Last news in Fakti

20 Май, 2024 11:28 1 284 1

Седене, стоене и сън: Перфектните 24 часа за здраво тяло и красива фигура

  • застоял начин на живот-
  • седене-
  • изправя-
  • сън-
  • начин на живот-
  • активност-
  • здравословен живот

Колко време е здравословно и препоръчително да прекарваме седнали, прави и в сън в рамките на 24 часа?

Седене, стоене и сън: Перфектните 24 часа за здраво тяло и красива фигура - 1
Снимка: Shutterstock

За здравото тяло и добрата форма знаем няколко неопровергаеми истини: Стоенето изправени е по-добри от седенето, упражненията са полезни за цялостното здраве, а сънят е от съществено значение да бъдем в добра кондиция.

Но кога, колко често и по колко време всеки ден да отделяме за всяко едно от тях?

Кристиан Бракенридж от Университета Суинбърн (Австралия) и неговият изследователски екип се заеха да отговорят на този въпрос, имайки предвид връзката на положението на тялото с рисковите фактори за сърдечни заболявания, инсулт и диабет.

Съвременните здравни насоки препоръчват от 2,5 до 5 часа умерена до високоинтензивна физическа активност седмично. Бракенридж припомня и подчертава, че начинът, по който прекарвате деня си, оказва значително влияние върху здравето ви. Понякога тежките тренировки не могат да компенсират застоялия начин на живот.

Учените са изследвали повече от 2000 възрастни, които носели сензори за тяло в продължение на седем дни. Това им дало представа за начина, по който изследваните лица прекарват средно 24 часа.

В началото на изследването били измерени обиколката на талията, нивата на кръвната захар и инсулина на участниците. Данните бяха съпоставени и анализирани и сравнени с маркери за здравен риск (напр. оценка на риска от сърдечни заболявания и инсулт), за да се създаде модел.

Използвайки този модел, екипът определи кои ежедневни дейности могат да намалят риска от сърдечни заболявания и нивата на кръвната захар. В резултат на това бяха определени оптимални комбинации от седяща, стояща, лека и умерено интензивна активност.

Ето какво отчитат и препоръчват изследователите:

  • от 2 часа до 2 часа и 20 минути лека активност.
  • от 1 час 40 минути до 2 часа 20 минути умерена до интензивна активност.
  • Прекарвайте от 4 часа 10 минути до 6 часа 10 минути на ден в изправено положение.
  • От 5 часа 40 минути до 7 часа 10 минути в седнало положение.
  • От 7 часа 30 минути до 9 часа сън на нощ.

Леката физическа активност (не целенасочени упражнения, а ходене с по-малко от 100 крачки в минута, например до тоалетна или обикновена разходка) има силна връзка с нивата на кръвната глюкоза, особено при хората с диабет тип 2.

Редовното прекъсване на продължителното седене с лека физическа активност (напр. 3- до 5-минутна разходка на всеки час) също може да подобри обмяната на веществата, особено след обяд.

Два часа дневно за умерена до интензивна физическа активност може да изглеждат доста. Това обаче не означава екстремен спорт, а всичко, което е еквивалентно на енергична разходка (определение: повече от 100 стъпки в минута).

Настоящите резултати трябва да бъдат допълнително потвърдени от по-продължителни проучвания, припомнят учените, цитирани от в. Билд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горд с постъпките си

    2 0 Отговор
    Кьоравите щъркели на бунището, и без това са без усет и ненужни никому ☦️🤭