5 Февруари, 2014 16:55 2 013 0

Таня Андреева ще съди Десислава Атанасова

  • таня андреева-
  • десислава атанасова-
  • съди-
  • поръчки

Бившата здравна министърка обвини сегашната в евентуални злоупотреби

Таня Андреева ще съди  Десислава Атанасова - 1
Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева обяви на пресконференция, че ще заведе дело за клевета срещу Десислава Атанасова. Повод за новата съдебна сага (след като днес Лютви Местан обяви, че ще съди Бойко Борисов) са изявленията на бившата здравна министърка за обществена поръчка в Министерство на здравеопазването.

"Аз не съм политик. Макар да съм в такава роля, разбирам амбициите за утвърждаване на някои политици, но смятам за много грозно политика да се прави с лъжи и с опетняване на името на едни или други хора. Днешният пример е точно такъв", заяви Андреева.

"Гарант съм и заставам с името си зад това, че от началото на нашия мандат до момента няма нито една обществена поръчка, която да е направена "на тъмно" и извън изискванията на закона и правилата, в която да са прокарани лобистки интереси. Няма да позволя да се спекулира с името ми и някой да си избърсва ръцете с него - ще предприема действия, включително и в съда", подчерта министърът. Нека г-жа Атанасова да докаже твърденията си там, а аз ще се явя с моите документи, допълни тя.

Таня Андреева обясни историята и хронологията на обществената поръчка от 21 декември 2013 г., която е стартирана с предмет на дейност, различен от обяснението на Десислава Атанасова (за него вж. по-долу – бел.ред.).

„На 21 декември 2013 година са започнали три обществени поръчки в Министерството на здравеопазването. Една от тях е обществена поръчка за осигуряване на комуникационна свързаност, поддръжка на информационно-комуникационните системи за срок от 3 години. Никъде не фигурира изграждането на информационна система. Системата е изградена през 2009 година. Крайният срок за подаване на документи за поръчката е 31 януари 2014 година. Тази процедура не е приключила. Няма класиран кандидат. Не разбирам как така тази обществена поръчка е направена за някой определен, тъй като този определен все още не е определен практически. От всички кандидати, купили документи, не са направени възражения по поръчката. Договорът за поддръжка е изтекъл на 29 май 2013 година, а другите системи са останали без абонаментна поддръжка. Ако си говорим за на тъмно, изтеклият през май договор е бил сключен от Десислава Атанасова без обявяване на обществена поръчка, като директно се е договорила с фирмата, за което е платила 1.5 млн. лв. от бюджета на здравеопазването. Фирмата е „Телелинк”, участвала е в изграждането на 112. Нямам забележки за фирмата, защото поддръжката е осъществявана, както трябва. Имам забележка за това, че е сключен договор без обществена поръчка. Това наричам аз на тъмно”, обясни д-р Андреева.

„Не зная по какви факти Атанасова съди по това, че обществената поръчка сега е направена за някого, защото не е гледала документацията. Днес тя беше неспокойна, след повдигнатите въпроси от Комисията по корупция за злоупотреби за пари, давани на определени фирми за строително-монтажни дейности. Напоследък сме свидетели на такива реакции. Очевидно ГЕРБ губят своите нерви”, каза още д-р Таня Андреева.

По-рано днес, в Народното събрание, депутатът от ГЕРБ и здравен министър в кабинета на Бойко Борисов Десислава Атанасова обвини здравното министерство в поръчка „на тъмно”.

„На 21 декември, на тъмно, в навечерието на новогодишните празници, когато никой не се вълнува от обявяваните на сайта на министерството обществени поръчки, министър Таня Андреева е взела решение да се обяви поръчка за 6,5 млн. лв. за изградена вече и функционираща и към този момент интегрирана информационна система за центровете за спешна помощ“, заяви Атанасова. Според нея по-резонно е съществуващата система да бъде надградена, тази обществена поръчка, която е обявена в момента да бъде прекратена, за да се отговори не само на обществените нагласи за по-бърз достъп на линейките до адресите, но и за очакванията на екипите за изграждане на паник-бутони и за действия на телемедицината.

„ Изградената от 2009 г. информационно-комуникационна система на Спешната помощ е на стойност 5,5 млн. лв. Две от фирмите, които са участвали в тази поръчка, са със запазени авторски права. Ако нови фирми спечелят тези обществени поръчки, изграждането им ще започне отново ли? Не беше ли по-удачно да се преговаря с тези фирми и тогава цената, която можеше да се постигне за усъвършенстване на системата, щеше да бъде значително по-ниска“, допълни народният представител от ГЕРБ Даниела Дариткова. Според нея от заданието, което сега се вижда, не се решават основни проблеми на спешната помощ като усъвършенстването на комуникацията с телефон 112. „Не се реализира свързаност на линейките и лечебните заведения. Всичко това говори, че няма модерна визия в така заложената модерна визия и смятаме, че просто трябва да се усвоят едни пари, а всичко останало, което остава, като проблеми се оставя за далечното бъдеще”, допълни Дариткова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА