Last news in Fakti

3 Януари, 2024 15:29 1 871 3

Как да предпазим зъбите от захар и алкохол? Стоматолозите съветват

  • захар-
  • сладко-
  • алкохол-
  • дентална медицина-
  • зъболекар-
  • съвети-
  • зъби-
  • грижа за зъбите

Преподаватели по дентална медицина дадоха съвети как да смекчим влиянието на вредните храни и напитки върху зъбите

Как да предпазим зъбите от захар и алкохол? Стоматолозите съветват - 1
Снимка: Shutterstock

Торти, сладки десерти, бонбони и различни напитки, с които много хора са склонни да прекаляват на празничните трапези, може да окажат значително въздействие върху здравето на устната кухина и зъбите, предупреждават специалисти по дентална медицина от университета Тъфтс, Масачузетс, САЩ, цитирани от електронното издание "МедикълЕкспрес".

Проф. Екатерини Папатанасиу, преподавател във Факултета по дентална медицина във висшето училище, каза, че поддържането на добра устна хигиена е много важно през цялата година, но по време на празниците трябва да му обръщаме особено внимание и да се замисляме по-сериозно с какво се храним и какво пием.

Напитките и снаксовете с въглехидрати може да предизвикат множество проблеми в устната кухина - от кариеси до счупени зъби. Проф. Папатанасиу и проф. Чин Ло, ръководител на детската стоматология във факултета, съветват студенти и пациенти как да опазим зъбите си.

Според Ло е добре да се осигури баланс на храните в менютата за празниците, като свежите блюда от плодове и зеленчуци се украсят привлекателно, особено за най-малките, пише БТА.

Папатанасиу съветва на всяка цена да се избягват бонбони тип тафи, тофи и желирани бонбони, защото могат да увредят сериозно зъбите. "Опитът ми сочи, че по време на празниците се увеличават спешните случаи в стоматологиите", каза специалистката. Обичайно тези спешни случаи са свързани със счупени или пукнати зъби от твърди бонбони или пуканки, отлепени коронки след консумиране на лепкави бонбони, болка в зъбите.

Ло добавя, че малцина осъзнават как за зъбите е по-добре да се хапват дребни шоколадови бонбони вместо бисквити например. Шоколадът ще се разтопи и няма да остане по зъбите като някои лепкави захарни бонбони, посочи тя.

Напитките с алкохол също увеличават риска за зъбите.

"Те често съдържат захар и киселини, които допринасят за зъбния кариес", каза Папатанасиу. Освен това цветните напитки като червеното вино например влияят на зъбния емайл и оцветяват зъбите. Честата и прекомерна употреба на алкохолни напитки за дълъг период от време може да е рисков фактор за заболявания на венците, сухота в устата и на рак на устната кухина, добави специалистката.

Затова тя препоръчва ограничаване на употребата на алкохол изцяло. След прием на кисели храни и напитки, на алкохол и плодови сокове, Папатанасиу съветва да се изчака тридесет минути, преди да се измият зъбите. След хранене е полезно да изплакнете уста с вода, за да се отстранят частици храна, попаднали между зъбите, каза специалистката.

Тя припомни, че неподсладените дъвки стимулират слюноотделянето, което предпазва от кариес.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    3 0 Отговор
    С ЧЕНЕ......
  • 2 да бе да

    3 2 Отговор
    до сега каквото са ме посъветвали стоматолозите винаги съм го правел наопаки (както при бените като ти каже не значи иска) та според тях ако не ги сшушам нямаше да имам съби в устата си преди около 10 години … че така със съветите за доене на стадото
  • 3 Съвет

    5 0 Отговор
    Приемайте алкохола венозно.