Last news in Fakti

26 Декември, 2023 09:49 4 975 11

Започват "мръсните дни": ето какво не бива да правим

  • мръсни дни-
  • рождество христово-
  • богоявление-
  • йордановден-
  • поверия

Този период е в дните от Рождество Христово до Йордановден

Започват "мръсните дни": ето какво не бива да правим - 1
Снимка: БГНЕС

След Бъдни вечер и Коледа започват "мръсните дни", чийто край е на 6 януари (Йордановден). Някога се вярвало, че тогава нощем обикалят всевъзможни таласъми, вампири, караконджули, бродници, мамници и други страховити същества от невидимия свят. Като предпазно средство против тях в миналото се налагало спазването на някои забрани и ритуали, пише БЛИЦ.

Жените не бива да вършат обичайните си домакински дейности – месене на хляб, предене на прежда. Специално за вълнената прежда забраната е строга, защото тя се получава от овце и преденето ѝ може да предизвика вълците.

Не се мие и пере, но все пак водата може да се използва за такива цели, ако в нея са пуснати стръкове пелин. Не бива да се правят панихиди, нито да се опяват починали хора.

Не трябва да се зачеват деца, защото ги чака лоша орисия.

Прозорци, комини и порти се закичват с клонки от хвойна и черен глог; рисуват се с катран защитни кръстове; прикрепват се пити от слънчоглед, които представляват щитове срещу злите отвъдни създания.

Пепелта от огнищата не се изхвърля, защото по нея ходят злите духове, които я използват като своеобразна мека килимена пътека. В периода на "мръсните дни“ тя притежава лековити качества и може да бъде използвана за лечение на занемарени и хронични заболявания.

Не се поема на дълъг път, за да не бъдат срещнати таласъми. Също и на воденица не се ходи, защото караконджулите само това и чакат: да дойдат непредпазливи мливари, за да им спрат водата.

Новородено бебе в тези дни изисква особено внимание: момчето ще бъде залюбено от змеица, момичето ще го открадне змей горянин. За да се опази, трябва за три дена три жени под комина да ушият ризка от чисто нова, току-що изпредена и изтъкана вълна, с която да го облекат.

Водата в котли, менчета и бардучета (стомни) била захлупвана, за да не бъде замърсена от караконджули.

В народната митология за "мръсните дни“ караконджулът (някъде го произнасят в среден род – караконджоло) играе основна роля. Той прави бели и пакости, но от тях не настъпват трайни вредни последици. Ако се вгледаме във външния му вид така, както го рисува въображението на народа, с изненада ще открием добре познатия ни образ на кентавъра от древногръцката митология – получовек-полукон.

Караконджулът е четирикрако същество: от главата до предните крака има човешки вид, а останалата, задната част на тялото му е конска. Има и крила, с които лети. В съзнанието на българите, вероятно още в епохата на древните траки, се е получило преплитане с образа на митологичния кентавър, като в резултат се е породило друго странно създание – караконджул.

По време на "мръсните дни“ в България в миналото навън не се излизало без скилидка чесън, а най-добре цяла глава чесън в пазвата – злите създания бягали от миризмата му. Желателно било чесънът да бъде прикаден от свещеник, за целта го вземали направо от трапезата на Бъдни вечер. Със същата защитна цел и коледарите, преди да поемат през нощта на обиколката си, пиели вода, в която имало въглени от бъдника и също била прекадена.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    13 1 Отговор
    Идват мързеливите дни.

    Няма неприятно вълнение.
  • 2 мда

    30 2 Отговор
    Караконджулите са в Парламента.
  • 3 Вампири ,

    9 2 Отговор
    таласъми , танцуват по налъми .

    Коментиран от #4

  • 4 ....

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Вампири ,":

    Под креватите се крият и с налъмите с е бият.
  • 5 Тома

    20 3 Отговор
    Добре е че нашите караконджули талъсъми мамници и бродници заминаха за островите да почиват до 10 януари .За депутатите става въпрос
  • 6 Варненски Моряк

    1 3 Отговор
    Един вид да го разбираме че може да се прави само мръснишки С...е.....к..с г-це Найденова:)
  • 7 Идън

    8 1 Отговор
    ,,Не се мие и пере,, ... Но така наречените,, мръсни дни са от Игнажден до Водици- от 20 декември до 07- ми януари- това са близо 30 дена и ако не се мием и перем ще потънем в мръсотия. Не мога да спазвам тези простотии и през тези дни е по- добре да се ,, очистим,, от мръсотията и Новата година да започнем на чисто.
  • 8 Не кичете комините

    8 2 Отговор
    Едно падане, може да ви накара да посрещнете новата година в местната болница. А там какви караконджули и таласъми ви чакат, нямате си на представа.
  • 9 Мъдрият

    7 0 Отговор
    Всичко това са гнусни поверия и суеверия - не ги спазвайте!

    И тези дни не се наричат мръсни, а СВЯТИ! ТОВА СА СВЯТИ И ПРАЗНИЧНИ ДНИ!


    Честит празник, Честито Рождество Христово и честит ден на бащата, и на всички бащи - православни християни!

    На вторият ден от Рождество Христово – 26 декември, Православната църква празнува Събор на Пресвета Богородица. Също тогава се отбелязва памета на Св. Йосиф Обручник; Св. Яков, брат Господен, който бил и пръв епископ на Йерусалим; както и на Св. цар Давид.

    На този ден в България се празнува Ден на бащата. Като официален празник той е обявен на 10 декември 1991 г. от 36-то Народно събрание. Това е аналог на Деня на майката, който в православната традиция е на Благовещение – 25 март.

    Аз също, слава на Бога съм баща, и имам днес още един празник - и вече почерпих в храма)))

    Честито Рождество Христово!

    Пожелавам на всички православни християни - весело и изпълнено с духовна радост Рождество Христово и на всички светли християнски празници!
  • 10 Идън

    2 0 Отговор
    .,Момчето ще бъде залюбено от змеица, а ако е момиче ще го открадне змей горянин,, Paul Anka-,, Papa,,- поздрав за ЗМЕЯ!
  • 11 Будител

    1 0 Отговор
    е кво се оказа сега...жена ми е змеица...и на Михаел Шумахер и на Мел Гибсън .....