Last news in Fakti

3 Февруари, 2024 07:31 1 582 12

Най-добрите храни за справяне с махмурлука

  • храни-
  • закуски-
  • махмурлук

Най-добрите лекове за махмурлук са тези, които можете да ядете, без да пиете

Най-добрите храни за справяне с махмурлука - 1
Снимкa: Shutterstock

Прекаляването с количеството алкохол може да доведе до тежък махмурлук на следващата сутрин. FederalPress разбра какви храни и ястия ще помогнат в борбата с последствията от необузданото наливане.

Според научни изследвания махмурлукът е най-тежък, когато концентрацията на алкохол в кръвта достигне нула. В този момент централната нервна система започва да алармира, активирайки имунната система и предизвиквайки възпалителен отговор в тялото. В допълнение, човек, страдащ от махмурлук, изпитва повишаване на нивата на кръвната захар.

Експертите по хранене казват, че най-добрите лекове за махмурлук са тези, които можете да ядете, без да пиете. Освен това някои храни могат да помогнат на черния дроб да се справи с натоварването и да възстанови минералите, загубени от пиенето на алкохол.

Кои са най-добрите закуски за тежък махмурлук:

Яйца

Натурален и готов лек за махмурлук. Яйцата са богати на вещества като цистеин и аминокиселини, които са необходими за производството на антиоксидант, наречен глутатион. Пиенето на алкохол причинява дефицит на глутатион, който помага на тялото да разгради ацеталдехида, токсичен страничен продукт от разграждането на алкохола - основният виновник за главоболие и сухота в устата.

Авокадо

Диуретичният ефект на алкохола неизбежно уврежда електролитните резерви на тялото, така че авокадото ще помогне за попълване на дефицита на калий. В допълнение, изследователи от Япония са открили пет съединения в авокадото, които предпазват от увреждане на черния дроб.

Овесени ядки или пълнозърнест тост с мед

Овесената каша съдържа сложни въглехидрати, които осигуряват бавно освобождаване на захар в кръвта и предотвратяват сутрешната умора. Яденето на сложни въглехидрати за закуска е доказано, че повишава настроението ви и се бори с умората.

Ако овесената каша не ви харесва, пълнозърнестият тост с мед е идеалният заместител. Според Британското кралско дружество по химия това ястие съдържа натрий, калий и фруктоза, които са от съществено значение за възстановяване от махмурлук.

Човешкото тяло усвоява фруктозата със същата скорост като алкохола, така че една или две супени лъжици мед ще ускорят процеса на възстановяване. Учените твърдят, че медът може да ускори елиминирането на алкохола с цели 32%.

Банан

Идеален вариант за вегетарианци. Един средно голям банан съдържа около 11% от дневната ви стойност на калий.

Ядки

Ядките помагат за намаляване на възпалението, предизвикано от алкохола. Те са един от основните естествени източници на селен – една ядка съдържа приблизително два и половина пъти дневната нужда.

Диня

Ако чувствате, че главата ви ще се разцепи на две, отчасти вината може да е намаленият кръвен поток към мозъка. Динята е богата на L-цитрулин, хранително вещество, което увеличава притока на кръв, незабавно облекчавайки главоболието и сухотата в устата.

Портокали

Портокалите са богати на витамин С, който ускорява метаболизма и помага на тялото да задържа глутатиона. Диетолозите препоръчват да избирате пресни плодове пред портокалов сок, който може да повиши нивата на кръвната захар.

Кисели краставички

Киселите краставички съдържат витамин А, витамин К и електролити, включително калий, калций и манган.

Източник: zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    16 2 Отговор
    Аре ако обичате хора които се напиват от бира да не дават акъл на такива които изтрезняват с бира.
  • 2 който не е пил той незнае

    8 3 Отговор
    най-добрия лек е студената бира!
  • 3 Акула

    2 3 Отговор
    Благодаря Ви

    Коментиран от #10, #11

  • 4 КОТарАК

    5 3 Отговор
    аз обикновено удрям по 100 от същото , от което съм се напил ...крие и рискове , разбира се-да не влезеш в серия
  • 5 Радо

    10 3 Отговор
    Зелева чорба естествено.
  • 6 Име

    0 1 Отговор
    Много мъжествено!
  • 7 Препоръка

    11 2 Отговор
    Шкембе-чорбата трябва да се продава в аптеките!
  • 8 Име

    2 2 Отговор
    Кого го интересува?
  • 9 Бг на три ракии

    2 0 Отговор
    Според европийските директиви, срещу махмурлука се прилага терапията с две бири.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.