Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 16:32 15 039 3

10-секунден трик за поливане на орхидеите през зимата, споделя експерт градинар

  • орхидея-
  • орхидеи-
  • градинарство-
  • градина-
  • цветя-
  • стайни растения-
  • стайни цветя-
  • поливане-
  • трик

За този бърз трик трябва да се използва хладка вода, не твърде студена или гореща, предупреждава експертът

10-секунден трик за поливане на орхидеите през зимата, споделя експерт градинар - 1
Снимка: Shutterstock

Орхидеите не са най-лесните за поддържане стайни растения и имат славата на такива, които цъфтят веднъж и после умират.

Мотовите орхидеи (известни като фаленопсиси) са може би един от най-лесните за отглеждане и могат да дадат красиви цветове, ако се грижите за тях правилно. Трябва да се уверите, че те се намират в стая, в която температурата се понижава през нощта, тъй като това може да насърчи растението да цъфти отново и отново.

Собствениците също така трябва да внимават както за недостатъчното, така и за прекомерното поливане на растението, иначе рискуват да го видят как изсъхва и никога не се възстановява. Въпреки това, един 10-секунден трик ще предотврати това.

Ангела Слейтър, експерт по градинарство в Hayes Garden World, препоръчва да се изчака, докато дебелите корени придобият сребрист цвят - това означава, че орхидеята ви е жадна. След това потопете цялата саксия с растението в хладка вода за 10 секунди.

"Това е достатъчно, за да се превърнат корените отново в зелени," допълва тя. "Всички орхидеи могат да се поливат по този начин - просто изчакайте, докато леко изсъхнат."

Слейтър предупреждава да не се налива вода директно в горната част на растението, тъй като тя може да потече направо през него. Тя също така казва, че поставянето на саксията в чинийка с вода няма да свърши работа, тъй като почвата за орхидеи "няма същите способности като обикновената пръст, която може да засмуче водата". Използването на гореща или студена вода може да доведе до шок за растението, поради което хладката вода е за предпочитане.

Според Express, всеки втори път, когато поливате орхидеята си, трябва и да я наторявате. Слейт препоръчва да използвате тор за цъфтеж и да следите за дозата, препоръчана от производителя.

"Винаги използвайте наторяването само за цъфтеж, не се нуждаете от подхранване за растеж или подновяване на почвата," допълва тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    3 3 Отговор
    Не е вярно все ми измираха докато не намерих ключа за палатката.Взех едно по голямо дърво за камина от стареца,махнах кората с дремела го зачистих от прахоляк и еветоално разни червеи ,малко го обгорих направих дупки с дрелка...и ги вкорених в дървото с една Tillandsia raquette и малко мъх около цветята само ги пръскам с дъждовна вода за сега теста е успешен.Лятото от окена си направя по красиво дърво имам идея и си направя кът с тропични цветя у дома иска и влага с дифузер
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сиса

    5 0 Отговор
    Гледам орхидеи от близо 14 години, всички са живи, големи, обсипани със цветове по това време на годината- невероятна красота...