Last news in Fakti

8 Януари, 2024 11:48 2 403 18

Орязаха добавките на родни звезди

  • добавки пенсии-
  • златен орфей-
  • български звезди-
  • естрада

Те ще останат без добавката "Златен Орфей" от 350 лева, която получават към пенсиите си

Куп знаменити творци ще останат без добавката "Златен Орфей" от 350 лева, която получават към пенсиите си в момента.

"Държавата не е спирала да ми плаща пенсията от "Златният Орфей", но скоро и това ще стане" - обясни пред "България Днес" рок легендата Йордан Караджов.

Фронтменът на група "Сигнал" все още получава добавката заради успехите си, но ще я загуби в края на месеца. Тогава изтича срокът, който държава бе определил за десетки музиканти да получават допълнително 350 лв.

"Защо само за три години, това е мистерия за мен. Иначе получавам обикновена пенсия от 560 лв.", казва Караджов.

Без добавки от "Орфея" от началото на следващата година ще останат още Йорданка Христова, Кирил Маричков, Веселин Маринов, Богдана Карадочева, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова и др.

Пенсиите на "Златният Орфей" са по 350 лв. за отличени и по 500 лв. за носители на Голямата награда. Йорданка Христова получава пълния размер, но и те ще ѝ бъдат отнети през този месец.

Според общото мнение не е нормално пенсиите за творчество да са със срок, при положение че иконите на българската естрада са се раздавали цял живот на сцената.

"Дълбоко се смея просто. Какво друго мога да направя?", казва Караджов и добавя: "Или пожизнено да ги дават тези пари, или въобще да не ги дават".

Певецът в момента има участия в цяла България, но на въпроса може ли да живее с 560 лв. пенсия, той казва, че просто не знае как възрастните хора се справят с такива нищожни пари.

"Слава Богу, все още сме на сцената и успяваме да живеем като бели хора. Иначе не мога да го мисля какво ще правя. Тези 350 лв., които ми ги отнемат, едва ми стигат за лекарствата, които пия" - казва вокалът.

Според изпълнителя на "Може би" положението с културата в България е на много ниско ниво и дълбаем все повече дъното.

"Обиколил съм няколко пъти света и твърдя, че България е уникално място като енергия и като дадености. Но останалото е просто без коментар", разсъждава той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 урко

    44 3 Отговор
    Точно пък Данчо Караджов едва ли е останал на пенията си. Той продължава да изнася концерти, макар че отдавна няма глас и само грачи

    Коментиран от #2

  • 2 Сила

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "урко":

    Ама той винаги само това е правил, грачи...... Добре, че е Славчо Бинев, те си знаят защо
  • 3 уредиха се , а

    6 5 Отговор
    другите по 300 пенсия 35 години . не я вдигаха . като спести държавата , ще има пари за култура . дали ще дават пенсии на фашизирани лумпени връщащи се от фронта в украйна . кой без ръка, кой без крака . има и лежащи в калта дето храна за чакалите и вълците . по добре за тях нищо . да не ги пускат на футболни срещи и на протести в центъра .
  • 4 Защо ли

    39 0 Отговор
    Ами пенсията или е спрямо това, което си внасял в пенсионния фонд или е социална. Какво има да се говори. Нашите звезди колкото са внесли, толкова получават. Хонорарите им не сме ги гледали!

    Коментиран от #12

  • 5 Загрижен

    30 0 Отговор
    Я да погледнем как е в щатите!?
    Опааа, такива животно, като пожизнена пенсия, там няма, а са държавата, която точно тия с орязаните пари, ни рекламират. Нали получават авторски права! Е, който е автор, разбира се.
  • 6 тодо

    20 1 Отговор
    Първо,като ходиш в чужбина остани там за повече.Стига ви толкова.Покажи колко осигуровки си внесъл,ама не си.Дъщеря ти ще ти помага за бирата,наглеци.
  • 7 Соваж бейби

    9 5 Отговор
    Не ги е срам сигурно ще се даде тези пари на украинци курортисти!Давайте на тези хора добавките и те не са много ама това са последните нормални в България ,другото е гнусна чалга .Един нормален има Миро само той не е пропял чалга или не знам на него паметник при живе трябва да му направите и талантлив.Иначе бездарници много по бг.сцена с лопата да ги ринеш които няма да имат добавки след време
  • 8 Паметник на музиката

    4 2 Отговор
    Г-н Караджов , вие и колегите ви вече сте демоде, твърде ретро звучите ушите на българките политици.Освен това ги връщате към времето ,когато бяха част от БКП. Трябваше да се ориентирате към чалга сектора и тогава щяха да ви помилват и да ви отпуснат някоя добавка. Твърде ретро сте, както впрочем и паметниците, които искат да демонтират и да заличат следите от историчексото ни минало по заповед на американските господари. За жалост го няма вече Тодор Живков да оцени вашето изкуство а пък и вие нямате силикон. Нашите политици харесват изкуствените форми и ги лансират в подопечните им медии по всевъзможни начини.

    Коментиран от #10

  • 9 чичака

    27 0 Отговор
    На повечето от тези дето реват че са с ниски пенсии съм разписвал и изплащал по 400 лв за 2 ч участие на вечер, когато заплатите бяха по 200 лв!!! И никой от тях не искаше на договор, а само на хонорарен лист!!!
  • 10 Соваж бейби

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Паметник на музиката":

    Вярно е ча са демоде ама не бяха гнусни като чалгарите.Иначе е грозно на дърти години да излиза да пее и ретро песни на плейбек,на всеки е ясно с годините и гласа ти заминава.А защо не са си плащали данъци това е друг проблем да им търсено сметка от данъчните
  • 11 Яяяя виж ти!

    9 0 Отговор
    Яяяяя... виж ти? 35 години да не знаем,че имало активни борци на песенния фронт и чак сега когато благинката може да секне изплюха камъчето? Че имало и категории за парите като при активните борци ?Че то парите на активните борци едно,че бяха по-малко, но и успяха да ги вземат за по-малко време, а тия от 1965г. та досега.
  • 12 Не им придиряше

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Защо ли":

    Те хонорарите ги криеха и въобще не плащаха данъци и осигуровки от тях. Ако си бяха плащали сега щеше да вземат тавана на пенсиите. Ама бой Тошо подкупваше културтрегерите и въобще ни им придиряше за далаверите с хонорарите.
  • 13 Aлфа Bълкът

    5 1 Отговор
    Да им дават добавката, ама като са в пенсионна възраст, Веселин Маринов да не е пенсионер случайно?
    От този цитат си мисля, че винаги са взимали тази добавка още млади години:
    "Държавата не е спирала да ми плаща пенсията от "Златният Орфей", но скоро и това ще стане" .
  • 14 От Варна

    12 0 Отговор
    Толкова са жалки тези български звезди, дето непрекъснато коментират пенсии и добавки. Нали и сега работят, Веселин Маринов спечелил чисто 400 000 лв от коледните концерти. Това го писаха. Печелят луди пари от частни участия. Чалгаджиите са по-достойни, защото не хленчат за подаяния . Стига с тези овехтели звезди. Всяко нещо е с времето си!
  • 15 Умен по цялата глава

    12 0 Отговор
    Изпяли по една песен и цял живот пенсия заради нея...Хората цял живот бачкат като луди по заводи, фабрики и на полето засрамете се бе..!!!
  • 16 един

    8 0 Отговор
    Не вземам страна,но сравнявам нашите "звезди" със западните такива!На Запад големите певци и групи имат издадени по-над 15-20 албума всеки един от тях/по-информация на Уикипедия/,изнасят концерти непрекъснато по-цял свят/Тейлър Суифт наскоро е пяла в Бразилия при непоносима жега/,печелят яко от турнета и концерти,но работят яко и на концертите им присъстват хиляди техни почитатели!У нас рядко можеш да видиш естраден певец да композира или да свири на пиано,китара и т.н.,на Запад това е често явление!Иначе у нас е рев за пенсии,не че нямат право,но когато са печелили добре е трябвало да мислят и за времето когато ще слязат от сцената!
  • 17 Аз Съм Българин!

    6 0 Отговор
    На тея милионери пенсия им дали, БЕЗ ПОВЕЧЕ ДУМИ!
  • 18 бай Даньо

    5 0 Отговор
    А нали за участие или номинация, са взимали пари, значи им е платено , а сега реват за 300 лева. А по колко им платиха за участие в Новогодишната програма, ами за други концерти излъчвани по Телевизията...Колко млади певци има, но никой не ги ангажира и тънат в забрава или пеят по барове из чужбина. Но сте прави, пенсия се дава на база вноските в НОИ,... а те са се осигурявали на щатни заплати. Спирам, защото се сетих мисъл на баба ми - Няма да се наядат