Last news in Fakti

15 Януари, 2024 09:18 2 559 5

Не подарявайте тези неща - носят лош късмет

  • подарък-
  • лош късмет-
  • суеверия

Подаряването на празен портфейл или чанта символизира пожелание за финансови затруднения

Не подарявайте тези неща - носят лош късмет - 1
Снимкa: Shutterstock

В различните култури и традиции суеверията за лошия късмет често се различават. Докато някои могат да отхвърлят тези вярвания като обикновени суеверия, други ги възприемат сериозно и избягват определени действия, за да предотвратят потенциални нещастия.

Ето десет неща, които се смятат за лош късмет при раздаването в различните култури:

Ножове

В много култури се вярва, че даването на нож на някого води до прекъсване на отношенията между даващия и получаващия. За да се противодейства на това, е прието към подаръка да се включи малка сума пари, което го превръща в покупка, а не в подарък.

Огледала

Суеверието, свързано с огледалата, се корени в идеята, че те могат да уловят душата. Смята се, че подаряването на огледало прехвърля част от душата на подаряващия на получателя, което може да доведе до негативни последици.

Обувки

Някои култури вярват, че подаряването на обувки може да донесе лош късмет, тъй като обувките се свързват с идеята да се оттеглиш от някого или нещо. Освен това се смята за неуважително да се подарява нещо, което докосва краката.

Часовници

В китайската култура часовниците се свързват с отминаващото време и често са свързани с погребения. Подаряването на часовник може да символизира обратното броене до края на дадена връзка или живот, което го прави несполучлив подарък.

Чадъри

Суеверията, свързани с чадърите, са различни в различните култури. На някои места се смята, че да подариш на някого чадър е равносилно на това да му пожелаеш дъжд, който да донесе негативи.

Перли

Перлите се свързват със сълзите в много култури, което ги прави символ на скръб и тъга. Подаряването на перли може да се разглежда като пожелаване на сълзи на получателя.

Котки

Въпреки че котките често се смятат за символ на късмет, в някои култури подаряването на котка се смята за лош късмет. Това вярване може да се дължи на асоциацията на котките с вещици или свръхестественото.

Празни портфейли или чанти

Смята се, че подаряването на празен портфейл или чанта символизира пожелание за финансови затруднения. Смята се, че липсата на пари в портфейла или чантата ще донесе бедност на получателя.

Носни кърпички

Подобно на вярванията, свързани с огледалата, се смята, че даването на кърпичка на някого представлява сълзи и тъга. Смята се, че това е лошо предзнаменование за отношенията между даващия и получаващия.

Всичко, което е в комплект от четири

В някои източноазиатски култури числото четири се свързва със смъртта, тъй като думата за "четири" звучи подобно на думата за "смърт". Затова често се избягва даването на предмети в комплект от четири, за да се предотврати навличането на лош късмет, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    22 1 Отговор
    Всичко това са глупости и празни суеверия!

    Не ги спазвайте!
  • 2 Що бе

    6 3 Отговор
    Много готини съвети ! Докато те кефи някоя жена , добре ! После и подаряваш часовник и обувки , и тя отлита без драми !

    Коментиран от #4

  • 3 Цъко Гуменката

    11 0 Отговор
    Да ти подаряват златни кюлчета гледам, че е ок. За един познат питам.
  • 4 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Що бе":

    Абе ако иска да и подариш истински дамски ролекс и дизайнерски чепици с диаманти, драмите ще са за теб ...ха ха ха И ще предпочетеш да не отлита.

    Коментиран от #5

  • 5 Еее...

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Аз ако ще и подарявам " Ролекс " и " Ермес " , вече предварително трябва да съм разбрал , че това е жената , с която искам да остарея !