Last news in Fakti

3 Май, 2024 13:51 1 759 37

5-те най-влиятелни жени в Библията

  • влиятелни жени-
  • библията-
  • дева мария-
  • мария магдалена

Някои от тези жени са толкова важни, че се почитат и до днес

5-те най-влиятелни жени в Библията - 1
Снимкa: Shutterstock
Как жените са представени в Библията, се обсъжда от много векове. Наистина, има доста пасажи, които ни карат да настръхваме, но тази кратка презентация е посветена на някои от жените в Библията, които за добро или лошо действително са оказали влияние и са оформили самата свещена книга. Някои от тези жени са толкова важни, че се почитат и до днес, а за мнозина дори представляват стълбове на християнството, пише dariknews.bg.

Дева Мария

Мария, съпругата на Йосиф, е посетена от ангел Гавраил, който ѝ казва, че ще стане майка на Исус. Мария е била девица, а Исус е заченат чрез Светия дух.

Дева Мария е една от най-светите, а всъщност и една от най-важните фигури в християнството. Христовата майка е почитана от милиони хора по света.


Мария Магдалена

Мария Магдалена понякога е неразбрана, но тя е една от най-влиятелните жени в Библията. Тя става вярна последователка на Исус, след като Той я изцелява. Мария Магдалена присъства в множество ключови моменти от Новия завет, включително кръстната смърт на Исус. И тя е тази, която намира празния гроб на Исус: Мария Магдалена е тази, която заедно с други жени съобщава за възкресението на Христос.

Рут

Моавката Рут остава вдовица на съпруга си израилтянин, но остава вярна на свекърва си Наоми, с която се премества в Юдея. Рут е пример за вярност, любов и доброта. След това тя става прабаба на цар Давид.

Хана

Хана се моли за син и в замяна на това посвещава живота си на Бога. Тя спазва обещанието си и дава сина си Самуил да бъде отгледан в храма.

Ева

Ева може да има лоша репутация. В края на краищата тя е"отговорна" за много лоши неща, които са се случили на човечеството (включително причината раждането да е болезнено). Въпреки негативните конотации, Ева несъмнено е една от най-влиятелните жени в Библията. Ако приемем, че тя е изкушила Адам, остава въпросът: не е ли могъл той да откаже да яде забранения плод?
5-те най-влиятелни жени в Библията
Снимкa: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Учен

    3 22 Отговор
    Библията, както и други стари религиозни книги, нямат нищо общо с науката. Те спорят с науката и не могат да победят в спора, освен това се твърди за свръхестествено, което според съвременния свят е плод на въображение.
    Учените не вярват в тази книга и любовната история на Христо и Мария Магдалена

    Коментиран от #12, #16, #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Caмо нaпомняне

    12 2 Отговор
    21.12.22 cъщaтa cтaтия cъщaтa aФторкa

    Коментиран от #9

  • 6 Хирург

    4 8 Отговор
    "Ако приемем, че тя е изкушила Адам..."
    ----
    Последно? Изкушила ли го е или не? Не виждам причина да приемате или отхвърляте, каквото си пожелаете, та нали сте приели, че Девата е заченала от Сетия дух? При Даная Зевс поне се е промъкнал като златен дъжд, после си я обладава в човешки образ...

    Коментиран от #17

  • 7 Някой

    2 3 Отговор
    А една от най-влиятелните в корона е Сара, първата жена на Мохамед. Била богата и красива, но по-възрастна от Мохамед. Мохамед дъжи много на Сара.

    Коментиран от #19

  • 8 Иван

    5 13 Отговор
    Ева не може да е истинска, няма как - Чарлз Дарвин е проверил - че сме от маймуните, виж за другите - съм склонен да има вярност, но специално за Ева - тя откъде е произлязла, пък и - малко е детска приказка.

    Хем ползваме електричество - хем - сме религиозни, както и да е.

    Аз не отричам Бог, бог но айде малко по-скромно с приказките и обясненията.

    Коментиран от #13, #18, #20, #23, #32

  • 9 Някой

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Caмо нaпомняне":

    Венито даже не е авторка, преводачка е.
  • 10 ЛЕЛЯ

    7 1 Отговор
    Има още влиятелни жени....Сара, Авигея, царица Естир спасила евреите от унищожение,

    Коментиран от #14

  • 11 Истина

    4 0 Отговор
    Хана…? Не е ли Анна
  • 12 Рационално мислене

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Учен":

    Не слагай всичките религиозни книги под общ знаменател! Корана не отрича и не спори с науката!!!!!Първия стих от Корана е "ЧЕТИ". Това означава човек да се отдава на науката. Да чете и да се образова! Отделно в Корана има стихове свързани с науката. Една от тях е за елемента в ядрото на Земята - желязото. Как преди 1400 години по време на невежие, Пратеника на Аллах е знаел за това! Учените още нищо не са открили нито на Земята, нито небето (вселената). Това, което откриват не е повече от 2%. И това, че нещо като не е открито, не може да се каже че не съществува. Има и невидим свят. Толкова си учен

    Коментиран от #35

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да не се забравя

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "ЛЕЛЯ":

    Също и Агар, която ражда Исмаил.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Учен":

    По-скоро наукате не успява да обясни някой библейски факти, които се описват и от други народи, които нямат нищо общо с израилтяните и религията им, но пък са наблюдавали същите събития като тях.

    Коментиран от #21

  • 17 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хирург":

    Изкушението на Ева към Адам няма нищо общо със зачеването. Това са свободни нинтерпретации. Плодът от дървото на живота е алегорично представен.

    Коментиран от #24

  • 18 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Дарвин така и не успява да намери "липсващото звено" между хората и маймуните. Теорията му остава непълна.

    Коментиран от #27

  • 19 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    В Библията, Сара е съпругата на Авраам.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Чичо Тони

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    "Фактите" стават факти когато са доказани. Няма нищо необикновено когато някой "учен" се опитва да докаже измислици и неуспява.

    Коментиран от #26, #31

  • 22 Ти като си учен

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Учен":

    Можеш ли да видиш въздуха, който дишаш? Можеш ли да видиш вирусите и бактериите без микроскоп? Можеш ли да видиш въобще електромагнитните вълни с просто око? Преди тези неща да бъдат открити, пак е имало такива като теб "учени", които си мислили, че няма нищо друго освен това което виждат с просто око.
  • 23 Рационална религия

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Електричеството е съществувало винаги, но не е било открито от човечеството! Същото е и с другите работи. Човекът нищо не може да създаде. Човека взима наготово от творението на Създателя и го открива и преоткрива. Това, което Човека открива, то винаги е било там в очакване. Учените дори и една муха не могат да създадат от нищото. Такива ми ти работи
  • 24 Чичо Тони

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    "Плодът от дървото на живота е алегорично представен." Когато са възникнали Аврамовите религии (най-вече юдаизма) никой не е говорил за алегории. Хората са повярвали точно в това, което пише в стария завет. За алегории първи започва да говори Филон Александрийски ( един от най-значимите философи от древноста), в опит да оправдае писанията виждайки тяхната абсурдност.

    Коментиран от #25, #28

  • 25 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Чичо Тони":

    Едно е да формулираш понятието, друго е кога се използва похватът. И понятието хипербола е формулирано много по-късно, от когато е използвано като похват.
  • 26 Смъртта е доказателство

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Чичо Тони":

    Когато смъртта настъпва дори и най-безбожния атеист се сеща за Бога и се моли. Факт е че няма да сте вечни на Земята.
  • 27 Чичо Тони

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Какво разбираш под "липсващо звено"? Ние всичките СМЕ липсващи звена. Ако търсиш днес в природата нещо като човек ама не съвсем, то това нещо трябва да е в състояние да оцелее и да се наложи (според Дарвин) в свят, в който днешния човек ярко доминира с интелект над останалата жива природа. Очевидно не си чел трудовете на Дарвин и не си разбрал как действа еволюцията.
    P.S. Между другото хора с физиката на човек и с акъла на шимпанзе, с лопата да ги ринеш.

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Чичо Тони":

    В Библията има много примери за алегории, каквито са били виденията или знаменията, които по-късно са били разтълкувани, много години преди Филон Акександрийски да даде въведе понятието за алегория. Например, съревнованието между близнаците Исав и Яков, още при раждането им, което е било разгадано като съревнованието между двата народа. Или сънят на египетският фараон, който само Йосиф успява да разгадае, че ще има седем плодородни години, последвани от седем гладни години.
  • 29 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Чичо Тони":

    Ясно е кой не е чел Дарвиновата теория, щом не си чувал за "липсващото звено".
  • 30 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Чичо Тони":

    Грешката ти е, че разглеждаш хората като чисто фзически същества. Бог се занимава с духовното, не с материалното. Едно е да има човекоподобни открай време, съвсем друго е, кога са добили човечност.
  • 31 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Чичо Тони":

    Учените не доказаха ли с факти, че потоп наистина е имало? Не доказаха ли с факти, че Витлеемска звезда е имало? Не доказаха ли с факти, че много от личностите в Библията са реални хора, съществували по него време? На науката й отнема време да докаже с факти неща, които са описани в Библията. И при всяко ново доказателство опонентите стават все по-малко. Само че това вече не е вяра! Вярата не се нуждае от факти. Вярата съществува, въпреки липсата на фактите, иначе няма да е вяра.

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гост666

    1 2 Отговор
    Мария Магдалена му е жена .
  • 34 Гост666

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Доста неща доказаха ,легенди за потоп има по цял свят , в различни култури ,племена . В Библията има и истински хора на някой са дали магически сили . А според някой учени и теоретици ангелите са извънземни , Ноевия ковчег е капсула с ДНК материал на всички живи същества на земята . И още много други подобни.
  • 35 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Рационално мислене":

    То нали арабите са взели от Индия цифрите който използваме днес . И Корана пише за Иса- Исус .

    Коментиран от #36

  • 36 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Добре бе, брат! Но защо със същият ник, като моят?

    Коментиран от #37

  • 37 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Това е един, който пише с много никове. Можеш сам да го разпознаеш по стила на писане .