Last news in Fakti

5 Януари, 2024 10:45 2 082 19

Калкулатор на смъртта: Изкуственият интелект вече изчислява и кога ще умрем

  • калкулатор-
  • смърт-
  • изкуствен интелект-
  • прогнози

Според проучването моделът, наречен life2vec, е точен в 78% от прогнозите си

Калкулатор на смъртта: Изкуственият интелект вече изчислява и кога ще умрем - 1
Снимка: Shutterstock

Калкулатор на смъртта, който използва изкуствен интелект, може да предскаже с голяма точност кога даден човек ще се прости с живота си. Алгоритъмът е дело на група учени от САЩ и Дания.

Според проучването моделът, наречен life2vec, е точен в 78% от прогнозите си, което го поставя на едно ниво с други изобретения, създадени за предсказване на подобни житейски събития. Но за разлика от тях, той работи като чатбот, използвайки предоставените му от човек данни, за да предскаже какво и кога ще последва.

Технологията е създадена от учени, трениращи изкуствения интелект да работи с огромен масив от данни. Експертите му подавали най-различна информация за над шест милиона реални хора в Дания, включително доходи, професия, местоживеене, наранявания и дори кога са били бременни.

Крайният им резултат е създаването на модел, който може да обработва ясно формулирани житейски факти и да генерира прогнози за вероятността човек да умре рано или за това какви ще са доходите му през целия живот, пише в. „24 часа“.

Според life2vec до по-ранна смърт водят фактори като мъжки пол, да имаме диагностицирано психично разстройство или да упражняваме професия, изискваща тежък физически труд. А сред факторите, които според програмата водят до по-дълъг живот, са по-високият доход или заемането на ръководна длъжност.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    5 0 Отговор
    Ако си луд нещо, цаката му да викаш колко гърло имаш от време на време.
  • 2 Минувач

    26 0 Отговор
    Не знам, как тоя изкуствен интелект може да ни изчисли смъртта, щото след половин час може да ме блъсне кола, а може и да не ме блъсне.
    Обаче хората със сигурност могат да изчислят смъртта на изкуствения интелект, щото могат да му дръпнат шалтера по всяко време.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мъдурко

    8 0 Отговор
    Пробвах го - пълна глупост и кал в ушите!
  • 5 е той ИИ предсказа

    2 1 Отговор
    войните в украйна и израел . кой ще победи и кой ще загуби . шенген също . но има тайни и не всичко ни дават на тепсия . хахаха
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    Стига сте писали небивалици.Той ти дава прогноза.Ти можеш с действията си да я Опровергаеш!Целта е да знаеш и да действаш ежедневно като смъртен,а не като олицай!

    Коментиран от #12

  • 7 Така Така

    5 0 Отговор
    Физическият труд не винаги води до ранна смърт едно време бабите и дядовците все на полето са били. Но целта е друга май някакви модели се насаждат май
  • 8 ганю

    1 3 Отговор
    такова нещо няма с нанотехнологии , ваксина и 5G мрежа
    и с подходящия инсталиран софтуер в телефона ви
    правите инсулт или инфаркт когато ви е удобно
    и когато ви трябват подходящите донори
    вие сте тъпаци до един

    Коментиран от #9

  • 9 Тупан техно

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ганю":

    Ти си най-умният, нЪли?
  • 10 Мамул

    3 0 Отговор
    Знаем, че ще умрем. Сега разбираме , че първо ще ни вземете ума.
  • 11 Констатираща

    2 0 Отговор
    За това бяхме чели отдавна, че с алгоритъм ще се изчислява и състоянието на болния, за да не се правят излишни разходи да се лекува. Нещо нормално за държавите, от които произлиза! За тях човешкият живот няма особено значение, дори е вреден за други "по-важни" личности, които имат по-дълбоки джобове, както и се обяснява в статията, че те имат шанс да живеят по-дълго, но не трябва да забравяме и друго, че именно те умират от насилствена смърт, а бедните, както един индийски монах, който ядял само леща и спял на дървена възглавница на земята, е живял 120 години. Богатството понякога, убива по-бързо от бедността, защото охолният живот е вреден. Освен това тези, които правят хората от другите държави по-бедни, служейки на техните извратени интереси и мода за войни, завоевания, наркотици и престъпления, нямат право да се месят в това и да правят такива констатации със създадения от тях ИИ, за да служи само на техните интереси.
  • 12 Минувач

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И за какво е тая прогноза? Ами да се допитам и до астроложка, пак ще е прогноза! Колко хора по цял свят умират при най-различни злополуки или по всякакви други непредвидени поводи, каква е била тяхната прогноза?!? Отделно, за каквато и да е стойностна прогноза, то имаш ли си идея, какъв набор от информация трябва да се въведе, за да се направи?
    Евентуално бих се доверил на подобна прогноза, изключвайки разбира се всички случайни фактори, само ако ти набухат в тялото някакви нано-роботчета, които да щъкат и предават нон-стоп информация за работата и състоянието на всичките ти чаркове, вкл. и емоционалното състояние. Но дори и да пофантазираме, че могат да направят такива нано-щуротии, то кой нормален ще си ги набие в тялото с риска те сами или някой друг да ги накара да те убият, т.е. човек да бъде постоянен заложник на нещо или някого.
  • 13 0мрял от ковид

    2 0 Отговор
    Това е като прогнозните сметки за порното. Топлофикация София и фирмите за топлинно счетоводство отдавна ползват ИИ.
  • 14 Румен

    2 0 Отговор
    Всичките бизнесмени умират към 50 те. Я от инфаркт, я от инсулт. Щото всеки ден мислят как са изкарани парите, и да не им направят проверка от МВР. Треперенето всеки ден, помага на всеки бизнесмен да замине за там дето няма връщане..Както казват италианците:- Чао бамбино сори

    Коментиран от #15

  • 15 ККК

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Румен":

    Глупости..
  • 16 Да Така Е

    0 0 Отговор
    От Скелето Се Сурват Трисетина В Шахта Гадна Лигава И Мазна...От Тях Неще Останат И ДвАмина ...ЕХ ЖИВОТА Е ТОВА!
  • 17 Аз съм

    0 0 Отговор
    на 50г.
    Според калкултаро требеше вече да съм умрел.
  • 18 Будител

    1 0 Отговор
    е Зеленски е още жив ....трябваше вече да е сред картофите...
  • 19 ганю

    0 0 Отговор
    Ядосайте Руснаците още малко и няколко Сармата и сте готови
    за Свети Петър