Last news in Fakti

21 Март, 2024 14:45 2 629 4

Как да използвате бананови кори в домакинството

  • бананови кори-
  • домакинство-
  • приложения

Корите от банан могат да ви послужат за доста интересни неща

Как да използвате бананови кори в домакинството - 1
Снимка: Shutterstock

Със сигурност бананите присъстват редовно във вашата диета, защото с помощта на тези плодове можете лесно да се отървете от чувството на глад. Но в повечето случаи домакините правят една голяма грешка: изхвърлят ценната бананова кора.

Опитните градинари, например, я изсушават и я довеждат до състояние на прах, за да я използват като хранителна добавка за грижа за растенията. Но това не е единственият начин да използвате банановите кори.

Приложения на банановите кори в домакинството

Трудно е да се намери жена, която да е 100% доволна от състоянието на кожата си. Затова е важно да се използват всякакви полезни средства в грижа за кожата. В това отношение банановите кори могат да бъдат полезни.

Необходимо е чистата кожа да се третира с месестата влажна част от кората. След 20 минути трябва да измиете лицето си и да нанесете крем върху кожата си. Смята се, че тази процедура помага на кожата да остане млада и добре поддържана.

Кората от този вкусен плод може да се използва и за поддръжка на кожени изделия. Не само кожата ни реагира добре на „банановите маски“: продуктите и аксесоарите от кожа също ще изглеждат много по-добре. Вътрешността на банановата кора се препоръчва за полиране на всякакви кожени артикули и аксесоари.

Много домакини са се научили от собствен опит, че месото се оказва по-меко и по-вкусно, ако се пече върху бананови кори. За целта месният продукт се поставя върху меката част на кората. Използвайте сурови кори.

Малки парчета бананови кори могат да се поставят в дупки в саксиите с цветя и да се поръсят с почва. Те не трябва да докосват плътно корените. При гниене кората отделя голямо количество топлина. Може да се използва при предзимно засаждане на рози.

Срокът на годност както на пресните, така и на обработените кори е много кратък, пише actualno.com. Пресни и във вид запарка се съхраняват в хладилник 5 дни, прах в херметически затворен буркан - 2-3 седмици.

Можете да приготвите бананова вода за поливане на цветята: измийте обилно корите на 4 банана и ги оставете в буркан с вода за 5 дни. Течността се съхранява в хладилник за не повече от месец, преди употреба се нагрява и се разрежда наполовина с филтрирана вода. Това лекарство работи добре срещу листни въшки.

Запарка за пръскане: обелките от 4 банана се изсушават във фурна, счукват се и се смесват с 2 ч. л. прах от яйчени черупки и 20 гр магнезиев сулфат. Запарва се 3 часа в литър вода и веднъж седмично се пръскат листата и корените на растението.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съвет

    10 0 Отговор
    Сложи я на земята, белким Козлодуйския да се хлъзне яко....
  • 2 Чета, ли чета...

    9 0 Отговор
    Запуши мивката с нея, ние ще викнем Мара да я отпуши. Яко а?
  • 3 Зевзек

    11 1 Отговор
    На главата с пънчето нагоре, може и радио Свободна Европа да фанеш
  • 4 Клъв клъв

    10 0 Отговор
    Мятам ги в курника да им се радват кокошките