Last news in Fakti

29 Март, 2024 07:34 2 260 10

Защитават „мъжкото достойнство“ на Давид на Микеланджело от туристическия кич

  • давид-
  • микеланджело-
  • пенис

Директорът на "Галерия на Академията" се заема с тези, които печелят от образа му, често по начини, които тя намира за "унизителни"

Защитават „мъжкото достойнство“ на Давид на Микеланджело от туристическия кич - 1
Снимкa: Shutterstock
От завършването ѝ през 1504 г. Давид на Микеланджело е забележителна фигура в италианската култура. Но в сегашната ера на бързите пари кураторите се притесняват, че религиозното и политическо значение на мраморната статуя се намалява от хилядите магнити за хладилник и други сувенири, продавани във Флоренция, които се фокусират върху гениталиите на скулптурата, предаде Асошиейтед прес.

Директорът на "Галерия на Академията" Сесилия Холберг се превръща в защитник на "Давид" още с пристигането си в музея през 2015 г., като бързо се заема с тези, които печелят от образа му, често по начини, които тя намира за "унизителни".

По искане на Холберг прокуратурата във Флоренция започва серия от съдебни дела, като се позовава на италианския кодекс за културното наследство, който защитава художествените ценности от унизително и неоторизирано търговско използване. От 2017 г. Академията е спечелила стотици хиляди евро от обезщетения, казва Холберг.
Решенията оспорват широко разпространената практика, според която правата на интелектуална собственост са защитени за определен период от време, преди да станат обществено достояние - животът на художника плюс 70 години след неговата кончина.

В по-широк план решенията повдигат въпроса дали институциите трябва да бъдат арбитри на вкуса и до каква степен се ограничава свободата на изразяване.

Културният кодекс на Италия е необичаен по своя обхват, като по същество разширява за вечни времена авторското право, като го прехвърля на музея или институцията, която го притежава. Ватиканът има подобна законодателна защита на своите шедьоври и търси обезщетение чрез съдебната си система за всяко неразрешено възпроизвеждане, включително за търговска употреба и за накърняване на достойнството на произведението.

В Гърция има подобен закон, приет през 2020 г., който изисква разрешение за използване на изображения на исторически обекти или артефакти за търговска употреба и забранява използването на изображения, които "променят" или "обиждат" паметниците по какъвто и да е начин.

Лувърът в Париж, където са изложени някои често възпроизвеждани шедьоври като "Мона Лиза" и Венера Милоска, отбелязва, че колекцията му в по-голямата си част датира отпреди 1848 г., което прави произведенията обществено достояние съгласно френското законодателство.

В съдебни дела се обсъжда дали италианският закон нарушава директива на Европейския съюз от 2019 г., според която всяко произведение на изкуството, което вече не е защитено с авторско право, попада в публичното пространство, което означава, че "всеки трябва да може свободно да прави, използва и споделя копия на това произведение".

Комисията на ЕС не е разгледала този въпрос, но неин говорител заяви пред АП, че в момента тя проверява "съответствието на националните закони за прилагане на директивата за авторското право" и ще разгледа дали италианският кодекс за културното наследство пречи на нейното прилагане, пише dariknews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ице

    8 14 Отговор
    Тая Холберг ще някаква незадоволена феминистка озлобена срещу всички, защото няма кое мъжко достойнство да и обере паяжината.
  • 2 Бай Дън 🌈-ясалия

    9 11 Отговор
    Безмисленна борба, скоро САЩ, ще събудят всички и ще забранят пениcите изцяло!
  • 3 Бендида

    10 8 Отговор
    От статията се разбира, че запазването на въпросното достойнство е кауза пердута. Противоречало на европейските директиви. Горкият Давид.
  • 4 ДеПесеевски

    7 12 Отговор
    Да му отрежат пениса и да му сложат гърди, така цялото ЛГБТ+ ще е доволно.
    Хем мъж, хем без ,, документ", хем с женски атрибути.
    Малоумници.
  • 5 А защо саламчето на Давид

    1 15 Отговор
    Е обрязано?

    Коментиран от #7, #10

  • 6 То па едно достойнствооо

    2 11 Отговор
    Има няма половин палец🤭🤭🤭🤭
  • 7 реру

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "А защо саламчето на Давид":

    Защото е масово разпространено /особено в древността/ сред юдеи, мюсюлмани, християни /дори и сега в Близкия Изток и Африка/, католици, протестанти и т.н..
  • 8 Даут от Бейрут

    0 4 Отговор
    Като не можете да ползвате достойнството на Давид ползвайте на Даут, безплатно е и си е каквото трябва по размер, че и отгоре....
  • 9 Масонското кюфте брат Иван Ставрев

    0 1 Отговор
    С братята спукахме на тази забавна "новина".
  • 10 МИНИМАЛЕН ПЕНСЮНЕР/ХЛЯБ...1/4....

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "А защо саламчето на Давид":

    ТО ТОВА САЛАМЧЕ...ЗА КОЛКО ДНИ Е...