Last news in Fakti

9 Юни, 2024 18:55 797 7

НАСА се впуска в търсене на обитаеми светове

  • наса-
  • обитаеми светове-
  • телескоп

Работата е планирана да започне до края на лятото на 2024 г.

НАСА се впуска в търсене на обитаеми светове - 1
Снимка: Shutterstock

Обсерваторията за обитаеми светове, наречена „Habitable Worlds Observatory“, ще бъде създадена след поне десетилетие, но НАСА започна да разработва необходимата технология, съобщи Science alert, предава БГНЕС.

Договорите са сключени с три компании за проучване на оптиката от следващо поколение, проекти на мисии и характеристики на телескопа на стойност 17,5 милиона долара. Работата трябва да започне в края на лятото на 2024 г.

Обсерваторията за обитаеми светове (ООС) е мисия за изстрелване на голям космически телескоп с основна цел директно изобразяване на подобни на Земята планети около звезди като нашето Слънце.

Той също така ще може да изучава атмосферата им, за да търси химически признаци за признаци на живот. Мисията е в много ранен етап на планиране, като работни групи разглеждат научните цели и начините за тяхното постигане.

Въз основа на досегашните изследвания на екзопланети се смята, че една от всеки 5 звезди вероятно има планета, подобна на Земята, в орбита около нея.

Разбира се, цялата предпоставка за търсене на живот във Вселената се основава на това, че този живот е донякъде подобен на нашия. Възможно е да има живот, основан на съвсем различен химичен състав, но ако искаме да открием живот, можем да търсим живот, подобен на нашия, а не да залагаме на нещо напълно различно.

За тази цел ООС ще търси химикали като кислород и метан и други признаци, които подсказват за наличието на живот.

През януари 2024 г. НАСА поиска предложения, които да стимулират и развият необходимите технологии, които ще бъдат необходими за ООС.

Това може да звучи просто, но като се вземе предвид какво ще е необходимо, като например коронограф, хиляди пъти по-способен от съществуващия да блокира светлината от звездата-домакин, и оптична система, която може да остане неподвижна с точност до ширината на атом по време на наблюдението, разбирате какви предизвикателства предстоят.

След първия етап НАСА избра три предложения за двугодишни договори с фиксирана цена на обща стойност 17,5 милиона долара. Звучи като много пари, но разработката и изстрелването на „Хъбъл“ струва 16 милиарда долара.

Работата е планирана да започне до края на лятото на 2024 г. Заедно договорите ще осигурят рамка от технологии, които ще подпомогнат следващата фаза от разработването на ООС.

Разбира се, НАСА ще контролира целия процес и резултатите ще ѝ позволят да планира фазата на разработване и изграждане на мисията. Работата обаче не се извършва изолирано, тъй като има опит и от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ и бъдещия телескоп „Нанси Грейс“.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 След сценката

    5 0 Отговор
    На Холив0д пикч0р3
    с "Първата стъпка на Луната "
    вече може да очакваме и по–съвременна версия "Зелените човЕчЕта "...

    Коментиран от #2, #5

  • 2 първо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "След сценката":

    Не, първо е "Първата стъпка на Луната 2", нали стягат нова мисия за там след няколко години. :)))))

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 САЩ..САЩ..

    3 0 Отговор
    Ки се сетите шо да трасите...оти одите дека не требува...
  • 5 На Марс

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "След сценката":

    Там много лесно се източват бюджети и фондове.
  • 6 Анонимен

    3 0 Отговор
    И почвам да се смея,ха-ха-ха.
    И къде по-точно ще търсят?В някое кино студио?
  • 7 Пенчо

    1 0 Отговор
    Дано не намерят щото и там ще настане една демокрация......не ми се мисли!?