Last news in Fakti

3 Януари, 2024 09:13 1 726 5

5 астероида летят към Земята

  • астероид-
  • земята-
  • наса

Това се посочва на сайта на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА

5 астероида летят към Земята - 1
Снимкa: Shutterstock

През следващите няколко дни 5 астероида с различни размери ще се приближат до Земята на доста близко разстояние по космически стандарти. В същото време един от тях е с размерите на две футболни игрища. А две от космическите скали са открити на 1 януари 2024 г.

Това се посочва на сайта на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Потенциално опасни астероиди за Земята се считат за космически камъни, които се приближават до нашата планета на по-малко от 7,5 милиона километра и в същото време трябва да имат размер над 150 метра. За сравнение, средното разстояние от Земята до Луната е 385 хиляди километра.

Учени от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА използват специални детектори, за да наблюдават всеки ден покрайнините на нашата планета, за да открият астероиди, които се приближават към нас. Наблюденията помагат да се оцени размерът на обекта и разстоянието до него.

Учените също проследяват траекторията на полета на астероидите, за да разберат дали представляват реална заплаха за нашата планета. Смята се, че дори камък с диаметър няколко десетки метра, който пада на Земята, може да причини значителни разрушения. Ако говорим за обекти, по-големи от 1 км, тогава те могат да причинят катастрофа от планетарен мащаб.

На 1 януари тази година учените са открили нов астероид на име 2024 AA, който е с размери 11 метра и се е доближил до Земята вечерта на 2 януари на разстояние от 610 хиляди км, тоест почти два пъти по-далече от Луната.

Също така, заедно с гореспоменатия камък, по-голям астероид, открит миналата година, ще се приближи до нашата планета на разстояние от 1 730 000 км. Астероидът, наречен 2023 YR, е с диаметър 37 метра, пише glasnews.bg.

На 3 януари откритият преди 5 години астероид под името 2019 KK5 с диаметър 94 метра, който може да се сравни с височината на небостъргач, ще прелети на разстояние 4 070 000 км.

На 6 януари астероид на име 2024 AU, който е открит на 1 януари тази година, ще лети до Земята на разстояние 2 310 000 км. Размерът му може да се сравни с дължината на пътнически самолет - 26 метра.

Потенциално опасен астероид, наречен 2002 AY1, открит преди 22 години, завършва първите пет космически скали, летящи към Земята. На 8 януари нашата планета ще бъде отделена от този камък на 5 800 000 км, но размерът на астероида е впечатляващ - 219 метра. Тоест този камък е подобен по размер на 2 футболни игрища.

Според учени от НАСА нито един от тези астероиди не трябва да удари Земята, но както знаете, космосът е непредсказуемо място.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    8 2 Отговор
    Те не могат да пуснат покритие за телефоните в 3/4 от Америка, астероиди били открили. Земята е ПЛОСКА. Годината въобще не е 2024.
  • 2 ........

    7 2 Отговор
    Камъните падат,падат от небето хаха.Ако може един да удари партийния дом докато сглобката мисли поредния антибългарски закон ще сме щастливи.
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    5 1 Отговор
    Да удрят вече Земята и паразита наречен Човек да отиде в небитието.
  • 4 А комети?

    2 0 Отговор
    Летят, хвърчат и кръжат.
  • 5 КовидманЯк

    0 0 Отговор
    Аха, и два сникърса и едно баунти...