Last news in Fakti

4 Юни, 2024 14:38 1 022 2

Ето защо не трябва да пиете алкохол преди да спите в самолета

  • самолет-
  • полет-
  • алкохол-
  • здраве

Това може да се отрази негативно на здравето ви в дългосрочен план

Ето защо не трябва да пиете алкохол преди да спите в самолета - 1
Снимка: Shutterstock

Знаете ли защо не трябва да пиете алкохол преди да спите в самолета? В самолетите, които летят на височина от около 2438 метра, нивата на налягане и кислород са по-ниски от тези на Земята. Ако по време на полет пиете алкохол и заспите, след това е вероятно да изпитате спад на кислородното насищане в кръвта си и повишен сърдечен ритъм. За това предупреждава проучване, публикувано в списание Thorax, цитирано от bTV.

За да проведат изследването, изследователите създават атмосферна среда, подобна на самолетната кабина по време на полет. В продължение на 2 нощи 48 здрави възрастни спят 4 часа в 2 различни среди - веднъж без да са приемали алкохол и веднъж след като са изпили 2 чаши вино или бира, според проучването.

В нощите с прием на алкохол изследователите наблюдават понижено количество кислород и повишен сърдечен ритъм.

"Комбинацията от прием на алкохол със спане в такива условия представлява значително натоварване за сърдечната система и може да доведе до изостряне на симптомите при пациенти със сърдечни или белодробни заболявания“, казват изследователите.

"Проучването е малко, но дава отправна точка, от която изследователите трябва да продължат да проучват връзката между съня, полета и алкохола“, казва кардиологът д-р Андрю Фрийман.

Той не е участвал в изследването.

"Много хора пият алкохол на борда, за да си помогнат да заспят в неудобната кабина - но това се отразява негативно, както на здравето в дългосрочен план, така и на непосредствената цел да си починат“, казват експертите.

"Това откритие не е изненада. Алкохолът може да ви помогне да заспите, но качеството на съня не е толкова добро, колкото при трезвен сън“, казва Фрийман.

Според изследователите хората са склонни да имат по-фрагментиран сън след употреба на алкохол, което означава, че се събуждат повече през нощта и не са склонни да спят дълго и без прекъсвания.

"Ако е възможно, опитайте се да се придържате към естествените цикли на тялото си, когато летите със самолет“, съветва Фрийман.

"Това може да се постигне и като избирате полети, който да съвпада с режима ви на сън, така че да можете да кацнете и да доспивате или да кацнете и да започнете деня си“, казва още той.

Кардиологът съветва и да се избягва изкуственото бодърстване с прекален прием на стимуланти като кафе или енергийни напитки, или депресанти като алкохол.

"Може да е по-трудно да спазвате здравословните си навици когато летите със самолет, но полагането на усилия в тази насока може да ви помогне да пристигнете с добро настроение и готови за приключение“ каза Фрийман.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🍊🍋🇧🇬

    2 1 Отговор
    Аз бих казъл, ето защо не трябва да спирате да пиете алкохол в самолета, докато не пристигнете, (кацнете), уфф много е страшно в тез самолети, особено на дълъг полет, уфф?
  • 2 височина от около 2438 метра

    2 0 Отговор
    На толкова летят малки чесни и селскостопански двуплощници. И в едните и в другите няма кой да ти сервира алкохол.