10 Април, 2024 10:05 3 699 7

Рецепта на деня: Пастицио "Болонезе"

  • пастицио-
  • болонезе-
  • макарони-
  • кайма-
  • италианска кухня-
  • какво да сготвя

Италианската мусака

Рецепта на деня: Пастицио "Болонезе" - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • макарони - 500 г;
  • кайма - 500 г;
  • лук - 1 глава;
  • доматено пюре - 300 г;
  • червено вино - 1 к.ч.;
  • сол;
  • черен пипер;
  • канела - 1/2 пръчка;
  • карамфил - 1 бр.;
  • риган.

За бешамела:

  • брашно - 2 с.л.;
  • прясно мляко - около 1 л;
  • масло - бучка;
  • сол;
  • индийско орехче.

кашкавал - за поръсване

Начин на приготвяне:

В тиган сложете 3 с.л. зехтин и запържете лука, нарязан на дребно.

Добавете каймата, солта и черния пипер. Запържете за кратко и налейте виното. Изчакайте да се изпари алкохолът и добавете доматите. Сложете канелата, карамфила и ригана.

Намалете котлона и варете около 10-15 минути. Изключете и заделете.

Сварете макароните според указанието на опаковката. Излейте водата и ги измийте със студена вода.

В касерола разтопете кравето масло и запържете брашното. Разредете с прясното мляко при непрекъснато бъркане с тел. Добавете подправките и варете няколко минути.

В тавичка за печене подредете два реда макарони. От сместа с каймата извадете канелата и карамфила. Изсипете я върху макароните.

Подредете още два реда макарони, залейте с бешамеловия сос и поръсете с кашкавала.

Печете пастициото в загрята фурна на 200 градуса до златисто. Изключете, охладете леко и сервирайте, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 2 Отговор
    Гадост!

    Коментиран от #4

  • 2 баба Даба много слаба

    2 1 Отговор
    Това ястие води до дебелеене и шкембелащина.
  • 3 Хахххх

    1 0 Отговор
    Тоя път без босилек, ама за сметка на това пък канела.
  • 4 Гадост а??

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Викаш не е като кИфтетата които ви дават на площадниците да ..икаете из храстите??
  • 5 Пич

    2 0 Отговор
    Вчера ви казах , че италианската кухня е нищо , но , едно и също нищо !!! Прав съм бил !!!
  • 6 Кром

    1 0 Отговор
    Пастичио не пастицио, научете ги тези езици ве Венелинке
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.