Ракията е традиционна напитка както за страната ни, така и на Балканите като цяло. Най-предпочитана и за производство, и за консумация е плодовата ракия между 40 и 60 градуса. Традициите, свързани с производството на ракия, в страните на Балканите са сходни, следователно можем да открием сходства в родната ракия и в тази, която поднасят на трапезата си, съседите ни, пише Actualno.com.
А каква е разликата между сръбската ракия и нашата?
1. Разликата между сръбската ракия и нашата по отношение на използвани плодове за производството
Българите имат стари традиции в производството на ракия от грозде. Гроздовата ракия е онази, с която е по-популярна страната ни. Наричана е гроздовица и грозданка. В планинските райони се приготвя и традиционна дрянова ракия, тъй като разнообразието от плодове не е голямо и не предполага възможност за направа на ракия от различни плодове. За разлика от нашата ракия, най-често гроздова и дрянова, сърбите приготвят ракия от сливи, като дори са патентовали своя марка.
2. Разликата между сръбската ракия и нашата по отношение на поднасянето на ракията
Сърбите обожават да консумират ароматна кайсиева ракия. Мекият ѝ характер и ароматните нотки я прави предпочитана. Поднася се със зеленчукови салати, месо и морски деликатеси. За разлика от Сърбия у нас ракията не се поднася с месни ястия и морски дарове. Обикновено у нас се поднася чиста с безалкохолно или със салата. В България по правило не консумираме храна – основни ястия с ракията.
3. Разликата между сръбската ракия и нашата по отношение на количеството ракия, което се поднася
Докато сърбите са скромни и поднасят ракията в чаши от 30 мл и по-рядко в такива от 50 мл, то у нас най-малката ракия, която може да бъде поръчана, е 50 мл, а оттам нагоре количествата нарастват на 100, 150 и прочие. 30 мл не е мярка, която се предлага на територията на България. Явно в България не се задоволяваме с малко.
4. Ракия на фокус
Всички видове ракия в Сърбия, включително нестандартни и ароматни решения като дюлева, малинова, черешова, медена, орехова, са сходно популярни и са в потребителския фокус, консумират се почти еднакво, без да има превес на конкретен вид ракия, докато у нас популярността на гроздовата ракия отчетливо превишава останалите.
5. Вкусови качества на сръбската ракия или как я предпочитат пиячите
По отношение на сръбската ракия се наблюдава както такава с остър характер, пареща, предпочитана от по-старите пиячи, така и нежна, мека, ефирна, лека, предпочитана от по-младите. У нас подобно разделение не се наблюдава.
6. Специални заведения, в които се поднася сръбската ракия
В Сърбия има заведения, предлагащи само ракия. Сръбският Rakia Bar, предлагащ над 50 различни типа ракии – от карамелени нюанси до флорални букети, от греяна ракия през зимата до миксове с тоник за летните вечери, е едно от тези заведения, които не можем да открием в България.
7. Греяната ракия у нас и в Сърбия
Греяната ракия е характерна за всички балкански страни, така че по отношение на консумацията ѝ няма значителни разлики освен в някои подправки, които сърбите използват за приготвянето на греяна ракия.
Видове сръбска ракия
- Най-разпространената ракия и гордостта на сърбите е „Шливовица“;
- Клековац (хвойнова ракия) е друга характерна за Сърбия ракия;
- Ябуковача (ябълкова ракия), която е популярна с високата си захарност;
- Лозовача (гроздова ракия), която е най-малко консумираната в Сърбия;
- Кайсиева (кайсиева ракия), характерен за която е мекият вкус и завладяващият аромат;
- Крушковаца (крушова ракия). Вишневача (черешова ракия);
- Ораховача (орехова), която е богата на йод и така проявява и лечебни свойства по отношение на щитовидната жлеза.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Аз съм веган
09:31 07.02.2024
3 яяя
09:31 07.02.2024
4 един
09:37 07.02.2024
5 Да се чуди човек
Коментиран от #10, #13
09:37 07.02.2024
6 Разликата
Коментиран от #18
09:38 07.02.2024
7 789
09:40 07.02.2024
8 Юзче
09:41 07.02.2024
9 Ценител
09:43 07.02.2024
10 провинциалист
До коментар #5 от "Да се чуди човек":
"Руските подлоги..." - а да не би да са сръбските подлоги? Навремето се слушаше много повече сръбска, отколкото руска музика. Вярвам, че всеки истински чалгар се припознава и разпознава като сръболюб.Коментиран от #15
09:45 07.02.2024
11 ККК
Коментиран от #39
09:56 07.02.2024
12 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀
КДЕ ГИ ЛОВЯТ.....🐋🐳🐙............
Коментиран от #28
09:57 07.02.2024
13 БАРС
До коментар #5 от "Да се чуди човек":
Ами да ти кажа ,че сърбите не ни обичат много щото сме правили золуми по време на втората св.война когато по нареждане на Хитлер изпращаме там армия дда охраняваме ешалони на немците от срьбските партизани .Говорил съм с тях и ттова казват.Та това им преподават в училищата по история ,а никъде не учат че 1944 год.България излиза от пакта с Германия и трьгват нашите войници да се бият против Германия и ,че даваме 30000 войника жертви.Половината сьрбия е освободена от нашата армия.А за това че крал Милуш напада България подкупен с колко килограма злато от Англичаните също никъде не учат и то в гърбът когато БЬЛГАРИЯ СЕЕ ГОТВЕЛА ДА ПРЕВЗЕМАТ ИСТАНБУЛ .ПО ПРИНЦИП ТЕ ВИНАГИ СА ИГРАЛИ КУ---------А.НИКЪДЕ И НЕ СА УЧИЛИ ЧЕ КАКТО И ДО ДНЕС СА ИЗДЕВАТЕЛСТВАЛИ ПО ТИЯ КОИТО СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО БЪЛГАРИ .Те даже И ЗА НИКОЛА ТЕСЛА КРИЯТ ЧЕ Е ОТ БЪЛГАРСКО ПОТЕКЛО.САМО ПРОТИВ РУМЪНИЯ НЕ СА СЕ БИЛИ СЪС ВСИЧКИ ДРУГИ СЪСЕДА СА СЕ БИЛИ ПО ТЯХНА ВИНА.А КОЛКОТО ДО РАКИЯТА ПЯТ Я МНОГО СУТРИН С КАФЕ НАПРАВО УЖАС В КАФЕТО СИПВАТ РАКИЯ
Коментиран от #16, #17
09:57 07.02.2024
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Прав си
До коментар #10 от "провинциалист":
Пропагандата на Югославия навремето е била изключително силна. Все още сърбите инвестират средства, за да поддържат добър имидж. Но истинскито им лице се видя във войните в Югославия, където се изклаха с най-близките им и света ги видя що за народ са. За сравнение българина никога не е бил толкова краен шовинист и въпреки че ни изкарват какви ли не, сме много по-човечни и кротки хора.10:03 07.02.2024
16 Серви
До коментар #13 от "БАРС":
Никакви зулуми не сме правили. Ние сме владели само Пиротския окръг. Тези хора си живеят в техния свят на пропаганда.10:08 07.02.2024
17 Мъдурко
До коментар #13 от "БАРС":
Ами те и испанците пият сутрин с кафето твърд алкохол вътре (само, че ром или ликьори) - викат му "карахийо", до обяд не могат да гледат..Коментиран от #21
10:13 07.02.2024
18 Запознат
До коментар #6 от "Разликата":
Точно казано за храната,но и цар Киро ни трови с ракията. Никой не му прави проверки нито НАП,ни митници,а на обикновен човек ограничения и акцизи.Коментиран от #41
10:14 07.02.2024
19 Благой от СОФстрой
10:15 07.02.2024
20 няма разлики
10:17 07.02.2024
21 Запознат
До коментар #17 от "Мъдурко":
Абе мани испанците, ти ако знаеш в Перник как я пат,с вода, без вода, като вода и вместо вода:))Коментиран от #42
10:22 07.02.2024
22 бай Даньо
10:35 07.02.2024
23 Хасан
10:46 07.02.2024
24 Ел Греко
Коментиран от #27
10:56 07.02.2024
25 Ннн
11:00 07.02.2024
26 Идън
Коментиран от #29, #34
11:00 07.02.2024
27 Не и не
До коментар #24 от "Ел Греко":
Ципрото е абсолютна отврат, а съм стар ракиджия - а с анасон, и без анасон! По-добре от нас и сърбите никой не се справя!11:02 07.02.2024
28 Резняк
До коментар #12 от "ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀":
Из мохамеданските махали, след обрязването ловят калмарите :)))))))11:04 07.02.2024
29 Хасан
До коментар #26 от "Идън":
От смокини е уникална, ама не ги слагай цели, първо ги накълцай.Коментиран от #33
11:07 07.02.2024
30 Собствен опит
11:08 07.02.2024
31 Хасан
11:09 07.02.2024
32 Дряновата ракия
11:33 07.02.2024
33 Идън
До коментар #29 от "Хасан":
Благодаря за съвета.11:59 07.02.2024
34 уйко калеко
До коментар #26 от "Идън":
От смокини става страхотна ракия,но много трябва да се внимава при варенето.Сокините много загарят ако не се изолират от дъното на казана.ПРЕДИ ДА СЕ СЛОЖИ МАТЕРИАЛА В КАЗАНА СЕ СЛАГА СЛАМА ИЛИ СЕНО НА ДЪНОТО КОЕТО СЕ ПРИТИСКА С РЕШЕТКА .Коментиран от #35
12:00 07.02.2024
35 Идън
До коментар #34 от "уйко калеко":
Това не знаех- записах си. Благодаря.14:07 07.02.2024
36 🛌🛌🛌🛌🛌🛌
14:39 07.02.2024
37 Гост
14:39 07.02.2024
38 Гост
20:17 07.02.2024
39 Гост
До коментар #11 от "ККК":
А, къде си видял в България сливови градини, през последните три десетилетия?20:20 07.02.2024
40 Кака стоянка
10:28 09.02.2024
41 Този коментар е премахнат от модератор.
42 Серсемин
До коментар #21 от "Запознат":
Теа у ПеУник /Перник/ не пият ли пернишки бейлис и пернишко мохито?Пернишки бейлис - боза с ракия.
Пернишко мохито - Марула поставена в чашата и се залива с ракия.
21:09 30.03.2024