, 2023 22:05 1 843 13

Как да избегнем семейните скандали по време на празници и почивка

  • скандал-
  • семеен скандал-
  • семейни скандали-
  • почивка-
  • празници

Това са нещата, за които семействата се карат най-често покрай празниците

Как да избегнем семейните скандали по време на празници и почивка - 1
Снимка: Shutterstock

Покрай коледните и новогодишни празници, а и непосредствено след тях, много двойки заминават на почивка, която чака цяла година. Проблемът е, че много често тези почивки и пътувания са съпътствани от нерви и конфликти. Ако се чудите как да избегнете караниците с вашия партньор, то ние ще ви предложим няколко съвета по темата.

Пътуването с половинката винаги е специален вид преживяване. Това е време, в което партньорите забелязват различни, нови страни в характерите и в поведението един на друг, а в такъв период често се задава и тонът на връзката за бъдещето, създават се спомени, и разбира се, това е възможност да прекарате качествено време с любимия човек, без всички обичайни разсейвания, пише Tialoto.bg.

Почивката и пътуването с половинката обаче както може да е приключение, което да задълбочи връзката, така и може да внесе напрежение в отношенията. Този тип пътувания често или запалват отново искрата на страстта, или засилват съществуващата, или я гасят напълно.

Пътуването е перфектен начин да си осигурите нови преживявания заедно и да откриете малко повече за това кои сте и как реагирате в необичайни ситуации. Именно затова двойките са склонни да имат завишени очаквания за тези празнични ваканции. Това обаче може да доведе до нездравословен натиск това да бъде перфектно изживяване без конфликти, а то да не се окаже такова.

Статистиката показва, че 40% от партньорите се карат по време на почивката си.

Тъй като ваканциите би трябвало да са релаксиращи и приятни преживявания, дребните стресове могат да се превърнат в големи спорове, само защото сте далеч от познатото и сте възлагали толкова много надежди, че ваканцията е бягство от реалния живот. Независимо дали се подготвяте за първото си пътуване заедно като двойка или ще заминавате заедно с децата си, ето и някои съвети, които трябва да имате предвид:

1. Избягвайте дребнави спорове за незначителни неща – те могат да ескалират

Не забравяйте, че малките спорове могат да ескалират, дори когато се намирате на мечтаната почивка. Въпреки че пътуването може да извади на показ най-доброто от нас – да ни направи по-смели, отворени към риска и в някои случаи да ни дари със слънчев загар – то понякога може да извади най-лошото от нас. А

ко отивате на почивка с половинката си и ще бъдете един с друг всяка секунда от всеки ден за продължителен период от време, логично е да очаквате да се скарате през този период. Споровете ви могат да са за някакви незначителни неща като в колко да ставате сутрин, къде да вечеряте и др. Вие вероятно не бихте спорили за това къде и какво да ядете, когато сте вкъщи, но на почивка това се превръща в основна тема, в която никой от вас не може да вземе крайно решение и накрая търпението се изчерпва, това води до разногласия и взаимни обвинения. Темата с храненето може да доведе до различни други спорове, свързани с логистиката и бюджета на пътуването ви. Един от вас може да реши, че другият е склонен да харчи твърде много за дейности като храна, туристически обиколки и други преживявания и вместо това да ви носи наслада, то ще ви донесе напрежение.

Затова трябва да имате ясен и съгласуван бюджет, преди да опаковате куфарите си. Така ще избегнете част от разногласията на място, особено на тема пари. Не забравяйте, че финансовата тема може да бъде спусъкът за възникването на други разногласия, особено ако между вас има дълго задържано негодувание относно предишни навици за харчене.

2. Намирайте достатъчно време за себе си

Качественото време заедно е ценно. В ежедневния живот може би имате повече възможности да отделите време само за себе си – да си почивате и да се съсредоточавате върху собствените си хобита и интереси. Когато сте на почивка, това невинаги е така.

Уверете се, че отделяте време не само за връзката, когато пътувате, но и за себе си. Когато сте вкъщи, обикновено имате малко време да направите нещо, което ви кара да се чувствате добре. Пътуването може да ви отнеме това и е важно да дадете приоритет на себе си. Ще бъде от полза за връзката ви. И така, как изглежда версията за пътуване с приоритизиране на себе си? Можете да станете рано и да отидете на разходка. Да излезете за следобедно кафе сами. Да разгледате галерията, от която партньорът ви не се интересува и др. Не прекарвайте твърде много време във взиране в телефона си. Празниците трябва да са време за приключения на двойката заедно, а не да прекарват време в работа или в сърфиране из социалните медии. Използвайте телефона, само за да навигирате из непознати улици или за да си направите снимка с любимия човек.

3. Различно схващане за приятно пътуване

Въпреки че незначителните разногласия относно дестинации, дейности и бюджети оглавяват списъка с най-честите спорове по време на почивка, може да бъде предизвикателство да пътувате с любимия човек, когато имате различно виждане за пътуването. Противоположностите се привличат, разбира се, но е разумно да проведете разговор за това какво очаквате да получите от пътуването, преди да тръгнете. Най-трудно е за повечето двойки да решат къде да отидат. Въпреки това, след като измислят дестинацията, може да възникне друг сблъсък на личностите им от вида „пътешественикът срещу планировчика“. Понякога единият партньор е по-добър в планирането, а другият партньор просто иска да остави почивката да се развие без никакъв конкретен план.

От който и тип да сте – просто се опитвайте да не насилвате нещата. Единият от вас може да иска да разгледа забележителностите и да се потопите в историята на дадена дестинация, а другият да иска да лежи на плажа или да кара ски през цялото време. Ако откриете, че имате различни очаквания от ваканцията, може да е разумно (и забавно) да помислите какво точно ще прави всеки един от вас и да приемете, че няма да сте непрекъснато заедно. Направете списък с дейности, които ще правите заедно и такива – поотделно. Така никой от вас няма да се чувства измамен.

4. Разравяне на минали проблеми

Комуникацията е фундаментална за всяка връзка, но е мъдра идея да оставите трудните разговори за след пътуването. Особено ако наскоро сте се сблъскали с конфликт или имате минали проблеми, които все още витаят във въздуха. По-добре пропуснете всякакви трогателни разговори от миналото, защото те могат да предизвикат спор.

5. Излезте във ваканционен режим

Не е в природата на всеки да се отпуска. Единият от вас може да е готов да хвърли телефона, да сложи слънчевите очила и да се отпусне, но другият може да се чувства притеснен, че е далеч от служебните си ангажименти.

Уговорете се с партньора си, преди да тръгнете на пътуването, че ще оставите работата у дома. Дължите го на себе си – и един на друг – да положите всички усилия да останете позитивни и да се възползвате максимално от времето си заедно на това приятно, може би ново, за вас място.

Да бъдете далеч от дома може да бъде стресиращо, въпросът е да не оставяте на раздразненията си да се натрупат бързо и да се отразят зле на връзката ви.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    11 0 Отговор
    ...40% от партньорите се карат по време на почивката си... Останалите не си говорят!
  • 2 Професор

    10 0 Отговор
    Ние не се караме с жена ми защото не си говорим. Дано бързо да мине че да започвам работа. У дома е ужас. Първия ден радост, всички сме у дома цялото семейство. На другия ден караница. Понякога си мисля, че ако не работя май ще трябва да се разведем с жената.
  • 3 Ку-ку

    6 1 Отговор
    Абе, каква почивка е това да ходиш с жена си на море, планина, екскурзии.....?! 🙄😭

    Коментиран от #5

  • 4 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Как да избегнем семейните скандали по време на празници и почивка..........
    Ми много просто.......не се жениш и няма кой да те нерви...

    Коментиран от #7

  • 5 Евгени от Алфапласт

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ку-ку":

    Става, ако тя плаща всичко. Мойта вдовица поне го плаща.
  • 6 Тино

    0 0 Отговор
    Добри съвети.

    Коментиран от #12

  • 7 фон

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Има доза истина но жените са необходимо зло.
  • 8 Като

    1 1 Отговор
    Кажем на любовницата и "колежките" да не звънят дори и на семейните почивки.
  • 9 Живота е 1

    0 0 Отговор
    Скандалите ги има от липса на определени неща!
    Аз не се чувствам добре, а кога ще съм добре?!
  • 10 СТИГА БЕ

    0 0 Отговор
    как,... хитро. Но зависи от 1. Чичко паричо/мъжът й/ дали има пари та се е нагърбил за почивка, после, 2.Ако на мацката очите й са празни, тя иска всичко което види и пак опираме до 1.... и кавгата започва, когато кифлата види себеподобните си как разполатат с много пари,... и пак се връщаме на 1.
  • 11 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Сега поне има интернет и може да видиш условията на почвката / колко струва едно такова удоволствие / и ще можем ли да си го позволим, ако сме истинско семейство...Разумно ли е да дадеш пи 500 лв на човек на ден, 1000 лв общо на ден, и 4-5 дни да сновеш из хотелската стая или седиш в барче, притеснен от дрехите и обувките си и да носиш маската на усмихнат и щастлив човек
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.