Last news in Fakti

4 Януари, 2024 13:32 1 177 3

Ароматизираните свещи влошават здравето

  • аромати-
  • ароматни свещи-
  • ароматизирани свещи-
  • свещи-
  • здраве

Силните аромати може да предизвикат мигрена, дразнене на очите и гърлото и увеличават риска от респираторни заболявания

Ароматизираните свещи влошават здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Ароматизираните свещи са на пръв поглед чудесен начин да накарате дома си да ухае добре, да добавите меко осветление за настроение и да си починете след тежък ден. Но паленето им може да увеличи риска от неприятни здравословни проблеми, предупреди експерт, цитиран от The Sun.

Използването на силни ароматни свещи може да доведе до мигрена, дразнене на очите и гърлото и по-голям риск от респираторни заболявания, казва д-р Тамаш Пандич, специалист по обществено здраве в университета Semmelweis в Унгария, предава Дарик.

Те могат също така да влошат съществуващи състояния, като астма. Това е така, защото свещите отделят малки частици от други замърсители, докато горят. Освен да проветряваме често домовете си, най-добрият начин да подобрим качеството на въздуха в помещенията е да намалим химикалите, които използваме, обясни експертът.

Той казва: "Когато става въпрос за реакцията на човешкото тяло, източникът на веществото няма голяма разлика."

Някои производители на свещи използват етерични масла, за да избегнат недостатъците на изкуствените аромати. Но те идват и с рискове за здравето. Например туйонът, открит в етеричните масла, е свързан с увреждане на нервната система. Докато цинамалдехидът, използван в някои свещи с аромат на канела, може да причини дразнене на кожата и алергична реакция.

Повечето свещи са направени от парафинов восък. Предишни проучвания предполагат, че това може да е причина за рак, но това все още е предмет на дебат. Някои марки свещи също използват фитил, при който памукът е увит около друг материал, като метал, произвеждайки токсични сажди, което също може да доведе до белодробни проблеми.

Експертът обясни: „Независимо дали са изкуствено произведени или естествени, всяко чуждо за организма вещество крие химически риск."


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бошкее

    5 0 Отговор
    ако ги ползвате вместо вейп може и да ви вреди наистина ;D
  • 2 Ритната камбана

    2 1 Отговор
    А обикновените свещи, чемширът и босилекът направо ви тропясват.
  • 3 Идън

    2 0 Отговор
    Парафиновият восък е нещо като железното дърво- няма такова нещо. Парафинът не съдържа восък! Той е продукт от петрол и наистина е опасен за здравето- димът от такива свещи е черен и задушва не само аромата- а и самите хора. Това е парафин за свещи- не е восък! Восък е пчелният восък- няма дим при горенето на свещта и е безвреден. Даже е полезен- той пречиства въздуха от други миризми и замърсители.. Някога хората са си правели от восък и конци сами свещите. Восъкът е грехота да се изхвърля- остатъците от недогорели свещи се събират и от тях се правят нови свещи. Ароматът на восък и тамян действат благоприятно на човек.