Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 13:56 2 194 3

Можем да ядем в изобилие тези храни, без да се тревожим от напълняване

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • полезна храна-
  • отслабване-
  • напълняване-
  • тегло

Тези пет вида храни могат да се ядат на корем, защото организмът гори повече калории, отколкото приема при консумацията им

Можем да ядем в изобилие тези храни, без да се тревожим от напълняване - 1
Снимка: Shutterstock

Мечтата на всяка жена е да яде и да не пълнее. Това всъщност не е невъзможно. При усвояването на следните пет храни организма гори повече калории, отколкото получава. В този кратък списък ще ви споделим какво можете да хапвате без да се притеснявате от натрупване на излишни килограми.

Боровинки

Причината за безграничната "слава" на боровинките е тяхното антиоксидантно съдържание. Този плод има повече антиоксиданти от всеки друг. И въпреки всички фибри, съдържащи се в чаша боровинки (около 14% от препоръчителната ви дневна доза), този горски плод съдържа само 85 калории.

Краставици

Краставиците са неизменна част от лятото - дали на салата или на таратор. Състоят се предимно от вода и съдържат само 16 калории на порция. Семената и обелката съдържат по-голямата част от хранителната стойност на зеленчука, така че е по-добре да не белите краставиците. Те осигуряват както фибри, така и бета-каротин (форма на витамин А), за който се знае, че е полезен за очите, пише az-jenata.bg.

Броколи

Броколите са най-питателни, когато се консумират сурови или приготвени на пара. Този супер зеленчук съдържа сулфорафан (антикарциноген, който работи за унищожаване на причиняващи рак химикали, които тялото може да поеме чрез околната среда или чрез храната). Освен витамините А, С, Е и К, една порция задушени броколи съдържа приблизително 20% от дневната ви нужда от фибри. Плюс това има само около 31 калории за 100 г.

Марули

Повечето видове маруля (независимо дали е зелена или айсберг), съдържат само около 10 до 20 калории на порция. И въпреки че марулята няма да добави много протеини към вашата диета, тя ще прибави много витамини и хранителни вещества като фолат, желязо, витамин А и витамин С.

Карфиол

Една порция карфиол съдържа 25 калории. Той съдържа и фибри, витамини С и К, антиоксиданти и фитохимикали (химични съединения, произведени от растенията, за да им помогнат да се предпазят от бактерии, гъбички и вируси, които могат да им навредят).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инж технолог по хранене

    7 1 Отговор
    С храни,в които няма наситени мазнини,няма как да пълнеете. Плодовете и зеленчуците не са от тесто или от сланина.
  • 2 Ричи

    5 1 Отговор
    Ако вие си ги произвеждате, иначе от магазина- са пълни с пестициди.
  • 3 Идън

    6 1 Отговор
    Нищо прекалено не е безвредно. Да. Няма да напълнеете, но едва ли е полезно да изядете две кила броколи на пара... една глава карфиол или една кофа боровинки...Яденето в,, изобилие,, по принцип е в противоречие със здравословния живот.