10 Юни, 2024 11:49 2 377 5

Учени откриха ново свойство на аспирина

  • аспирин-
  • здраве-
  • липса на сън

Ниски дози от лекарството елиминират възпалението, причинено от липсата на сън

Учени откриха ново свойство на аспирина  - 1
Снимка: Shutterstock

Според уебсайта SLEEP 2024 ниските дози аспирин елиминират възпалението, причинено от липсата на сън.

За експериментите са избрани 46 здрави възрастни доброволци. Всеки ден в продължение на 14 дни в рамките на контролните граници част от доброволците получавали плацебо. След това експериментът продължава 11 дни у дома.

В болницата експерименталните субекти спали по 8 часа в продължение на 2 дни, след което започнал период от 5 дни, когато продължителността на съня беше 4 часа, пише zdrave.to. По време на последния етап (3 дни) доброволците спят 8 часа. Специалистите се интересували от поведението на организма в началото, средата и края на експеримента.

Малка доза аспирин облекчава възпалението на пътищата при субектите от втората група. По този начин лекарството намалява експресията на интерлевкин-6, COX-1/COX-2 двойно положителни клетки и нивата на серумния С-реактивен протеин. Тези маркери показват наличието на възпалителен процес поради липса на сън. Лекарството също така е ефективно за насърчаване на възстановителния сън.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 2 Отговор
    "Робърт Ф. Кенеди младши спечели делото срещу всички фармацевтични лобисти.

    Ваксините срещу Covid-19 НЕ са ваксини. В решението си Върховният съд потвърждава, че щетите, причинени от генната терапия на Covid mRNA, са НЕОБРАТИМИ.

    Тъй като Върховният съд е най-висшият съд в Съединените щати, няма допълнително обжалване и всички възможности за обжалване са изчерпани."‼️‼️‼️
  • 2 Амфетамян

    4 3 Отговор
    Аспиринът помагал при възпаления и ставал за приспивателно, а аналгинът - действа като виагра сигурно. Откъде ги намирате тези задълбочени научни проучвания и велики научни открития от рода на топлата вода, колелото и парната машина?
  • 3 Зевс

    8 0 Отговор
    Универсално нещо е аспирина, и за запояване вместо флюс става

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Вали Долче

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Зевс":

    Става и за кръвоизлив или язва на стомаха !