Last news in Fakti

14 Януари, 2024 09:52 3 330 7

Уловиха огромна риба в плитки води, което предвещава бедствия

  • кралска херинга-
  • тайланд-
  • риба-
  • бедствия

Кралската херинга е уловена за първи път в Андаманско море

Уловиха огромна риба в плитки води, което предвещава бедствия - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

Тайландски рибари уловиха огромна кралска херинга, рядка риба, която може да достигне 11 метра дължина. Експертите не изключват това да се случва за първи път в Тайланд, съобщават световните издания.

Обикновено кралските херинги живеят на големи дълбочини и почти никога не се издигат на повърхността, където се извършва риболов. Разпространено е вярването, че тази конкретна риба предвещава бедствия.

Кралската херинга е уловена за първи път в Андаманско море

Необичайната риба беше уловена в Андаманско море край бреговете на тайландската провинция Сатун. Според рибарите те са я срещнали на малка дълбочина.

"Андаманско море има голяма дълбочина, във водите на Тайланд може да достигне две хиляди метра. Обикновено тук не се ловят кралските херинги, тъй като хората рядко ловят риба на такава дълбочина", казва Тон Тмонронгнавасават, морски еколог от университета Касетсарат в Банкок.

Той смята, че рибата се е издигнала на повърхността, след като е срещнала студени водни маси. Той отдава появата им на т. нар. дипол на Индийския океан, явление, поради което температурата на водите в западната и източната част на Индийския океан последователно се повишава и понижава.

Кралската херинга често е виждана преди земетресения

Някои жители на Сатун се опасяват, че кралската херингата предвещава предстоящо природно бедствие. "Ако кралската херинга бъде открита близо до Сатун, това може да означава, че има заплаха от земетресение край бреговете на Андаманско море“, цитира Metro един от тези коментари. "Възможно е и цунами.“

Суеверията, свързани с рибата, станаха широко известни след опустошителното земетресение, което се случи в Япония през 2011 г. Малко преди това около две дузини кралска херинга бяха изхвърлени на японските плажове, пише Livescience. Тези риби са били наблюдавани и преди силното земетресение в Чили през 2010 г.

Учените не изключват животните да могат да забелязват признаци на предстоящи земетресения. В същото време няма надеждно потвърждение, че кралските херинги наистина имат тази способност.

"Дълбоководните риби, които живеят близо до морското дъно, може да са по-чувствителни към движенията на активни разломи от тези, които живеят близо до повърхността", заявява сеизмологът Кийоши Вадацуми.

През 2023 г., когато четириметрова кралска херинга изплува на плажа в село Пунта Сал, Перу, много местни жители побързаха да напуснат брега, страхувайки се от земетресение. Според рибарите това е втората кралска херинга, която намират на брега за последните няколко месеца. Тогава обаче не се стигна до природни бедствия.

През декември 2023 г. огромна кралска херинга беше забелязана в Доминиканската република. Рядката риба е била изхвърлена на плажа Лос Кокитос в град Пепило Салседо.

"Това е дълбоководна риба. Странно е да я намерите на повърхността“, казва тогава заместник-министърът на морските ресурси на страната. "Тя не представлява никаква заплаха; обикновено такива риби живеят дълбоко в океана."

Морските змии от легендите може да са кралски херинги

Кралската херинга се смята за една от най-необичайните риби в световните океани. Има дълго змиеобразно тяло, чиято дължина може да достигне 11 метра. Има съобщения за екземпляри с дължина до 15 метра, но автентичността им не е потвърдена.

Такива риби обикновено плуват с изправени глави, поставяйки тялото си в позиция, близка до вертикалната. Смята се, че кралските херинги са причина за появата на легендите за морски змии. Техният размер и отличителен външен вид наистина им придават прилика с тези митични същества, предаде "Блиц".

За рядкостта на появата на кралските херинги на повърхността може да се съди от наблюденията на специалисти от Нова Зеландия. Когато през 2022 г. кралска херинга беше намерена на плажа в Дънидин, уредникът по естествена история в музея на Отаго Ема Бърнс каза, че са регистрирани само девет подобни случая за 150 години.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    9 0 Отговор
    Леле 11 м. за херинга ли става въпрос или за кит?

    Коментиран от #6

  • 2 дядо поп

    7 2 Отговор
    Да очакват китайско цунами!
  • 3 Бендида

    12 0 Отговор
    В Андаманско море се правят непрекъснато военни учения. Там си мерят.... армиите. Нищо чудно,че рибоците са луднали.
  • 4 От статията

    6 0 Отговор
    Научих нещо ново.
  • 5 Змиорката не е херинга

    13 0 Отговор
    Ето как изглежда подобен рибок. Незнам Венито защо е сложила снимка на змиорка (уловена в Палау) в статията!? Можем само да гадаем какво и се върти из главата.

  • 6 Абе

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Не им обръщай внимание бе ! Техните рибари лъжат повече от нашите !
  • 7 Венелина

    5 0 Отговор
    как може в блиц да сложат 9 (девет) снимки в същата новина, а тук ни пробутваш змиорка за херинга?