Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 09:24 4 006 42

Какви са разликите между българската и сръбската ракия?

  • ракия-
  • сърбия-
  • българия-
  • разлики

Докато сърбите поднасят ракията в чаши от 30 мл, то у нас най-малката ракия, която може да бъде поръчана, е 50 мл

Какви са разликите между българската и сръбската ракия? - 1
Снимкa: Shutterstock

Ракията е традиционна напитка както за страната ни, така и на Балканите като цяло. Най-предпочитана и за производство, и за консумация е плодовата ракия между 40 и 60 градуса. Традициите, свързани с производството на ракия, в страните на Балканите са сходни, следователно можем да открием сходства в родната ракия и в тази, която поднасят на трапезата си, съседите ни, пише Actualno.com.

А каква е разликата между сръбската ракия и нашата?

1. Разликата между сръбската ракия и нашата по отношение на използвани плодове за производството

Българите имат стари традиции в производството на ракия от грозде. Гроздовата ракия е онази, с която е по-популярна страната ни. Наричана е гроздовица и грозданка. В планинските райони се приготвя и традиционна дрянова ракия, тъй като разнообразието от плодове не е голямо и не предполага възможност за направа на ракия от различни плодове. За разлика от нашата ракия, най-често гроздова и дрянова, сърбите приготвят ракия от сливи, като дори са патентовали своя марка.

2. Разликата между сръбската ракия и нашата по отношение на поднасянето на ракията

Сърбите обожават да консумират ароматна кайсиева ракия. Мекият ѝ характер и ароматните нотки я прави предпочитана. Поднася се със зеленчукови салати, месо и морски деликатеси. За разлика от Сърбия у нас ракията не се поднася с месни ястия и морски дарове. Обикновено у нас се поднася чиста с безалкохолно или със салата. В България по правило не консумираме храна – основни ястия с ракията.

3. Разликата между сръбската ракия и нашата по отношение на количеството ракия, което се поднася

Докато сърбите са скромни и поднасят ракията в чаши от 30 мл и по-рядко в такива от 50 мл, то у нас най-малката ракия, която може да бъде поръчана, е 50 мл, а оттам нагоре количествата нарастват на 100, 150 и прочие. 30 мл не е мярка, която се предлага на територията на България. Явно в България не се задоволяваме с малко.

4. Ракия на фокус

Всички видове ракия в Сърбия, включително нестандартни и ароматни решения като дюлева, малинова, черешова, медена, орехова, са сходно популярни и са в потребителския фокус, консумират се почти еднакво, без да има превес на конкретен вид ракия, докато у нас популярността на гроздовата ракия отчетливо превишава останалите.

Какви са разликите между българската и сръбската ракия?
Снимкa: Shutterstock

5. Вкусови качества на сръбската ракия или как я предпочитат пиячите

По отношение на сръбската ракия се наблюдава както такава с остър характер, пареща, предпочитана от по-старите пиячи, така и нежна, мека, ефирна, лека, предпочитана от по-младите. У нас подобно разделение не се наблюдава.

6. Специални заведения, в които се поднася сръбската ракия

В Сърбия има заведения, предлагащи само ракия. Сръбският Rakia Bar, предлагащ над 50 различни типа ракии – от карамелени нюанси до флорални букети, от греяна ракия през зимата до миксове с тоник за летните вечери, е едно от тези заведения, които не можем да открием в България.

7. Греяната ракия у нас и в Сърбия

Греяната ракия е характерна за всички балкански страни, така че по отношение на консумацията ѝ няма значителни разлики освен в някои подправки, които сърбите използват за приготвянето на греяна ракия.

Видове сръбска ракия

  • Най-разпространената ракия и гордостта на сърбите е „Шливовица“;
  • Клековац (хвойнова ракия) е друга характерна за Сърбия ракия;
  • Ябуковача (ябълкова ракия), която е популярна с високата си захарност;
  • Лозовача (гроздова ракия), която е най-малко консумираната в Сърбия;
  • Кайсиева (кайсиева ракия), характерен за която е мекият вкус и завладяващият аромат;
  • Крушковаца (крушова ракия). Вишневача (черешова ракия);
  • Ораховача (орехова), която е богата на йод и така проявява и лечебни свойства по отношение на щитовидната жлеза.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Аз съм веган

    30 4 Отговор
    Сръбската ракия - връло люта 20 градуса
  • 3 яяя

    43 0 Отговор
    не съм съгласен, тук сливовата е наравно с гроздовата. ракия от дренки е пълна екзотика, трянва да търсиш специално, за да намериш. не съм намирал.
  • 4 един

    23 3 Отговор
    И в България преди години беше традиция в домашни условия да се сервира ракия в малки чаши/мисля 25грамови/,но започна масово производство на домашна ракия и малките чашки отидоха в историята!
  • 5 Да се чуди човек

    34 16 Отговор
    Всеки ден има по една новина за Сърбия в българските новинарски сайтове. Естествено можете да видите в сръбските сайтове, че на никой не му пука каква ракия пият българите. Те си имат национална пропаганда описващи ни като полухора и по-долен народ. Руските подлоги се съгласяват с това и удрят чело в земята всеки път, когато чуят Сърбия или Русия. Какво да се прави, такъв народ сме си еничарски и комплексарски народ.

    Коментиран от #10, #13

  • 6 Разликата

    36 2 Отговор
    На мен ми харесва крушовата им ракия. Сега ни превъзхождат и по сирене и по ракия и по колбаси. Защото в България, сиренето не се прави качествено , като през комунизма, а се прави с палмово масло, колбасите са ни от смеляни кокали, сухожилия, оцветители и овкусители. В Сърбия още слагат истинско месо и мляко в производството. Там е разликата, иначе рецептите са ни добри , но българския производител трови народа и за това сме първи по сърдечносъдови заболявания.

    Коментиран от #18

  • 7 789

    17 2 Отговор
    Статията изнася изкривена информация за ракията като балканска напитка. А и не само. Никъде не се описва от какво се правят ракиите в БГ и Сърбия. А в Македония? Къде е мястото на т.н. джиброва ракия в подреждането? Колко декара овощни градини с дюли, кайсии, сливи и дренки има в Сърбия, България и въобще на Балканите, за да се произведе съответното количество огнена течност? Или всичко опира до спирт и есенции.
  • 8 Юзче

    10 0 Отговор
    Ха наздраве! И с българска, и със сръбска.
  • 9 Ценител

    21 2 Отговор
    Сръбските ракии са добри за експериментиране, но не стават за редовно пиене, прекалено ароматни са и с неприятен нерафиниран вкус. Нищо не може да се сравни с една класическа качествена, двойно препечена грзоданка - това е универсално питие, което никога не омръзва. Разбира се, придружена от салата според сезона, само варварите пият ракия без салата.
  • 10 провинциалист

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да се чуди човек":

    "Руските подлоги..." - а да не би да са сръбските подлоги? Навремето се слушаше много повече сръбска, отколкото руска музика. Вярвам, че всеки истински чалгар се припознава и разпознава като сръболюб.

    Коментиран от #15

  • 11 ККК

    23 1 Отговор
    Дюлевата им ракия е чист парфюм - на много места в Сърбия съм бил, дюлеви градини никъде не съм видял! Самият вкус на Дюневицата е химия и парфюм. Всичките им други ракии са супер!

    Коментиран от #39

  • 12 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    23 0 Отговор
    СРЪБИТЕ....МОРСКИТЕ ДАРОВЕ..
    КДЕ ГИ ЛОВЯТ.....🐋🐳🐙............

    Коментиран от #28

  • 13 БАРС

    8 9 Отговор

    До коментар #5 от "Да се чуди човек":

    Ами да ти кажа ,че сърбите не ни обичат много щото сме правили золуми по време на втората св.война когато по нареждане на Хитлер изпращаме там армия дда охраняваме ешалони на немците от срьбските партизани .Говорил съм с тях и ттова казват.Та това им преподават в училищата по история ,а никъде не учат че 1944 год.
    България излиза от пакта с Германия и трьгват нашите войници да се бият против Германия и ,че даваме 30000 войника жертви.Половината сьрбия е освободена от нашата армия.А за това че крал Милуш напада България подкупен с колко килограма злато от Англичаните също никъде не учат и то в гърбът когато БЬЛГАРИЯ СЕЕ ГОТВЕЛА ДА ПРЕВЗЕМАТ ИСТАНБУЛ .ПО ПРИНЦИП ТЕ ВИНАГИ СА ИГРАЛИ КУ---------А.НИКЪДЕ И НЕ СА УЧИЛИ ЧЕ КАКТО И ДО ДНЕС СА ИЗДЕВАТЕЛСТВАЛИ ПО ТИЯ КОИТО СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО БЪЛГАРИ .Те даже И ЗА НИКОЛА ТЕСЛА КРИЯТ ЧЕ Е ОТ БЪЛГАРСКО ПОТЕКЛО.САМО ПРОТИВ РУМЪНИЯ НЕ СА СЕ БИЛИ СЪС ВСИЧКИ ДРУГИ СЪСЕДА СА СЕ БИЛИ ПО ТЯХНА ВИНА.А КОЛКОТО ДО РАКИЯТА ПЯТ Я МНОГО СУТРИН С КАФЕ НАПРАВО УЖАС В КАФЕТО СИПВАТ РАКИЯ

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Прав си

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "провинциалист":

    Пропагандата на Югославия навремето е била изключително силна. Все още сърбите инвестират средства, за да поддържат добър имидж. Но истинскито им лице се видя във войните в Югославия, където се изклаха с най-близките им и света ги видя що за народ са. За сравнение българина никога не е бил толкова краен шовинист и въпреки че ни изкарват какви ли не, сме много по-човечни и кротки хора.
  • 16 Серви

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "БАРС":

    Никакви зулуми не сме правили. Ние сме владели само Пиротския окръг. Тези хора си живеят в техния свят на пропаганда.
  • 17 Мъдурко

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "БАРС":

    Ами те и испанците пият сутрин с кафето твърд алкохол вътре (само, че ром или ликьори) - викат му "карахийо", до обяд не могат да гледат..

    Коментиран от #21

  • 18 Запознат

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Разликата":

    Точно казано за храната,но и цар Киро ни трови с ракията. Никой не му прави проверки нито НАП,ни митници,а на обикновен човек ограничения и акцизи.

    Коментиран от #41

  • 19 Благой от СОФстрой

    15 0 Отговор
    Ракиите на србляците имат някакъв вкус благодарение само и само на ароматизатори !
  • 20 няма разлики

    3 8 Отговор
    градосите са същите и цените . наливната е като кайлъшката . същата . виж македонската уххаа . има по 60 градуса . не е за смъртни . татарчев само водка пиеше . но е като с дрогата . кока не е трева . така водка не е бяло винце . чалгарите пият само концентрати . има ли разлика в бг филм, или в сръбски филм . няма . Аркан имаше 1/8 българска кръв . Цеца е готина .
  • 21 Запознат

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Мъдурко":

    Абе мани испанците, ти ако знаеш в Перник как я пат,с вода, без вода, като вода и вместо вода:))

    Коментиран от #42

  • 22 бай Даньо

    7 0 Отговор
    Айде бе, дестилажията е еднаква в целия свят, но зависи дали я пиеш на аванта или черпиш от твоята
  • 23 Хасан

    4 1 Отговор
    У нащо село село печем предимно сливова ракия, а сме далеч от Сърбия.
  • 24 Ел Греко

    3 12 Отговор
    Който разбира от ракии, ще ви каже че най-хубавата ракия на Балканите е гръчкото ципро..меко и с натурален вкус. Прави се от грозде, а не от пращина, промита три пъти на вино..

    Коментиран от #27

  • 25 Ннн

    1 6 Отговор
    Само ракия от джанки признавам. Другите са джендърски лигавщини. Под 45гр. я давам на щерката да тренира. Да се джабури там преди да отиде на градина.
  • 26 Идън

    6 1 Отговор
    За да е мека- в джибрето едно пакетче сода за хляб. Препича се обезателно. Ще пробвам от смокини ако се родят обилно. Пазя си тези малки чашки от 30 мл- невероятна красота за еликсир...За ликьор са още по- малки. Идва сезонът на зелените орехчета- много полезни.

    Коментиран от #29, #34

  • 27 Не и не

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ел Греко":

    Ципрото е абсолютна отврат, а съм стар ракиджия - а с анасон, и без анасон! По-добре от нас и сърбите никой не се справя!
  • 28 Резняк

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀":

    Из мохамеданските махали, след обрязването ловят калмарите :)))))))
  • 29 Хасан

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Идън":

    От смокини е уникална, ама не ги слагай цели, първо ги накълцай.

    Коментиран от #33

  • 30 Собствен опит

    11 1 Отговор
    В един манастир до Пирот монахините продават сливова собствено производство. Купихме си и се разхождаме наоколо. В един отворен бус, паркиран малко встрани, видях кашони със шишета спирт. Дотам с автентичната им ракия.
  • 31 Хасан

    2 0 Отговор
    Аз да попитам, може ли да се направи ракия от борови връхчета?
  • 32 Дряновата ракия

    1 0 Отговор
    Венелинке, а случайно да си чувала за сливова ракия?
  • 33 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    Благодаря за съвета.
  • 34 уйко калеко

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Идън":

    От смокини става страхотна ракия,но много трябва да се внимава при варенето.Сокините много загарят ако не се изолират от дъното на казана.ПРЕДИ ДА СЕ СЛОЖИ МАТЕРИАЛА В КАЗАНА СЕ СЛАГА СЛАМА ИЛИ СЕНО НА ДЪНОТО КОЕТО СЕ ПРИТИСКА С РЕШЕТКА .

    Коментиран от #35

  • 35 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "уйко калеко":

    Това не знаех- записах си. Благодаря.
  • 36 🛌🛌🛌🛌🛌🛌

    2 7 Отговор
    За мен няма разлика не пия ракия и всякакъв друг алкохол. Непоносимост къв всякакви подобни напитки.
  • 37 Гост

    2 6 Отговор
    Не пия алкохол и не ми дреме .
  • 38 Гост

    1 0 Отговор
    От прочетеното става ясно, че разликите не са в ракиите, а в мурафетите.
  • 39 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "ККК":

    А, къде си видял в България сливови градини, през последните три десетилетия?
  • 40 Кака стоянка

    1 0 Отговор
    По големи глупости не бях чела
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Серсемин

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Запознат":

    Теа у ПеУник /Перник/ не пият ли пернишки бейлис и пернишко мохито?

    Пернишки бейлис - боза с ракия.

    Пернишко мохито - Марула поставена в чашата и се залива с ракия.