Last news in Fakti

18 Март, 2024 11:16 2 198 4

Учени развенчаха един от митовете за кафето

  • кафе-
  • аритмия-
  • мит-
  • здраве-
  • кофеин

Оказа се, че пиенето на кофеин в нормални количества не само не увеличава риска от аритмия, но дори го намалява

Учени развенчаха един от митовете за кафето - 1
Снимка: Shutterstock

Експерти от Югозападния медицински център на Тексаския университет в Остин развенчаха мита, че кафето е вредно за хора с нередовен сърдечен ритъм. Това съобщи MedicalXpress.

Изследователите прегледаха съществуващата литература относно рисковите фактори за пациенти с предсърдно мъждене. Оказа се, че пиенето на кофеин в нормални количества не само не увеличава риска от аритмия, но дори го намалява.

Този резултат е в съответствие с друго проучване, проведено през 2021 г., което демонстрира, че увеличената консумация на кафе е свързан с намален риск от развитие на сърдечна недостатъчност по-късно в живота.

Според Администрацията по храните и лекарствата (FDA), безопасният дневен прием на кофеин за здрави възрастни е 400 милиграма на ден, което е еквивалентно на около четири или пет чаши кафе, пише blitz.bg. Някои хора обаче са твърде чувствителни към кофеина, така че пиенето на кафе може да ги накара да се почувстват по-зле.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кафето е за кеф

    1 5 Отговор
    и е законно . ако си спортист многото кафе убива . крият изтината за приложението . има опоненти срещу законните - кафе, цигари, алкохол , а вдигнаха акцизите и митата за да лапат 2 пъти повече . Обикновени хора се мръщят под газ за радост и трева за опианение с виагра с платена чалгарка за компания . хахаха . Сузанита си печели .

    Коментиран от #2

  • 2 ха ха Хо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "кафето е за кеф":

    Няма дума иЗтината в българския език.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.