Last news in Fakti

17 Февруари, 2014 07:00 3 646 25

5 мита за ваксините

  • ваксини-
  • митове-
  • съвети

За и срещу ваксините е тежък и твърде общ спор, в който падат и невинни жертви

Броят на децата в световен мащаб, които миналата година са имунизирани според предписанията, е намалял с 3,5%, показва статистика на Световната здравна организация. В много случаи рутинната ваксинация се пропуска поради незнание или неадекватни грижи. Но някои родители умишлено избягват да ваксинират децата си. Една от причините за това недоказани твърдения и слухове, разпространявани и в Мрежата, според които ваксините могат да доведат до хронични заболявания. Особено много в последно време са публикациите, че ваксините водят до аутизъм, пише сайтът Здраве.бг.

Предлагаме ви пет, по наше мнение най-разпространени мита за ваксините, и истината, която се крие зад тях - според най-новите изследвания:

Мит 1: Ваксините не са задължителни, защото част от заболяванията вече са изчезнали

Единственото заболяване, което е било наистина унищожено изцяло, е едрата шарка. Всяко друго е само ограничено, но все още представлява потенциална опасност. Някои - като магарешката кашлица и дребната шарка - продължават да имат опасни пикове в различни части на света. Други - като детския паралич - възникват главно в по-изостаналите страни, но могат лесно да бъдат пренесени заради все по-нарастващия брой международни пътувания.

Мит 2: На децата се правят прекалено много имунизации прекалено рано

Ваксините са нищожно предизвикателство в сравнение с това, с което имунната система на децата обикновено срещат и преживява всеки ден. Техният организъм, чийто имунитет тепърва се изгражда, трябва да се справя с редица микроорганизми върху кожата, носа, гърлото и червата, във водата, храната и въздуха.

Имунолозите в Университета на Калифорния в Сан Диего са изследвали броя имунологични предизвикателства, на които човек може да отговори по едно и също време. След като са взети предвид различните съставки във ваксините, включително бактериалните протеини и полизахариди и вирусните протеини, е било изчислено, че малките деца могат безопасно да реагират на до 100 000 ваксини наведнъж. Спорeд предписанията в момента, е препоръчително децата да се ваксинират срещу най-много 14 заболявания в двегодишен период.

Мит 3: Ваксините срещу дребна шарка, заушка и рубеола предизвикват аутизъм

Началото на това твърдение е поставено през 1998 г., когато е публикувано едно изследване на д-р Андрю Уийкфилд. То обаче обхваща само 12 деца, 8 от които с родители, вярващи, че поведенческите проблеми на децата им се дължат на ваксини. Изследването успява да предизвика широк отзвук в САЩ и вследствие на това ваксинациите започнали да намаляват с огромна скорост. По-късно през същата година обаче редакторите на списанието официално анулират изданието, цитирайки доказателства, че публикуваната информация е била погрешна.

Много други изследвания преди това, а в годините след 1998, доказват, че няма връзка между аутизма и посочените в него ваксини. Едно от най-мащабните и дългосрочни изследвания - от 2002 г. - проследява развитието на 537 000 деца и установява, че честотата на срещането на аутизма е еднакво и сред ваксинираните, и сред неваксинираните. След много анализи и обсъждания Световната здравна организация прави същото заключение – ваксините срещу дребна шарка, заушки и рубеола не водят до повишаване на риска от аутизъм.

Мит 4: Ваксините не са 100% безопасни

Това е по принцип вярно, но и вървенето по улицата не е 100% безопасно. Което обаче не спира пешеходците. Почти всички ваксини са в инжекционна форма и съответно могат да предизвикат временна болка, зачервяване и чувствителност в зоната на поставяне. Други редки странични ефекти са температура, постоянен плач и алергични реакции. Дори още по-рядко срещани са наистина сериозните оплаквания. Например старата вече неизползвана ваксина срещу ротавирус се е свързвала с леко покачване на опасен проблем, свързан с блокиране на червата. Между 1998 и 1999 г. в САЩ тази ваксина е била направена на 1 милион деца. От тях при около сто е наблюдаван този проблем, а смъртният случай е само един.

Намираме за безсмислено за безсмислено да се присъединяваме към спора - безопасни или не. Най-малкото заради аксиомата, която никой разумен човек не може да оспори - разликата между лекарството и отровата нерядко е само една крачка - дозата! А иначе сме съгласни - както и повечето неща в живота, и ваксините не са съвършени. И сигурно един ден някои от тях ще престанат да се използват, а други ще бъдат заместени от по-качествени. Историята на развитието им показва именно това.

Но пък не виждаме как разумният човек би отрекъл - пропускането на ваксинациите може да донесе много сериозен риск. Например най-широко разпространената причина за тежката диария – ротавирус - убива 20 до 100 деца всяка година на територията на САЩ и води до хоспитализирането на 55 до 100 хиляди. В световен план 3 милиона деца умират годишно от ротавирус.

Мит 5: Ваксините не работят

Тъй като някои от ваксините съществуват от около 50 години, повечето по-млади родители на практика не са се сблъсквали в живота си със съответните заболявания. Но ваксините все още работят и драстичният спад на заболеваемостта се дължи основно на тях.

Например преди ваксината срещу дребна шарка да стане масова през 1963 г. почти всеки човек е прекарвал заболяването преди да навърши 15-годишна възраст. Само в САЩ на година тя е убивала средно по 500 души, най-вече деца. След въвеждането на ваксината случаите на дребна шарка там са стигнали до 37 през 2004 г. Но през 2008 г. тази бройка се е увеличила до 130, като много от пациентите не са били ваксинирани. В Англия и Уелс подобно избягване на ваксинациите е причинило скок в регистрираните случаи на дребна шарка от 56 през 1998 г до 1348 през 2008 г. Заради трайността на тенденцията днес дребната шарка вече официално се счита за завърнало се ендемично заболяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юлиан Станков

    1 1 Отговор

    Ваксините са инвазивна медицинска процедура, която според българските и международните закони трябва да се извършва само с нашето изрично информирано съгласие. Последното означава, че трябва да бъдем подробно запознати с евентуалните ползи, съпоставени към възможните рискове и странични реакции. За съжаление все по-често единственото, за което всъщност сме информирани е кога трябва да заведем детето за ваксинация. Ако изразим колебание, то бива отхвърляно с гръмки фрази за огромната полза от имунизациите за цялото човечество, без да се навлиза в обяснения за проблемите, които могат да възникнат в конкретния случай на нашето дете.

    В тази връзка искам да представя пет простички факта, които според мен е важно да знаете, преди да дадете съгласието си да ваксинират детето ви или вас самите.

    1. ВАКСИНИТЕ СЪДЪРЖАТ ТОКСИЧНИ, КАНЦЕРОГЕННИ И БИОЛОГИЧНО ЗАМЪРСЕНИ СЪСТАВКИ.

    • Ваксините съдържат токсични съставки и тежки метали.

    Между съставките на ваксините има много вещества, които са толкова токсични, че при допир с човешката кожа причиняват изгаряне, при вдишване – натравяне, а отделянето им в околната среда при различни производства, е предмет на стриктен контрол.

    Токсичността на формалдехида например, се сравнява с тази на мишата отрова и на циановодорода, макар и действието му да не е толкова бързо. Други впечатляващи съставки са фенолът (също силна отрова), алуминиевите съединения (които са свързани с повишения риск от натравяне с флуорни про
  • 2 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Токсичността на формалдехида например, се сравнява с тази на мишата отрова и на циановодорода, макар и действието му да не е толкова бързо. Други впечатляващи съставки са фенолът (също силна отрова), алуминиевите съединения (които са свързани с повишения риск от натравяне с флуорни продукти), тиомерзалът (живачно съединение, което е и доказан невротоксин), 2-феноксиетанолът, заместил тиомерзалът в някои ваксини (основна съставка в антифриза и в много разтворители и детергенти) и много други.

    • Ваксините съдържат чужди за тялото животински белтъци.

    Ваксините (с изключение на генномодифицираните, които носят куп други проблеми) се културират върху тъкани, извлечени от маймунски бъбреци, кучешки и заешки мозъци, кръвта на коне и кравешки фетуси, кокоши ембриони и дори от белодробни клетки на абортирани човешки зародиши. Единственият естествен начин такива продукти да влязат в човешкото тяло е през храносмилателната система. Въпреки това, с ваксините те се вкарват директно в кръвта, което носи риск от тежки странични реакции, включително остър анафилактичен шок и смърт.

    2. ИЗВЕСТНИ СА МНОГО СЛУЧАИ НА СЕРИОЗНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ОТ ВАКСИНИТЕ.

    • Ваксините могат да доведат до тежки незабавни странични реакции.

    Страничните реакции, които могат да възникнат след ваксиниране, включват: гърчове и епилепсия, перманентно мозъчно увреждане, животозастрашаващи алергични реакции, кръвоизливи в цялото тяло и мозъка и много други тежки състояния, включително см
  • 3 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Страничните реакции, които могат да възникнат след ваксиниране, включват: гърчове и епилепсия, перманентно мозъчно увреждане, животозастрашаващи алергични реакции, кръвоизливи в цялото тяло и мозъка и много други тежки състояния, включително смърт.
    Списъкът с т.нар. по-леки странични реакции е безкраен. Включва разнообразни проблеми, част от които добре документирани и доказани (оток на мястото на убождането, леки алергични реакции, повишена температура, непрекъснат плач и т.н.), а други – наблюдавани от хиляди родители, но все още невписани в официалните листовки (намален апетит, лошо настроение, влошаване на здравето, чести боледувания и т.н.).

    • Ваксините могат да причинят сериозни проблеми след години.

    Според множество проучвания децата в днешно време боледуват все по-често и от повече заболявания. Над 40% от децата страдат от хронични проблеми, нещо нечувано във времето преди навлизането на масовите ваксинации. Ваксините се свързват със състояния като астма, екзема, хранителни алергии, хронични ушни инфекции, инсулино-зависим диабет, ревматоиден артрит, аутизъм, улцерозен колит, хиперактивност, рак, множествена склероза и редица други заболявания.

    • Всяка отделна ваксина носи допълнителни рискове.

    Гореописаните странични реакции са общи за всички ваксини. В допълнение всяка отделна ваксина носи допълнителни рискове, които са свързани конкретно с нейните съставки и приложение. Допълнителни рискове носи също така и комбинирането или едновременнот
  • 4 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Гореописаните странични реакции са общи за всички ваксини. В допълнение всяка отделна ваксина носи допълнителни рискове, които са свързани конкретно с нейните съставки и приложение. Допълнителни рискове носи също така и комбинирането или едновременното приложение на ваксини срещу различни заболявания – кой може да каже как ще се отрази на крехкия детски организъм изкуственото заразяване с 3, 4, 5 или дори 6 различни заболявания едновременно, което при нормални условия не може да се случи дори теоретично.

    3. НЕ Е СИГУРНО, ЧЕ ВАКСИНИТЕ СА ЕФЕКТИВНИ И НЕОБХОДИМИ (на фона на възможните тежки реакции).

    • Не е ясно дали ваксините предпазват от инфекциозни заболявания.

    Родителите често биват убеждавани, че ваксините осигуряват доживотен имунитет. В действителност обаче се оказва, че за осигуряването на такъв са необходими реимунизации през определен брой години. В допълнение на това, дори и с реимунизациите, в много случаи децата и възрастните нямат защита срещу заболяванията, за които са ваксинирани, въпреки че са били подложени на страничните ефекти от ваксинацията и многобройните реваксинации. Излиза, че с ваксината човек си прави лоша услуга, пропускайки възрастта, в която би преболедувал незабележимо или най-малкото леко съответната болест. Или още по-неприятно – в някои случаи се оказва, че ваксинираните всъщност боледуват по-често и по-тежко.

    • Предпазването от някои заболявания може да не е в интерес на детето.

    Вече множество изследвания по
  • 5 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Вече множество изследвания показват, че преболедуването на някои инфекциозни заболявания в детска възраст има своята роля за доброто здравословно състояние на децата. Макар и изследванията в тази насока да са непълни, все повече се прокрадват идеи, че децата, изкарали детските болести „навреме”, боледуват значително по-рядко от автоимунни и алергични заболявания (като астма и диабет), както и от някои видове рак.

    4. ВАКСИНИТЕ НЕ СЕ ТЕСТВАТ СПОРЕД СТАНДАРТИТЕ.

    • Проучванията за ваксините се спонсорират от фирмите – производители.

    По същия начин, както повечето изследвания за тютюнопушенето се спонсорират от производителите на цигари, така и фармацевтичните компании организират и плащат повечето проучвания върху сигурността и безопасността на ваксините. Правителствата харчат огромни суми за ваксинационни кампании, фирмите – за рекламни кампании, а пари за независими проучвания няма...

    • Ваксините не преминават стандартните тестове.

    Златният стандарт при изпитването на нови лекарствени продукти – двойно, сляпо кръстосано плацебо-контролирано проучване – не се използва за ваксините. Напук на всякаква логика и медицински стандарти ваксините по презумпция се приемат за безопасни и ефективни, респективно се счита, че би било неетично някой да се лишава от тях, което автоматично отхвърля възможността да се прилага стандартният начин за проверка на ефективността и безопасността.

    Ваксините, повече от всеки друг медикамент, се вкарват в употреба и
  • 6 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Ваксините, повече от всеки друг медикамент, се вкарват в употреба и скоро след това приложението им се прекратява, а действителните причини не винаги излизат наяве.

    5. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИМА ПЪЛНО ДОВЕРИЕ НА ЛЕКАРИТЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВАКСИНИТЕ.

    • Ваксините имат пряко финансово измерение за лекарите.

    Здравната каса заплаща на общопрактикуващия лекар определена сума за всяка поставена имунизация и реимунизация (вкл. проба Манту), плюс една сума (за дете от 0 до 7 год.) и друга сума (за дете от 7 до 18 год.) за съпътстващия профилактичен преглед. В големите градове общопрактикуващите лекари имат стотици пациенти и въпросните суми представляват значителна част от месечния им доход. Отделно от това Здравната каса може да наложи санкции на лекаря за недостатъчно ваксинационно покритие, както и да изиска от него участие в допълни кампании за осигуряване на нужното покритие. В светлината на тази информация, не е чудно, че повечето лекари избягват да отговарят на неудобни въпроси, измъквайки се с клиширани фрази.

    • Лекарите почти никога не съобщават за странични реакции от ваксините.

    Има проучвания, според които едва 10% от страничните реакции към ваксините се съобщават официално, при това най-често не от лекарите, а от родителите. В още по-малък процент съобщенията се регистрират като реакция на ваксината, без да бъде намерена „по-основателна” причина. Така статистиката относно страничните реакции на ваксините (и без друго изкривена поради липсата
  • 7 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Има проучвания, според които едва 10% от страничните реакции към ваксините се съобщават официално, при това най-често не от лекарите, а от родителите. В още по-малък процент съобщенията се регистрират като реакция на ваксината, без да бъде намерена „по-основателна” причина. Така статистиката относно страничните реакции на ваксините (и без друго изкривена поради липсата на независими проучвания) става още по-неточна.

    Още по-неприятно следствие е вероятността потърсилите лекарска помощ, поради реакция към ваксина, да бъдат прехвърляни от кабинет на кабинет, без шанс за адекватна и своевременна намеса.
  • 8 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    В природата не съществува мъртъв вирус. Или леко "замаян". Всяка човешка клетка извън тялото умира за стотни от секундата. При положение, че всеки вирус е част от клетка, то инфекция по капков или въздушен път (каквато е теорията), никога не би могла да се случи реално.

    Тези експерименти са правени още в началото на 20-ти век (White Coat experiments) и са доказали, че теорията е напълно грешна. Но поддържането ѝ като единствена догма, приета от целия медицински свят, набавя необходимата печалба.
  • 9 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Мит № 1: Ваксините са напълно безопасни.

    При коклюша броят на смъртните случаи, свързани с ваксината, многократно превъзхожда смъртността от самото заболяване, която през последните години според CDC е била 10 случая годишно и само 8 през 1993 г., която е последната година на пикова заболеваемост (коклюшът има пикове през 3-4 години, докато ваксинациите се провеждат ежегодно с еднаква интензивност). Казано в прав текст, ваксината е 100 пъти по-смъртоносна от самата болест. Множеството примери за висока заболеваемост сред популации с висок процент ваксинирани (виж Мит № 2), както и фактът, че всъщност заболеваемостта от огромната част от болестите спадна преди въвеждането на задължителните ваксинации (смъртността при коклюша спада с 79% преди въвеждането на ваксината - виж Мит № 3) - всичко това говори, че огромният брой пострадали от ваксините едва ли може да се приеме като необходима и неизбежна жертва, която човечеството трябва да даде в името на избавлението си от болестите.
  • 10 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Истина № 1: Ваксинациите причиняват значителен брой от смъртните случаи и случаите на трайна инвалидност и са свързани със смайващо големи финансови разходи за семействата и данъкоплатците.
  • 11 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Мит № 2: Ваксините са много ефективни.

    Медицинската литература съдържа изненадващо голям брой проучвания, документиращи провала на ваксините. Всички епидемии от морбили, заушка, вариола, полиомиелит и простудни заболявания се разразяват във ваксинирани популации. През 1989 г. в доклад на Център за контрол на болестите (CDC) се казва: "Сред децата в училищна възраст епидемиите (от морбили) засягат най-сериозно училищата, в които процентът на ваксинираните надвишава 98%. Това се регистрира във всички части на страната, включително и такива, в които заболяване от морбили не е имало от години." CDC съобщава дори за епидемии от морбили в 100% ваксинирани популации.
    Истина № 2: Фактите доказват, че ваксинациите не са надеждно средство за предпазване от болестите.
  • 12 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Мит № 3: Ваксините са главната причина за днешното ниско ниво на заболеваемост в САЩ.

    Според Британската асоциация за напредък на науката детските болести са намалели с 90% между 1850 и 1940 година, успоредно с подобряване на санитарно-хигиенните условия за живот и много преди въвеждането на задължителните имунизационни програми. През XX век смъртността от инфекциозни болести в САЩ и Англия намаля трайно средно с около 80% (а тази от морбили - с повече от 97%) преди въвеждането на ваксините. Във Великобритания заболеваемостта от полиомиелит отбелязва пик през 1950 година и намалява с 82% до въвеждането на ваксината през 1956 година. Изводът е, че в най-добрия случай на ваксините може да се отдаде само малък процент от цялостното снижение на смъртността от инфекциозни болести през XX век.
    Истина № 3: Не е ясно какво е влиянието на ваксинациите за спада на инфекциозната заболеваемост през ХХ век.
  • 13 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Мит № 4: Ваксинацията се основава на точната и логична теория и практика за имунизацията.

    Клиничното основание за ваксинациите е тяхната способност да стимулират продукцията на антитела у реципиента - факт, който никой не оспорва. Това, което не е ясно, обаче, е дали подобна продукция на антитела означава добър имунитет. Деца с недостиг на гама-глобулин са неспособни да образуват антитела, но се възстановяват от инфекциозни болести почти толкова бързо, колкото и другите деца. Освен това, едно изследване, публикувано от Британския медицински съвет през 1950 г. по време на една епидемия от дифтерия, стигна до заключението, че не съществува връзка между количеството на антителата и нивото на заболеваемостта. Изследователите откриват резистентни хора с изключително ниско ниво на антитела и болни хора с високо ниво. Естественият имунитет е комплексно явление, обхващащо много органи и системи; той не може да бъде поддържан изцяло чрез изкуствено стимулиране продукцията на антитела.

    Друго изследване посочва, че ваксинацията ангажира имунните клетки с определени специфични антигени, съдържащи се във ваксините, правейки ги неспособни да реагират срещу други инфекции. По този начин нашият имунен резерв всъщност бива редуциран, което става причина за понижаване на общите съпротивителни сили.
    Истина № 4: Много от предположенията, на които се основава имунизационната теория, практиката отхвърля като погрешни.
  • 14 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Мит № 5: Детските болести са изключително опасни.

    Повечето детски инфекциозни болести имат съвсем малко сериозни последствия в днешния модерен свят. Дори консервативните статистики на CDC за коклюша през 1992-1994 г. сочат 99.8% оздравели. Всъщност, когато през епидемичния взрив от есента на 1993 г. в Охайо и Чикаго имаше стотици разболели се от коклюш, експертите по инфекциозни болести от детската болница в Синсинати казаха: "Болестта протече много меко, нямаше нито един починал и никой не лежа в интензивно отделение."
    Истина № 5: Опасността от детските болести се преувеличава силно, за да бъдат сплашени родителите и да бъдат склонени към провеждането на една спорна, но свързана с добри печалби процедура.
  • 15 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Мит № 6: Полиомиелитът е безспорен пример за огромен успех на ваксинациите.

    Шест щата от Нова Англия съобщават за повишена заболеваемост от полиомиелит една година след въвеждането на новата ваксина на Солк. Повишението варира от удвояване във Върмонт до изумителните 642% в Масачузетс. През 1959 г. 77.5% от пациентите с парализи в Масачузетс са приели преди разболяването си по 3 дози инжекционна полиоваксина. През 1962 г. на изслушването си пред Конгреса на САЩ д-р Бърнард Грийнбърг, шеф на Катедрата по биостатистика към Университета по обществено здравеопазване в Северна Каролина, свидететелства, че случаите на полиомиелит не само са се увеличили значително след въвеждането на задължителната ваксина (50% ръст през 1958 спрямо 1957 г., 80% ръст през 1959 спрямо 1958 г.), но и че статистиките са били манипулирани от службите по обществено здравеопазване, за да се създаде обратното впечатление.

    Истина № 6: Ваксините предизвикват значително нарастване на случаите на полиомиелит след години на траен спад и са единствената причина за полиомиелита в САЩ днес.
  • 16 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Мит № 7: Моето дете нямаше ранни усложнения след ваксинацията, така че няма за какво да се тревожа.

    Документираните късни неблагоприятни ефекти на ваксините обхващат хронични имунологични и неврологични разстройства като аутизъм, синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието, дислексия, алергии, рак и други състояния, много от които почти не се срещаха 30 години преди въвеждането на масовите имунизационни програми. Съставките на ваксините включват известни канцерогени като тимерозал, алуминиев фосфат и формалдехид (Информационният център по отровни вещества в Австралия твърди, че не съществува приемливо малко количество формалдехид, което да може да бъде инжектирано в жив човешки организъм).

    Истина № 7: Дълготрайните неблагоприятни ефекти от ваксините на практика почти напълно се пренебрегват, въпреки силната им връзка с много хронични състояния.
  • 17 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Мит № 8: Ваксините са единствената възможност за профилактика на болестите, с която разполагаме.

    Повечето родители се чувстват принудени да вземат някакви профилактични мерки за своите деца. Въпреки че никъде няма 100% гаранция, имунизациите имат надеждни алтернативи. В исторически аспект хомеопатията например е била многократно по-ефективна от "алопатичната общоприета" медицина при лечението и предотвратяването на болестите. По време на холерната епидемия в САЩ през 1849 г. смъртността при пациентите, ползващи алопатична медицина, бил 48-60%, докато хомеопатичните болници имат документирана смъртност 3%. Приблизително такива са статистическите данни при лечението на холерата и днес. Скорошни епидемиологични проучвания показват, че хомеопатичните лекарства са равни на или превъзхождат стандартните ваксини в предотвратяването на болестите. Съществуват официални доклади, според които нивото на успешните резултати сред хората, приели профилактично хомеопатични лекарства след контакт с болен, е 100% - нито един от тях не се разболял от болестта.

    Истина № 8: Доказано и документирано безопасни и ефективни алтернативи съществуват от десетилетия, но те се потъпкват от официалните здравни власти.
  • 18 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Мит № 9: Ваксините са задължителни по закон и следователно, са неизбежни.

    В САЩ съществуват три възможности за освобождаване от имунизация:

    1. Освобождаване по медицински показания. Във всичките 50 щата се допуска освобождаване по медицински показания. В няколко щата се дава право на лицензирани натуропати или лекари-хиропрактици да подписват документи за такова освобождаване, наред с лекарите-алопати. Малцина обаче са педиатрите, които проверяват за индикации на повишен риск преди да назначат ваксини, затова е препоръчително родителите сами да проучват и проследяват този въпрос. Епилепсията, алергиите и неблагоприятните реакции към ваксини при братя и сестри са само някои от множеството състояния в анамнезата на детето или на семейството, които могат да повишат риска от неблагоприятни реакции и да обусловят освобождаването по медицински показания.

    2. Освобождаване по религиозни съображения. Това е разрешено в почти всички щати. Това може да изисква, а може и да не налага членуване в регистрирани религиозни организации, според текста на закона в конкретния щат.

    3. Освобождаване по философски съображения. Нарастващ брой щати разрешават освобождаване от имунизация по философски съображения, признавайки противопоставянето със и/или насилието над личната свобода, което се извършва чрез законите за задължителна имунизация.

    Общо взето на децата, освободени от имунизация, не се забранява да посещават държавни и общински учебни заведения и колежи, освен
  • 19 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Мит № 10: Главната грижа на държавните здравни служби е здравето на хората.

    Историята на ваксините гъмжи от документирани примери за измами, извършени с цел те да се представят като могъщи победители на болестите, докато всъщност много пъти забавят спада на заболеваемостта и дори обръщат посоката на тази тенденция. Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство признава, че имунизационният статус е определящ при диагностицирането на редица болести, които, открити у ваксинирани пациенти, получават най-различни диагнози. Болнични регистри и смъртни актове са били фалшифицирани. Днес много лекари отказват да поставят точните диагнози на ваксинирани деца и така поддържат мита за успеха на ваксините.
  • 20 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Мит № 10: Главната грижа на държавните здравни служби е здравето на хората.

    Историята на ваксините гъмжи от документирани примери за измами, извършени с цел те да се представят като могъщи победители на болестите, докато всъщност много пъти забавят спада на заболеваемостта и дори обръщат посоката на тази тенденция. Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство признава, че имунизационният статус е определящ при диагностицирането на редица болести, които, открити у ваксинирани пациенти, получават най-различни диагнози. Болнични регистри и смъртни актове са били фалшифицирани. Днес много лекари отказват да поставят точните диагнози на ваксинирани деца и така поддържат мита за успеха на ваксините.

    Коментиран от #21

  • 21 Бате Цецо

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Юлиан Станков":

    Въпреки обширните и изчерпателни доводи против ваксините аз ще предствя само един в подкрепа на ваксините, а той е статистически:
    Каква е детската смъртност сега, преди 50 и преди 100 години.
  • 22 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Бате
    Цецо, "аргументът" ти е безумен !
    При какви условия на живот са се раждали и отглеждали деца преди 50 и 100 години в развитите страни от където идват тези "аргументи"? Виж статистиката на африканските и азиатски държави държави , където въпреки (аз бих казал благодарение ) на ваксините смъртността при децата е потресаваща !
    извадете си главите от земята и престанете да "мислите" с телевизорите
  • 23 Geti

    1 1 Отговор
    Към автора на статията: .......... Не е беда,че човек има недостатъци,беда е ,когато няма достойнства.Без достойнства лесно продаваш душата си и лека по-лека не усещаш как тялото търпи мутация.Най-вече при гръбнака-изчезва и много бързо се превръща в слузесто безгръбначно мекотело. ................................. За всички други:....„Търговци със здравето‘‘ от Марко Пицути.Прочетете този книга със факти, за да добиете обща представа за здравеопазването в днешно време.
  • 24 Юлиан Станков

    1 1 Отговор
    Заболеваемостта от вариола в Япония е нараствала ежегодно след въвеждането на задължителното ваксиниране през 1872 година. През 1892 г. от вариола там са починали 29 979 души и всичките са били ваксинирани. В началото на XX век във Филипините е регистрирана най-ужасната епидемия от вариола и това става след като 8 милиона души са приели 24,5 милиона дози противовариолна ваксина. В резултат от това смъртността нараства четирикратно. През 1989 г. страната Оман преживя епидемия от полиомиелит шест месеца след достигане на стопроцентово ниво на ваксинация. В САЩ през 1986 г. 90 % от общо 1300 разболели се от коклюш в Канзас са били адекватно ваксинирани. В 72% от случаите на коклюш в Чикаго по време на епидемията през 1993 г. болестта се е развила у хора, които са имали всички имунизации според имунизационния календар.

    Коментиран от #25

  • 25 Vendeta

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Юлиан Станков":

    Благодаря ти за положения труд да предупредиш хората ,за последствията
    Напълно подкрепям!
    Аз например се ваксинирах с противогрипна ваксина години наред , заедно с цялото ми семейство ,но когато видях подобна информация в един сайт... направих собствено разследване , за себе си,и взехме решение да не се ваксинираме повече(2007г.)
    Оттогава станалият , едва ли не, ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ГРИП - ВСЯКА ЗИМА!!! просто го няма !!! Настинка,веднъж ангина дори(при малкия ми син), но нищо като преди.За да бъда съвсем честен,по-миналата зима (2011)прихванахме грип , но всички го изкарахме съвсем нормално, а преди беше кошмар "въпреки ваксината"..