Last news in Fakti

25 Януари, 2024 12:56 1 597 5

Експерти обясняват: Защо кучетата махат с опашка толкова много?

  • куче-
  • кучета-
  • опашка-
  • махане с опашка-
  • махане-
  • еволюция-
  • домашни любимци

Много стопани смятат, че четириногите им махат с опашка от радост, но причините не се изчерпват с това

Експерти обясняват: Защо кучетата махат с опашка толкова много? - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи изтъкнаха две възможни причини, поради които кучетата махат с опашки. Четирима експерти се събраха, за да напишат статия в Biology Letters за енигмата, която е махането на опашка, защото докато собствениците често измерват настроението на своите домашни любимци по това колко бързо се движи опашката, много малко се знае защо се случва това.

Д-р Тейлър Херш от Института по психолингвистика "Макс Планк" в Холандия и нейните колеги разгледаха повече от 100 проучвания за това защо кучетата махат с опашки, за да излязат с две хипотези. И двете предложения се отнасят до начина, по който кучетата са били опитомявани и отглеждани от хората в продължение на десетки хиляди години, като бавно развиват повече склонност към махане на опашка, отколкото други себеподобни видове като вълците, койотите и др.

'Хората оценяват ритъма'

Една от теориите, която те наричат „опитомено ритмично махане“, описва подробно как хората умишлено са подбрали кучета за разплод, които махат с опашки по-често от други, просто защото ни е заложено да харесваме ритмични последователности.

„Когнитивната невронаука показва, че човешкият мозък предпочита ритмични стимули, които предизвикват приятни реакции и ангажират мозъчните мрежи, които са част от системата за възнаграждение,“ се посочва в документа.

Хората съзнателно или несъзнателно са привързани към махащите с опашка кучета поради начина, по който мозъкът ни е устроен, когато става въпрос за оценяване на ритмите, предполагат експертите. Документът посочва, че това може да обясни защо кучетата размахват опашките си толкова често, когато общуват с хора.

Ефекти от опитомяването

Алтернативно, експертите предполагат, че махането на опашка при кучета се е засилило в процеса на опитомяване просто като „страничен ефект от селекцията на други черти, като послушност и кроткост“.

С други думи, когато хората започват да опитомяват кучета и да ги развъждат, за да ги отглеждат като домашни любимци, махането на опашка по същество се появява като страничен ефект (очарователен страничен ефект, но все пак страничен ефект).

Експертите казват, че е имало много промени, произтичащи от процеса на опитомяване, които включват депигментация на козината, смален лицеви скелет и размер на зъбите, промени в общия размер на тялото, появата на физически атрибути като висящи уши и завити опашки и намален размер на мозъка.

Документът заключава, че докато махането на кучешка опашка е често срещано явление при нашите домашни любимци, то все още е слабо разбрано от научна гледна точка и трябва да се проведат много повече изследвания по темата за конкретни отговори.

Всъщност ли махането на опашка означава, че кучето е щастливо?

Може, пишат експертите, но не винаги. Експертите смятат, че може да показва положителни емоции и силна възбуда, но никога страх или стрес.

Въпреки това махането с опашка може да се използва и за предаване на информация от куче на куче или куче на човек, се казва във вестника, като например показване на умилостивение, подчинение или неагресивно намерение на кучето.

Едно проучване, цитирано от хартия, установи, че кучетата могат да използват махането на опашка като способ за молене. Например, ако искат да им дадете храна, може да размахат опашка, за да привлекат вниманието ви.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    1 2 Отговор
    Като няма ръце маха с опашка.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Умен по цялата глава

    8 0 Отговор
    Пълни глупости са измислили.Било страничен ефект...Трябвало е да сравнят поведението на диви вълци и опитомени кучета,за да разберат,че движението на опашката им показва Емоционалното състояние в момента,намерението му и положението в Йерархията между тях.При среща на две непознати кучета Алфа кучето е с Вирната нагоре опашка и настръхнала козина по гърба ,а подчиненото е със свита опашка между краката ..Ако и двете са със вирната опашки започва Бой,докато едното не се подчини..При подчинение кучето ляга по гръб и се " предава" на срещаното Алфа куче...Йерархията при тях е Закон,който не търпи промяна още когато са били диви в глутница... .Преди атака опашката е изпъната хоризонтално назад...При среща на две кучета с радостно размахващи насам натам опашки,означава,че се радват да се видят и искат да играят...Така е и при Вълците и дивите кучета...Така,че тия " учени" и " експерти" само са похарчили парите за заплати.....Казвам ви го след десет годишен опит в парка с моето куче Питбул...!!
  • 5 патето Яки

    0 5 Отговор
    Сърби ги задника затова махат опашка. Когато ги сърби другата дупка пък ходят с вдигната опашка.