Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 15:45 1 800 8

Червена, кафява, зелена леща. Какви са разликите?

  • леща-
  • кафява леща-
  • зелена леща-
  • червена леща-
  • разлики-
  • ползи за здравето

Освен, че е евтина, вкусна, лещата има и много ползи за здравето

Червена, кафява, зелена леща. Какви са разликите? - 1
Снимка: Shutterstock

Лещата е една от най-популярните и достъпни храни, които присъстват във всеки кухненски шкаф. Освен, че е евтина, вкусна, лещата може да се похвали с наистина много ползи! В състава си съдържа фибри, витамин А, витамин В3, витамин В4, витамин С и др. Източник е на много минерали като желязо, калий, калций, манган, мед, селен, фосфор и цинк.

Каква обаче е разликата между червената, кафявата и зелената леща?

Кафявата леща е най-популярна в България и можем да я срещнем във всеки магазин.Този вид леща се готви бързо, средно около 20 минути след кипване на водата и не изисква предварително накисване. Обикновено хапваме кафявата леща под формата на супи и яхнии.

Червената леща всъщност е обелена жълта. Тя е доста по-лека, нежна и богата на фибри.Поради факта, че е обелена, се готви много по-бързо – 7-8 минути след завиране на водата. Подходяща е за приготвяне на фини пюрета, а също и като една от първите храни в бебешкото захранване, пише iwoman.bg.

Зелената леща, известна още като френска леща, става все по-популярна не само във Франция, но и в цял свят. Характерно е, че зелената леща е много ароматна, а самите зрънца са плоски, по-твърди и запазват формата си при готвене. Това я прави идеална за салати, тъй като не се разпада при смесване и разбъркване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    4 2 Отговор
    Червена, кафява, зелена леща. Какви са разликите? ШАРЕНИ. ВСЕ Е ЛЕЩА,НЕЗАВИСИМО ОТ ЦВЕТА. ВКУСОВИТЕ КАЧЕСТВА СА ЕДНАКВИ.
  • 2 Анелия Андреева

    2 2 Отговор
    Че я готвите,варите по-бързо,не е толкова от значение. И трите цвята леща имат еднакъв вкус. Разбира се,трябва да обичате и да ядете сготвения зеленчук. Иначе си пригответе боб или царевица.
  • 3 Дара

    5 0 Отговор
    Готвила съм и черна леща -т.нар. белуга леща.
  • 4 даммм

    2 2 Отговор
    И докато я вариш всички витамини изчезват.
  • 5 а за черната леща нещо

    1 0 Отговор
    А за черната леща нещо да кажете ?

    Коментиран от #6, #7

  • 6 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "а за черната леща нещо":

    Белуга-top of the top- изключително полезна и вкусна иии специфика при готвенето й…и доста по-скъпа от другите
  • 7 Дара

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "а за черната леща нещо":

    При готвенето си променя цвета към антрацит. Късам се от яд.
  • 8 Дара

    2 1 Отговор
    При социализъма тази глезотия лещата беше дефицитна храна. Ако имаш щастието да купиш, първо трябваше да я чистиш от кал и камъчета.
    Лъжа бе, не е вярно.