Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа – безкрайно мъчение след шока на организма от алкохола. Но народът на всичко е намерил колая, няма шуптящи таблетки, няма тонизиращи напитки от рекламите – истината е в бульона трезве.
А сега сериозно. Киселото зеле, традиционна за нас зимнина, е хитът на зимата. То е полезно, но не по- малко полезен е сокът, в който то ферментира.
Доказано е, че една чаша зелев сок на гладно действа очистително, балсам е за стомаха и е прекрасен тоник за тялото. Като участник в бульона трезве – той ( и не само той) просто е идеалното средство срещу махмурлук.
Всички продукти в тази зимна супа действат оптимално не само за синдрома "На другия ден", а и на целия организъм през зимата. Зелевият сок съдържа витамин С, К, антиоксиданти и пробиотици. Червеният пипер също е шампион в категорията на витамините, отново – най- вече на витамин С. Празът е богат на фитонциди – естествени унищожители на микроби. А ако ще ги правим както трябва, с люта чушка, трябва да знаем, че лютото съдържа витамин С повече от лимона, който незаслужено е коронован лидер в това отношение. Всички те заедно работят в една посока – повишаване имунитета ни през зимата.
Приготвянето на бульон трезве е фасулска работа, стига да разполагате с добре ферментирал зелев сок, директно от бидончето.
Нарязваме праза на ситно, както и червения лук. Може да отделим дори от лука само червените люспи, защото той е по- скоро с естетична функция.
На сух тиган много внимателно, на не много силен котлон, препичаме мляния червен пипер. Моят е от сушени това лято чушки и съм го смелила с мелничка.
Махаме пипера когато започне да замирисва на печена чушка. Много трябва да следим да не го препечем и да загорчи. В никакъв случай не бива да променя цвета си. 2-3 минути са достатъчни, пише Hera.bg.
На негово място в тигана слагаме сухите чушки и ги препичаме и тях, да замиришат и поизсъхнат. Трябва да станат почти трошливи, но не съвсем – да могат да се режат.
Изсипваме праза, червения лук в зелевия сок, двете лъжици олио и разбъркваме.
Посипваме с мляния пипер и, ако ще сме докрай верни на рецептата, нарязваме на ленти лютата чушка, като внимаваме вътре да не попаднат семките.
Сервираме и това е - вкусно и много полезно, пише "Фокус".
26 Декември, 2023 20:06 2 133 20
Бульон "трезве": Най-добрият лек за махмурлук
Доказано е, че една чаша зелев сок на гладно действа очистително
Снимка: Shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ко речи?
20:10 26.12.2023
2 Анонимен
Коментиран от #6
20:13 26.12.2023
3 Соваж бейби
20:32 26.12.2023
4 Варненски Моряк
20:41 26.12.2023
5 Хсххахааххйайа
21:10 26.12.2023
6 Армеята
До коментар #2 от "Анонимен":
На това му се вика куркуляк.21:12 26.12.2023
7 препатил
Коментиран от #8, #12
21:14 26.12.2023
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Скоро ще пуша пура
21:18 26.12.2023
10 Гатанка
Коментиран от #11
21:19 26.12.2023
11 Хаххааахайахййа
До коментар #10 от "Гатанка":
Тва да не е росен филмовия оскар от под прикритие? 🤭21:25 26.12.2023
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Цялата идея
Т.е., като одрусате крушата хубаво, след това всичко е различно и ново.
21:36 26.12.2023
15 Ванга
21:42 26.12.2023
16 Росен гяура
21:45 26.12.2023
17 Ироничен
Не може с кисело зеле да оправиш мускулна треска, и с махмурлука е така.
Айде, умната...
22:33 26.12.2023
18 Гръч
23:56 26.12.2023
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 Този коментар е премахнат от модератор.