Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 13:19 2 447 11

Защо 40-годишнината не се празнува?

  • 40-годишни-
  • рожден ден-
  • юбилей-
  • суеверия

Числото 40 често се свързва със страдание, смърт и нещастие

Защо 40-годишнината не се празнува? - 1
Снимка: Shutterstock

Tрадицията да се избягва празнуването на 40-ия рожден ден може да се тълкува по най-различни начини. Някои хора търсят таен смисъл в това, други вярват, че е стара традиция, трети просто го смятат за „бабини деветини“.

  • За християните числото 40 се свързва с различни важни събития като, например, следните.
  • Потопът продължава точно 40 дни.
  • Еврейският народ се скита из пустинята в търсене на щастлив живот в продължение на 40 години.
  • 40 дни след Разпятието Исус се възнася на небето.
  • Вярва се, че душата на човек остава на земята 40 дни след смъртта му.

Вероятно затова в съзнанието на християните се е вкоренило убеждението, че това число е свързано със страдание, смърт и нещастие. Някои дори вярват, че ако човек е празнувал 40-ия си рожден ден, това означава, че няма да доживее до 50 години.

Жените пък имат специален повод да не обичат 40-годишната си възраст – смята се, че след това започва биологичното стареене. Затова някои дами се опитват да не привличат специално внимание към тази неприятна дата.

Защо не се празнуват 40 години според езотериците?

От гледна точка на нумерологията това число няма отрицателно значение. Например "4" е символ на сътворението. Ето защо езотериците често възприемат четиридесетата годишнина като промяна във възприятията, трансформация на ума.

Някои съвременни „гадатели“ свързват 40-годишнината с картите Таро и техните магически свойства. Там числото 40 съответства на голямото ласо „Смърт“. Ето те препоръчват да не празнувате 40 години, за да не привлечете болести, нещастия и страдания.

Защо хората не празнуват своята 40-годишнина в различните световни култури?

В други култури има няколко интересни традиции в това отношение. Например този ден се празнува много рядко в Япония. В страната на изгряващото слънце 40 се приравнява на числото „4“, което там символизира смъртта. А най-суеверните жители не празнуват даже рождени дни, в които въобще присъства четворка. Така или иначе, в Япония много неща зависят от възпитанието, традициите и вярата.

Честването на 40-годишнината е напълно забранено сред жителите на мюсюлманските страни. Но тук причината е съвсем проста - мюсюлманите изобщо не празнуват рождени дни, защото такова събитие не съществува в тази култура.

Какво казват астролозите?

В астрологията има мнение, че в момента, когато човек навърши четиридесет години, върху живота му започват да влияят Уран и Плутон. Тези планети са предвестници на събития, които могат да доведат до радикални промени в живота, повечето от които ще бъдат негативни. Сред най-честите: злополуки, кризи, парични проблеми, развод, здравословни неразположения.

А от психологическа гледна точка?

От гледна точка на физиологията и психологията 40 години могат да се нарекат много важен етап. След тази дата здравето често се влошава. В тялото на жената настъпват няколко промени, които я подготвят за менопаузата. Започват хронични заболявания, появяват се първите сиви коси, кожата се набръчква и става по-малко еластична. Вярата в личния чар се стопява, което не може да не се отрази на емоционалното и психологическото състояние. А тържествените събития по случай четиридесетата годишнина предизвикват само тъга и негативизъм.

Психолозите обаче съветват да не се поддавате на лоши мисли и да съберете най-близките си хора, за да прекарате този ден в приятно общуване.

Ако все пак искате да отпразнувате своя 40-ти рожден ден, можете да използвате следните варианти.

Наречете това не „рожден ден“ - а, например, „среща в чест на изминалите 39 години“.

Обявете, че празнувате 40 години и 1 ден.

Измислете някаква друга причина да съберете гости, украсете жилището в съответствие с новото (макар и измислено) събитие и помолете гостите да се съсредоточат върху него, а не да ви честитят рождения ден. И не забравяйте да вярвате само в добри поличби, които определено ще ви донесат щастие!


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нури

    5 4 Отговор
    Ас искам Венелина Маринова да пише за кекс

    Коментиран от #9

  • 2 УдоМача

    13 0 Отговор
    Моля ви, изтрийте тази глупост неземна. Премахнете я от сайта. Толкова брутално суеверие, че няма накъде. Когато направих 40 един познат ми го сервира. Е, уви, този познат вече не е между живите а аз съм на 44 и нищо не се е променило в отрицателна насока.
  • 3 будала точка ком

    11 0 Отговор
    защото тези които не я празнуват са идиоти и вярват във измислици ..!
  • 4 всеки сам да си прави изводите

    13 0 Отговор
    имам чичо на 83г. когато ставах на 40 ми каза не ги слушай тия заблудените аз най-хубавия си рожден ден направих на 40 събрах приятели роднини на една хижа и голямо празнество беше като на свадба ….
  • 5 Мъдрият

    14 0 Отговор
    Това са суеверия и простотии!

    40 - тия рожден ден си е рожден ден като всеки друг! Аз си го празнувах и не съм умрял на 50!

    Да, числото 40 има връзка с описаните събития, има и свети 40 мъченици, но всички тези числа нямат НИКАКВА връзка с празнуването на 40 -тия рожден ден!

    Просто това е някакво безумно суеверие, което незнайно как, се е насадило в нашата действителност!

    Но то е пълна измислица и лъжа!
  • 6 Пич

    12 3 Отговор
    Когато човек е прост , става жертва на противоречащи си религиозни измислици ! Хората , които са преживяли смъртта , и са успявали да се завърнат , обикновено разказват , че душата преминава веднага през светлият тунел , а не се мотае 40 дни !
  • 7 вдовец

    5 1 Отговор
    жена ми не си я празнува и си отиде скоропостижно......аз празнувах моята и съм свободен ерген......
  • 8 МНЕНИЕ

    5 0 Отговор
    Защото сме глупави, а се правим на интересни
  • 9 бай Даньо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нури":

    Мдаа, това й се отдава,... но вече не я посещавам защото разтяга лУкУми

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.