Last news in Fakti

24 Май, 2024 10:16 2 683 32

Сезираха СЕМ за възрастова дискриминация в "Ергенът"

  • ергенът-
  • дискриминация-
  • сем-
  • кзд

Сигналът е подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените

Съветът за електронни медии (СЕМ) официално е сезирал Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) заради "дискриминационно съдържание по признак "възраст" в "Ергенът". Повод за това е сигнал, подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените.

От въпросната платформа "Европейско женско лоби" са подали сигнал към СЕМ на 2 май 2024 г. заради "явна дискриминация и откровено сексистко отношение спрямо жените в реалити предаването "Ергенът". Според сигналоподателя в популярния формат не само се използва език на омразата, но самото излъчване на предаването е в разрез с българското и международното законодателство, пише iwoman.bg.

От СЕМ са отговорили на 22 май, като са уточнили, че сигналът е разгледан на заседание и е отчетено, че в предаването "Ергенът" действително има дискриминационнно съдържание по признак "възраст". Именно поради тази причина е сезирана КЗД. От СЕМ уточняват, че те също са загрижени за влиянието върху децата, което оказват риалити форматите, излъчвани в телевизионния праймтайм, и са обсъдили въпроса на специална дискусия. След споменатата дискусия от bTV са сложили знак (12+), с който обозначават, че предаването не е подходящо за деца под тази възраст.

Въпросното "дискриминационно съдържание по признак "възраст" в "Ергенът" е съвсем явно, тъй като темата за възрастта на участничките бе основна за целия сезон. Цялостната концепция на Сезон 3 изначално бе изградена върху "сблъсъка" на по-млади жени с по-зрели дами, като дори представянето на участничките за първи път пред Александър Младенов бе разделено по възраст.

По време на цялото предаване разликата във възрастта бе основна тема за "скандали" между участничките, а на финала на предаването, когато в сюжета бе вкарана и майката на Ергена, възрастта се оказа решаващ фактор бъдещата свекърва да не хареса нито една от финалистките, а след това и синът ѝ реши, че няма да избере нито една победителка.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    18 3 Отговор
    Жалко че немаше и некой от 3 пол а ергенът беше като стара кофа

    Коментиран от #23

  • 2 Ха.....

    35 2 Отговор
    Напълниха предаването с бабиери , и сега някой им е крив ! Защо бе , леличките нямат ли право на любов ?! И на младо момченце !?
  • 3 Край

    34 3 Отговор
    Чиновници се опитват да оправдаят съществуването си.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нико

    33 2 Отговор
    Вижте ги тези двете от снимката. Какво повече трябва да говорим? Каква дискриминация нали сами са се набутали там където не им е работата. Глупаво племе.

    Коментиран от #24

  • 6 Макрон

    27 1 Отговор
    Правилно. Предаването не струва. Следващия сезон очаквам да включите и Бистришките баби.
  • 7 ами,

    31 3 Отговор
    СЕМ да глоби продуцентите,сценаристите и режисьорите на предаването защото единствено техен е замисъла млади срещу стари.Видя се още от подбраните кандидатки и темите за скандалите които те задаваха.Нарочно избраха 28 г. ерген а му набутаха доста по-възрастни от него жени.Имаше и една 44 г.Младите пък бяха с чалгарски манталитет т.е изгубени души.
  • 8 Гост

    33 3 Отговор
    Ако предложите на ергенът да спи с магаре, а той се дръпне, дали ще го обвините в междувидова дискриминация?
  • 9 Нема

    28 0 Отговор
    такава пародия и то на 24 май!!!! Ни занимавате... Абе ей, сите сте за утепване! Да прощавате книжовния ми език.
  • 10 Aлфа Bълкът

    28 1 Отговор
    Догодина сложете един 20г келеш да избира между 60г баби за мома за да е пълен циркът 🤡🤹‍♂️🎪. Дончева и Киселова финалистки.
  • 11 голям мишок

    8 1 Отговор
    следващият сезон,да е само от зрели милфки със любовни дръжки

    Коментиран от #29

  • 12 Укр@йнската посланичка

    18 4 Отговор
    T.e. вече по-младите мъже са длъжни да вземат всяка женска на всякаква по-голяма възраст щом си го е набелязала и го е погледнала
    Пазете се момчета, не знаеш коя дърт@ м@сти - я може да реши че е ,,дискриминирана,, щото й е минал срока на годност
    Изгладнели са ,,момите,, :)
    Е това вече е матриархат :)
  • 13 постоянно създаваме интриги

    13 2 Отговор
    Сега пък възрастова дискриминация. "Ергенът" приключи, но не и крайните коментари. Учудващо е, че има хора толкова дълбоко "потънали" в предаването, че лично и болезнено приемат създалите се драми..
    Струва ли си, тази врява за нещо пошло, което се случва на фона на красиви и интересни местности. Гледаш за миг и забравяш още по-бързо. Участниците са там, знаят, че се излагат, взели са пари за това, играят роли и затварят страницата. Но не....трябва всеки ден да ги анатемосваме, да ги ругаем, да обиждаме. Приемете, че все едно сме гледали сериен филм, който няма щастлив край. И точка.

    Коментиран от #14, #27

  • 14 Укр@инската посланичка

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "постоянно създаваме интриги":

    От гледна точка на ергенина си е щастлив края - представи си ужаса на следващата сутрин ако беше завел някоя от тия в къщата си...
  • 15 С право

    9 1 Отговор
    Защо не са сезирали СЕМ и ПРОКУРАТУРАТА за дискреминация на джендър Дамите който искат да се борят за сърцето на Ергенина;)

    Коментиран от #30

  • 16 Немо

    9 2 Отговор
    Вкарайте небинарен ерген с небинарни мадами. Сега това е модерно.

    Коментиран от #31

  • 17 333

    15 2 Отговор
    Каква дискриминация,че те сами са подписали договор за участие.Мляскаха се няколко месеца,живяха в готини условия, е това е такова шоу.Аз не го харесвам ,за мен е унизително да се бия за мъж ,и да треперя дали ще ме избере.Те сами са избрали да бъдат там.
  • 18 Хахаха

    14 1 Отговор
    Бабите вече не можеш.да ги наричаш баби. Хайде спрете се с тази евроГейщина.
  • 19 Дрифт

    10 0 Отговор
    Дрън дрън, само идиоти навсякъде
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 СМЕХОРИИ

    11 3 Отговор
    За каква дискриминация се говори в статията...
    Участничките са дошли сами за пари и месеци лесен живот в предаването, за който даже и не са мечтали.
    А това, че родител, майката в случая, се намесва компетентно, какво да я съдим ли

    Коментиран от #22

  • 22 ТОЧНО

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "СМЕХОРИИ":

    И много правилно. Дошли са доброволно заради пари, евентуална известност след това. А нали кандидатките сами трябва да се преценят за възраст, красота, умения и тогава да се хващат на хорото
    А сега СЕМ да им плати за нанесени морални щети
  • 23 БРЕЙЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    Евровизията 2024 дойде много късно, а реалитито е заснимано миналата година. Но на моменти се доближаваха де
  • 24 КРАЛ МАС

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нико":

    Ама има и друго, нали трябва да се пише за тях и предаването. Поне така ще повдигнат рейтинга ми
  • 25 бай Даньо

    1 2 Отговор
    НАСНИМКАТА... новите герои от шоуто мама и син
  • 26 точно така

    8 3 Отговор
    Загубиха ни два месеца с тази боза, само объркват младите с някакъв фалшив герой на близо 30, който видите ли бил още мамино детенце с нарцистични психо ред флагове, че и за разкош бил и на другия бряг. Колко трябва да си извратен, че да сътвориш и поднесеш подобна помия. Срам, срам за мъжкото съсловие в Бг, ако това е представителния образ за "ерген".

    Коментиран от #32

  • 27 Ееех, тая наштЪ държавица Убава

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "постоянно създаваме интриги":

    Да, наистина е потресаващо колко народ реве за щяло и нещяло за поредното пошло "предаване", където както ти каза - хората са взели едни пари и много добре знаят какво се изисква от тях, за да изиграят ролята си от край до край :)
  • 28 пайдеру атланти4е

    1 1 Отговор
    То и в Афганистан имаше една платформа тип "женско лоби", създадена от хамериканците. Но имам някакви лоши спомени, какво им се случи след като господарите им избягаха позорно и ги зарязаха да се оправят сами.
  • 29 Майкарон Бабойобев

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "голям мишок":

    Това както пише в статията е в разрез с българското и международното законодателство, защото няма представители на 154-те сексуални разновидности, досущ като Еуровизия. Съд за таквизи маскари!
  • 30 чалгарски хабитат

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "С право":

    По-интересен е въпроса защо децата в детските градини "в новите демократични условия" могат да имат и да бъдат обучавани в сексуални усещания, а не са допуснати до ЕргонОТ??
  • 31 Сю Прюдо

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Немо":

    Абе те искат педофилията да легализират...в Норвегия трета година го търкалят тоя закон.
  • 32 Уно при тути

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "точно така":

    Предаването си беше реклама на ЛГБ...+ и на модерните женски мъже, които станаха масово явление.. Сега още повече подгряват водата в тенджерата - дискриминация, щото... А жабката си стои и се кефи...