3 Февруари, 2024 10:05 2 597 10

Рецепта на деня: Болярско вретено

  • болярско-
  • вретено-
  • руло-
  • пилешки гърди-
  • бекон-
  • какво да сготвя

Пилешки рула, с плънка от кисели краставички, гъби, сушени доматки и кашкавал, увити във фини слайсове от бекон

Рецепта на деня: Болярско вретено - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти за 4 бр. вретено:

  • 2 бр. пилешки гърди (пеперуда);
  • 150 г бекон, нарязан на слайсове;
  • сушени домати;
  • кисели краставички;
  • 50 г кашкавал (или пушено сирене);
  • 100 г гъби;
  • 30 г масло;
  • черен пипер;
  • сол;
  • 1 кг картофи;
  • 1/2 ч.л. черен пипер;
  • сушен розмарин;
  • зехтин.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса.

Разрежете пеперудите през средата и отстранете свързващия хрущял. Фино разрежете всяка една от гърдите през средата, но не докрай, така че да се уголеми площта им. Покрийте ги с прозрачно фолио, поставете ги върху дъска, отдолу с кърпа, за да стои стабилно, и ги начукайте, за да ги изравните като дебелина. Посолете и поръсете с черен пипер.

Измийте, нарежете и задушете гъбите с малко масло, до готовност. Охладете ги.

Нарежете сушените домати, краставичките и кашкавала.

Поставете три резена бекон на дъската и разположете напречно пилешкото филе, така че да легне върху бекона.

На дългата страна на пилешкото месо подредете сушени доматки, нарязани кисели краставички, малко задушени гъби и отгоре кашкавал.

Завийте на руло, заедно с бекона и внимателно прехвърлете в тава, със завитата част надолу. Ако е необходимо можете да ги укрепите с клечка за зъби. По същия начин оформете и другите 3 рула. По желание може две от рулата да направите и без бекон.

Полейте със струйка зехтин.

Обелете и нарежете картофите на парчета. Сложете ги в купа и ги объркайте с малко зехтин, черен пипер, сол, розмарин и червен пипер. Разпределете ги около рулата в тавата и я пъхнете във фурната. Готови са след около 20-25 минути, когато рулата добият златист загар, а картофките са готови.

Нарежете рулата, леко под ъгъл, на филийки и поднесете. Подхожда им бяло вино Траминер, пише vkusnoteka.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    15 0 Отговор
    Чудя се на името. Когато е имало боляри не е имало домати а когато е имало домати не е имало боляри

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Измишльотина

    6 2 Отговор
    по подобие на киевския котлет на времето!
  • 3 Верно е !

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Салата "Цезар" е същата глупост.
  • 4 Злогош

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Нещо като панирани калмари по кърджалийски

    Коментиран от #8

  • 5 Хасковски каунь

    1 0 Отговор
    Такова нещо аз правя със заешко месо, но не с зехтин , а с много масло.
  • 6 въпросче

    3 0 Отговор
    Ако са тънки пържоли,а не слайсове,какво ще стане? Българският език е все повече загърбван.
  • 7 Воисил Граматик

    3 0 Отговор
    Със зехтин,а не с зехтин.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.