13 Май, 2024 13:57 1 622 14

Мит или реалност: защо на жените винаги им е по-студено?

  • мъже-
  • жени-
  • студено-
  • топло-
  • температури

Ново проучване показва как жените и мъжете усещат една и съща температура

Мит или реалност: защо на жените винаги им е по-студено? - 1
Снимка: Shutterstock

Всепризнат стереотип е, че жената винаги има нужда да е по-дебело облечена от мъжа, дори и на стайна температура. Истина ли е това и на какво се дължи?

Ако оставим настрана чистото наблюдение, много малко контролирани проучвания са изследвали как мъжкото и женското тяло издържат на ниски температури.

Ново проучване изненада изследователите от Националния институт по здравеопазване на САЩ (NIH), като установи, че няма разлика между половете във възприемането на студа и много малки разлики между половете във физиологичната реакция към нея, пише vesti.bg.

По време на изследването група от 28 мъже и жени прекарват пет часа в стая с контролирана температура, облечени в ризи, къси панталони или поли и чорапи. Всеки ден участниците са били физически наблюдавани и анкетирани за комфорта им, докато температурата е варирала между 17 и 31 ºC.

Противно на това, което изследователите от NIH са очаквали да установят, жените в проучването са имали малко по-висока основна телесна температура при по-ниски температури, отколкото мъжете.

Не са наблюдавани полови различия в усвояването на глюкоза, мускулната електрическа активността, температурата на кожата или индуцираната от студа термогенеза.

Изглежда, че въпреки че участничките са били физически по-малки от мъжете и са произвеждали по-малко телесна топлина като цяло, относително по-високото съдържание на мазнини в тялото им е помогнало да се балансират везните.

Въз основа на получените резултати изследователите от NIH твърдят, че зоната на температурен комфорт на женското тяло е около 22 °C - с градус по-ниска от средната стойност при мъжете. Това предполага, че с понижаването на температурите женският организъм не трябва да изразходва енергия за затопляне толкова бързо, колкото мъжкият, което дава на жените по-"арктически" топлинен профил.

Но тази разлика между половете, макар и значителна, не дава големи предимства. С понижаването на температурите до 17 ºC изследователите не откриват полови разлики в началото на треперенето или в това колко комфортно или некомфортно според участниците се чувстват в стаята.

В миналото учените предполагаха, че жените изстиват при по-високи температури от мъжете поради физиологични полови различия, като например по-ниско производство на топлина, по-голяма загуба на топлина или по-големи нужди от топлина. Но нито една от тези хипотези не отговаря напълно на последните резултати.

Едно малко проучване едва ли ще сложи край на дебата, но може би е време да се премине отвъд наблюдателните проучвания и общия консенсус и да се започне да се проучва истинската наука.

И до днес има много малко проучвания, които стриктно са проверили половите различия в терморегулацията. Всъщност в исторически план цялата област на човешката физиология се е фокусирала предимно върху мъжкото тяло, използвайки го като стандарт за цялото човечество.

Подобен ограничен или дори бинарен подход пропуска голяма част от картината. Хормоналните промени и лекарствата, например, също могат да повлияят на начина, по който човек реагира и възприема температурните промени, а тези фактори, от своя страна, могат да бъдат повлияни от пола на човека.

"Основните фактори, които допринасят за индивидуалните различия в човешката терморегулация, са физическите характеристики, включително размерът и съставът на тялото, които могат да бъдат частично опосредствани от пола", заключават изследователите от NIH.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 5 Отговор
    Влечугите са студенокръвни.
  • 2 бушприт

    10 2 Отговор
    Защото кожата им е по-тънка от мъжката и е по-чувствителна. Студът силно се усеща от жените и затова им е по-студено. Искат повече завивки,по-дебели дрешки и чорапки,по-плътно бельо,ръкавици,шапки и ботушки.

    Коментиран от #12

  • 3 Нео

    14 2 Отговор
    Така е до критическата, после им е горещо

    Коментиран от #14

  • 4 Лорд Минчу

    12 1 Отговор
    Требе им реотан за вътрешен подгрев, природата си знае работата😅
  • 5 Пълна мистерия

    9 1 Отговор
    И защо лятно време излизат да се припичат на слънце?
  • 6 мани беги

    8 2 Отговор
    щото са змии, затфа
  • 7 пояснение

    1 3 Отговор
    Ректилиите имат лошо кръвообръщение . Зависещо от околната среда . Краката им са все кочан -студени . И все гледат да си ги наврат на топло при твоите . Понякога чак подскачаш от досега . Но трябва да ги търпим , мъже сме все пак.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Aлфа Вълкът

    1 1 Отговор
    И какво е това проучване?
    Да направя на мъжете наблюдение като работят на строежа и на жените като си клатят краката на столчето в офиса!

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Aлфа Вълкът

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Aлфа Вълкът":

    Направят
  • 11 интересноо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "пояснение":

    Аз пък някъде четох, че вие сте рептилии.
  • 12 освен това

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "бушприт":

    Жените са с по-малко количество кръв (заради по-малкото килограми) и по-ниско кръвно налягане.
  • 13 Аха

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Aлфа Вълкът":

    Да не би да очакваш да е обратното? Жените да бачкат на строежа, а ти да си клатиш краката в офис? Предполагам, че си готов и в казармата да ги пратиш, защото днешните мъже си падате еманципатки.
  • 14 1122

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Нео":

    Уж не си жена, пък те мъчи критическата. Що така?