Last news in Fakti

13 Януари, 2014 07:00 11 072 11

Как да спрете цигарите с природни средства

  • тютюнопушене-
  • цигари-
  • спиране на цигарите

Тютюнопушенето е навик, от който можете да се отървете

„Тютюнопушенето е опасно за вашето здраве“, „Пушенето вреди на Вас и на другите около вас“; „Отказването от тютюнопушенето намалява риска от смъртоносни болести на сърцето и белите дробове“; „Тютюнопушенето може да доведе до бавна и мъчителна смърт“… и още много подобни надписи „висят“ като некролози по кутиите от цигари и предупреждават пушачите колко вредно, страшно и опасно е тютюнопушенето.

Въпреки че днес този вреден навик се смята за изключително опасен за здравето, не много отдавна (има няма 60-70 години) той е бил промотиран, подкрепян и насърчаван. Хората са били убеждавани, че цигарите не само не са вредни, а и полезни. С времето тютюнопушенето се популяризира още повече. Дори аз помня онези симпатични реклами, в които каубой препуска из прерията към залеза, лапнал цигара в уста.

Днес обаче учените и лекарите, чрез своите изследвания, все повече затвърждават мнението, че цигарите са вредни и затова постоянно приканват хората да се откажат от тях. Ако сте пробвали различни фармацевтични продукти за да спрете да пушите, но без резултат може би е време да се обърнете към природните методи.

Ето ги и тях:

Лют червен пипер.    

Наред с много други качества, той прави дихателната ни система по-малко чувствителна към тютюна и химичните дразнители, като по този начин осуетява глада за цигари. Хубаво е да се използва ежедневно – добавете няколко щипки лют червен пипер към чаша вода, за да засилите ефекта.

Женшен.    

Установено е, че той предотвратява освобождаването на допамин,  вследствие приемането на никотин. Това е част от процеса на пристрастяване. Една чаена лъжичка женшен на прах, добавен към зърнената ви закуска или шейк, спомага за намаляване на пристрастяването.


Жълт кантарион.  

Главно се използва за лечение на депресия, но според някои изследвания, помага и за отказване на вредния навик. В едно проучване, 24 души, които пушат поне няколко цигари на ден,  приемат жълт кантарион (450 мг капсула 2 пъти на ден), както и консултиране за отказване от тютюнопушенето. След 12 седмици 37,5% или 9 от всички 24 човека, отказват цигарите.

Лобелия.  

Тази билка също принадлежи към средствата за борба с никотиновите изделия, среща се в много медицински продукти с такова предназначение. Счита се, че активната съставка на лобелията – лобелин, има сходни с никотина действия върху организма. Изследвания показват, че лобелинът също увеличава нивата на допамин в мозъка, подобно на никотина.

Това са само няколко средства, които можете да използвате, докато отказвате цигарите. В комбинация със силна психическа настройка, резултатът е неизбежно положителен. Най-важното е да вярвате в себе си!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Ханджиев

    8 1 Отговор
    Аз не пуша и никога несъм бил пушач,но женами е пушач.Давате съвети за отказването но такава не съществува.Докато сам човек не си постави за цел да ги спре няма друг начин.Моята е с последно "предупреждение"но ефект няма.Ето за това става въпрос за желание и воля за преборване с този навик.

    Коментиран от #11

  • 2 Симеон Тасев

    1 6 Отговор
    ами начина е с електронни цигари има голям ефект отказва човек от навика за паленето

    Коментиран от #5

  • 3 Симеон Тасев

    2 4 Отговор
  • 4 Jesika

    8 2 Отговор
    От юни миналата година не пуша, спрях ги от раз.... Няма никакъв смисъл от електронни цигари, дъвки, хапчета... Всичко зависи от самия теб, дали имаш нагласата и наистина искаш да ги спреш.

    Коментиран от #6

  • 5 ismail asenov

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Симеон Тасев":

    Napulno saglasen.Pushach sam ot 10 godini i predi 3-4 meseca minah na e cigari i deystvat
  • 6 Бай Иван

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "Jesika":

    Браво, и сега, ще станеш 300 кила!

    Коментиран от #8

  • 7 Владислав Димитров

    3 0 Отговор
    За мое щастие ги отказах вече, без всякакви помощни средства, сила на волята и други дивотии . Желая го на всеки !
  • 8 Jesika

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Иван":

    Ти мен не ме мисли, качила съм 4 килограма, а бях прекалено слаба, така че даже се чувствам по-добре сега. И тези килограми ги качих първите два месеца и това беше. Всеки сам преценява дали да продължава да се трови и да троши пари за тия л..на. Аз съжалявам единствено, че съм се тровила толкова години.

    Коментиран от #10

  • 9 Пацо

    3 1 Отговор
    Най-лесно е да се откажеш и без каквито и да било билки или приспособления. Аз ги отказвам по два-три пъти всяка седмица и досега съм нямал проблем...
  • 10 Бай Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Jesika":

    Напълно те подкрепям аз също преди години ги отказах и качи доста килограми , но въпреки всичко не съжалявам за решението си.
  • 11 схм

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Ханджиев":

    НЕ ПУША ВЕЧЕ" на Алън Кар - потърсете в гугъл