Last news in Fakti

24 Януари, 2014 07:01 2 796 3

Пет неща, които трябва да знаете, преди да станете вегетарианци

  • вевегетарианци-
  • диета-
  • здраве

Повечето от приятелите ви вече са вегетарианци... Вие самите вече сте на път да вземете това съдбоносно и завинаги да се откажете от месото и от всякакъв вид продукти от животински произход. Преди да направите тази важна стъпка обаче, трябва да сте наясно с някои неща:

- Ще ви липсва Витамин В12, който се среща само в животинските храни, а липсата му може да доведе до умора, слабост, запек, загуба на апетит, загуба на тегло, нервни проблеми и депресия. Посъветвайте се с лекаря си и определете заедно вземането на добавка В12.

- Помислете и за добавка на желязо, или включете в менюто си бобови култури, слънчоглед, сушени стафиди. Витамин С, който помага за усвояването на желязото, се съдържа в червените чушки, цитрусовите плодове.

- Намерете нов източник на протеини. Всяко хранене трябва да съдържа протеини, съветват диетолозите. Протеините са градивните елементи на живота. Специалистите препоръчват възрастните да приемат най-малко 0.8 гр протеин дневно за всеки килограм телесна маса. Най-добрите източници на вегетариански протеини включват соя, леща, боб, киноа.

- Не замествайте животинските продукти с боклуци. Това че сте спрели месото, не означава че трябва да го замените с бял хляб или макаронени изделия. Не го правете. Тези храни ще влошат здравословното ви състояние, ще увеличат теглото ви, ще развалят настроението ви и така ефектът от вегетарианската диета ще бъде нулев.

- Не прекалявайте със соята и соевите продукти. Вредата от соята е силно преувеличена от някои критици и все пак - не прекалявайте с нея. Заместителите на месо често са с твърде високо съдържание на консерванти, което изисква винаги да четете внимателно етикетите.

Вегетарианец не се става за една нощ. Това е дълъг път, който трябва да извървите с много търпение, воля и най-вече желание. Колкото и трудно да ви е понякога обаче, не забравяйте, че не само животните ще бъдат щастливи от вашия избор. Ще бъдете щастливи и вие самите. Според проучване, публикувано през 2012 г., животинската храна съдържа повече арахидонова киселина. Тя от своя страна стимулира неврологични промени, които правят на пух и прах доброто ни настроение.

Повече полезна информация за вашето здраве и добруване можете да намерите на http://media.framar.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Цецо

    4 0 Отговор
    С други думи яжте свинско, пиите винско и си живейте живота.
    И да си вегетарианец и да не си все ще остарееш и ще си отидеш.
  • 2 comments

    0 0 Отговор
    Вярно и точно,Цецо-+
  • 3 сссссссссссс

    0 0 Отговор
    Усвояването на витамин Б12 зависи от много фактори и най вече от самия човек , и дори и да ядете месо - това не значи че си набавяте витамина . И не е вярно твърдението че се съдържа само в животински храни има го и в растителните.