5 Юни, 2024 13:58 1 605 5

Ето как да запазим ягодите свежи за по-дълго

  • ягоди-
  • съхранение-
  • свежи-
  • измиване

Ягодите са едни от най-деликатните плодове

Ето как да запазим ягодите свежи за по-дълго - 1
Снимка: Shutterstock

Ягодите са едни от най-деликатните плодове и заради това трудно се запазват свежи за по-дълго. Често само ден-два след като сме ги донесли от магазина изглеждат сякаш вече са на разваляне. Има начин обаче да удължим живота им и да не се налага да ги изхвърляме преди да сме успели да им се насладим.

Както обикновено, тайната се крие в нещо съвсем просто, а именно - в най-достъпния метод за измиването и съхраняването на ягодите. Макар че той не изисква използването на сода за хляб, оцет или каквито и да било допълнителни средства, и при него има някои тънкости.

Като за начало, е добре предварително да сме си подготвили кърпа за подсушаване и дишащ съд за съхранение. Преди да измием ягодите, трябва да сме измили и ръцете си, за да не прехвърлим върху тях нежелани бактерии. Не е излишно също така предварително да сме отстранили вече негодните за консумация плодове.

Останалите мием приблизително 30 секунди под топла вода. Тя не бива да е студена или гореща, а с температура около 50 градуса. Тази температура е идеалната за ягодите, тъй като не е агресивна, така че да се размекнат, но достатъчно ефективна, за да премахне нежелания мухъл от тях. В същото време обаче и предотвратява неговото образуване за няколко дни напред.

Следващата стъпка е да подсушим ягодите с кърпата и чак след това да ги поставим в дишащ контейнер за съхранение. С този метод можем да запазим ягодите свежи за около седмица, преди да започнат да показват признаци, че се развалят, пише lifestyle.bg.

Трябва да имаме предвид обаче, че е от значение и в какво състояние ги купуваме от магазина. Колкото по-омекнали и наранени са те, е нормално и да мухлясат по-бързо. Затова винаги можем да предотвратим бързото им разваляне и като ги избираме максимално свежи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 майко мила!

    13 2 Отговор
    При измиване с 50-градусова вода получаваме компот.

    Коментиран от #2

  • 2 Новичок

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "майко мила!":

    Верно иди○ти ,6ляд.Пфу...
  • 3 Този

    6 0 Отговор
    начин за съхранение, е много актуален за автора на статията,как да запази главата си, що- годе за малко повече от седмица в нормално състояние.
  • 4 123456

    3 0 Отговор
    следваща статия - за да ги запазим още по-добре ги намачкайте с вилица и ги оставете на слънце ,на 45 градуса , по-щадящо е от вода 50 град .... но никога не ги яжте преди 4-5 дни престой
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.