Last news in Fakti

22 Януари, 2024 12:58 1 472 2

Известна веган диета всъщност е непосилна и вредна, твърдят диетолози

  • диета-
  • веган-
  • растения-
  • хранене-
  • здравословно хранене-
  • диетолог

Консумацията на 30 растения на седмица е нелека, но и не особено полезна задача

Известна веган диета всъщност е непосилна и вредна, твърдят диетолози - 1
Снимка: Shutterstock

Набралата наскоро популярност диета с 30 растения не е особена полезна, смятат експертите, цитирани от БТА и "Дейли мейл".

Яденето на 30 растения седмично е трудно и недостъпно за много хора, твърдят диетолози. Твърди се, че храненето с 30 растения на седмица подобрява състоянието на червата, но пет растения може да имат същия ефект върху организма.

Някои диетолози предупреждават, че следването на предизвикателството с 30 растения може да накара хората да забравят да консумират важни хранителни вещества, съобщава БТА.

Съсредоточаването в различни видове пресни плодове и зеленчуци може да бъде скъпо и да направи трудно следването на цялостна балансирана диета, каза д-р Дуейн Мелър от университета Астън в Бирмингам. Това не означава, че яденето на плодове и зеленчуци не е полезно. Храненето с разнообразни продукти увеличава разнообразието от вещества и фибри, които поддържат микробиома на червата здрав, каза още д-р Мелър.

Лондонският диетолог Ким Пиърсън подчерта, че яденето на разнообразни храни е от ключово значение. "Следването на диета, която се фокусира основно върху зеленчуци, може да доведе до дефицит в организма. Растителната храна няма да осигури всички основни хранителни вещества в необходимите количества. Зеленчуците са ключова част от балансираната диета, но те не са всичко", каза Пиърсън.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от стадото

    2 0 Отговор
    най малкото не сезонна, а и какво включва. И колко излиза на касата в супера
  • 2 Скептик

    7 0 Отговор
    Има доста научни трудове, които недвисмислено доказват, че веганството (не го бъркайте с вегетарианството) води до сериозни увреждания на организма. Естествено, същото се отнася и за тези, които плюскат само месо. И в двата случая страда най-много мозъка.