Last news in Fakti

2 Юни, 2024 06:50 1 079 11

Мъск се прицели в луните на Юпитер

  • юпитер-
  • илон мъск

Вярвам, че спътниците са изпълнени с много интересни неща, заяви предприемачът

Предприемачът и основател на SpaceX Илон Мъск вярва, че спътниците на планетата Юпитер са изпълнени с много интересни неща.

„Ще открием много интересни неща на луните на Юпитер“, написа той в X (бивш Twitter), коментирайки снимка на Калисто, една от четирите най-големи луни на газовия гигант.

Юпитер е петата планета от Слънчевата система. Средното разстояние от Слънцето е около 779 милиона км. Диаметърът на планетата на екватора е около 143 хиляди км. Юпитер е приблизително 317 пъти по-голям от Земята и 2,5 пъти по-масивен от всички планети в Слънчевата система взети заедно. Гигантската планета е кръстена на върховния бог в гръко-римската митология. Първото изследване с помощта на телескоп е извършено през 1610 г. от италианския астроном Галилео Галилей, който открива четирите най-големи луни на Юпитер (по-късно наречени Ганимед, Европа, Йо и Калисто).

През есента на 2024 г. Съединените щати планират да изстрелят космическия кораб Europa Clipper за подробно изследване на Europa, спътник на гигантската планета. Очаква се той да достигне системата на Юпитер през 2030 г.

Приблизително през 2030 г. Китай ще изпрати мисията Tianwen-4 до с цел изследване на Юпитер и Калисто. В Русия се работи в рамките на проекта Laplace-P. С помощта на орбиталния апарат Laplace-P1 планира се да се проведат дистанционни изследвания на Юпитер и Ганимед и спускаемия модул Laplace-P2 ще бъдат предназначени за контактни изследвания на повърхността на този сателит.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луна президент

    8 2 Отговор
    А с марсианците ко стана?

    Коментиран от #2

  • 2 шегичка

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Луна президент":

    Не му харесаха Теслата дето им прати и сега им е сърдит.

    Коментиран от #4

  • 3 Най- добре ,

    4 5 Отговор
    А се прицели у бункера , на Путю .. 👍
  • 4 По-скоро ,

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "шегичка":

    Усеща , че китайския Москвич ЩЕ му е конкурент.. 🤭

    Коментиран от #11

  • 5 Верно ли

    2 2 Отговор
    Браво, браво. После ще натоварим давосчетата и ще ги пратим там, да си разиграват разни адженди, че ни подпалиха планетата!

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не Ватенките

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Верно ли":

    Да си живеят там с вожда без никой да им пречи
  • 8 Полилео Полюлей

    3 0 Отговор
    На илюстративната снимка към статията, защо има черна дупка, а не Юпитер и луните му? Заради неделен сутрешен махмурлук ли?
  • 9 не бе .

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Верно ли":

    Планета - Наша !
  • 10 СМЕХОРИИ

    0 0 Отговор
    Едо време бабите казваха С тези ракети до луната надупчиха небето и ьза това няма дъжд ... Изглежда ще излязат прави, за небето де. Ал, ще лети ли до там
  • 11 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "По-скоро ,":

    Китайския москвич има невероятен дизайн
    направо убива със "възхитителните си визия удобство и елегантни калници"
    иска ти се никога повече да не зърваш подобно изчадие
    има една фиат мултипла дето е като настъпана жаба с изфръкнали очи
    но пък е удобна кола и практична