Last news in Fakti

22 Май, 2024 10:56 1 458 1

Скърбяща майка шимпанзе не се отделя от трупа на мъртвото си бебе (ВИДЕО)

  • шимпанзе-
  • майка-
  • бебе-
  • скръб-
  • зоопарк-
  • зоологическа градина

Тъжната случка е от зоопарка във Валенсия

Скърбяща майка шимпанзе не се отделя от трупа на мъртвото си бебе (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

От три месеца посетителите в зоологическата градина в испанския град Валенсия могат да наблюдават сърцераздирателна гледка – как скърбяща майка шимпанзе не се отделя за миг от тялото на мъртвото си бебе, съобщи NOVA.

Майката Наталия губи малко си само няколко дни след раждането. От тогава тя скърби и е неутешима, отказвайки да се раздели с него.

„Това е поведение, което и преди се е наблюдавало при шимпанзетата. При това не само в зоологическите градини, но и при тези на свобода в дивата природа”, обяснява директорът на „Биопарк – Валенсия”, който допълва: „Също като хората, и шимпанзетата скърбят за своите загубени близки. Но не е обичайно този процес да продължава толкова дълго”.

Наталия вече е губила едно бебе през 2018 г., заради което в момента е зорко наблюдавана от ветеринарите.

Шимпанзетата са сред най-застрашените видове примати в Африка. Популацията им в дивата природа е между 100 000 и 200 000 екземпляра. Броят им намалява основно заради бракониерство, загуба на местообитанието им и различни болести.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не се отделя от...

    0 4 Отговор
    или съкратено НСО.