Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 15:45 1 012 9

Домашните любимци намаляват риска от деменция при възрастните хора

  • домашни любимци-
  • възрастни хора-
  • деменция-
  • мозък-
  • стареене

Ново изследване разглежда как домашните любимци - кучета и котки, могат да помогнат за предпазването на мозъка при стареене

Домашните любимци намаляват риска от деменция при възрастните хора - 1
Снимка: Shutterstock

Наличието на домашен любимец може да намали риска от деменция при хората в зряла или напреднала възраст, които живеят сами.

Ново изследване разглежда как домашните любимци - кучета и котки, могат да помогнат за предпазването на мозъка при стареене. Трудът анализира близо 8000 доброволци над 50-годишна възраст, които живеят сами.

Анализът на когнитивните функции при участващите в проучването доказва, че съжителството с домашен любимец помага значително за запазването на когнитивните способности като памет и вербални умения – осмислянето на информация по време на разговор и свободен говор. Тези резултати са наблюдавани единствено при тези, които живеят сами и нямат семейство – при хората, които живеят с други хора, домашните любимци не носят същите ефекти.

Тези, които живеят с други – семейство или приятели – не се нуждаят от домашен любимец, който да забави стареенето им, пише puls.bg. Това се дължи на факта, че домашният любимец е ключов компонент при откъсването от самотата, през която минават възрастните хора, които живеят сами. Макар и самотата да е индивидуално усещане за всеки (социалната изолация не гарантира самота за някои), тя има доказана връзка с повишения риск от деменция. Липсата на редовни социални контакти може да промени структурата на мозъка, което влияе на здравето.

Самотата възниква поради липсата на желана свързаност с околните. Това усещане може да възникне поради социална изолация и физическата липса на хора, но дори и тези с редовни социални контакти могат да изпитват самота. Най-вече при възрастните самотата може да има непоправим ефект върху здравето – тя повишава смъртния риск (в някои случаи толкова, колкото го повишават пушенето или затлъстяването). Има връзка и с повишен риск от сърдечни болести (29%) и инсулт (32%). Що се отнася до здравето на ума, самотата е свързана и със състояния като депресия и тревожност.

Домашните любимци предоставят възможности за собствениците, които да ги откъснат от самотата и с които да поддържат здравето си. Самото животно става другар на човека, с когото може да се свърже. Някои животни, като кучетата, налагат редовно излизане навън – разходките дават възможност на възрастните хора да упражнят било то и лека физическа активност, но най-вече случването на ценни социални контакти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иди ми дойди ми

    3 5 Отговор
    Вместо да четем книги,вече се отдаваме на кучетата. Ами да им оставим възможността и да ни хранят тогаз! Ставаме кучелюбци.

    Коментиран от #6, #8

  • 2 Аз знам друго

    3 4 Отговор
    Който няма внуче гледа куче
  • 3 Знаех си

    6 2 Отговор
    Най-добрият приятел на човека. Винаги съм живял с куче и ще си карам така до дълбока старост. Вижда се, че помагат.

    Коментиран от #4

  • 4 А на кучето

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Знаех си":

    Дали му харесва да живее с теб

    Коментиран от #5

  • 5 Ест.

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "А на кучето":

    А ти как смяташ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Танев

    3 0 Отговор
    Четете и анализирайте всяко нова популярна новина, реавайте кръстъсловици, ребуси. С една дума напрягайте малко мозъка си. Всеки нов нервен възел поддържа мозъка ви, поддържа нервнете система.
  • 8 Сила

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "иди ми дойди ми":

    Аз съм селяндуромразец...... Избива ме даже на
    садизъм.......
  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор
    Сапунените сериали са единственото занимание за повечето възрастни. Те изобщо не обичат да си напрягат мозъка със занимания, които го натоварват. Така, мозъка затъпява, по-късно идва и деменцията.