Last news in Fakti

15 Юни, 2024 20:43 1 438 0

5 начина, по които се саботираме сами

  • саботаж-
  • провал-
  • изпълнение-
  • психолог-
  • задача-
  • работа

Терапевт споделя и как да се преборим с опитите сами да провалим шансовете си

5 начина, по които се саботираме сами  - 1
Снимка: Shutterstock

Често ние сами се саботираме с поведенчески модели, които не са в съответствие с нормалното ни психическо съст5ояние и ни карат да се чувстваме разочаровани и унили.

"Разпознаването на признаците на саботаж (и всеки модел на поведение, който не е типичен за вас и ви кара да се чувствате блокирани) е първата стъпка към промяна," написа терапевтът Анна Де Фрейтас в Инстаграм профила си.

Тя сподели признаците, по които можем да разпознаем, че сами се подкопаваме, както и няколко начина, по които можем да разчупим модела.

  1. Отлагане: Действието на оставяне на работа за по-късно често се свързва със страх от провал или несъвършенство. Най-добрият начин да се справите с това е като разделите задачата на по-малки и управляеми цели.
  2. Отрицателно отношение към себе си: Често суровият вътрешен критик ни говори и ни кара да се чувстваме като неудачници. Можем да се борим с вътрешния си глас с положителни утвърждения, които възвръщат вярата ни в нашите способности. Добре е да отчитате положителните си и силни страни и да показваме вяра в себе си.
  3. Перфекционизъм: Често чакаме идеалното време, за да се заемем със задача, защото сме претоварени със страх от провал. Трябва да разберем, че съвършенството е недостижимо. Вместо това трябва да се съсредоточим върху постигането на напредък.
  4. Страх от провал: Постоянният страх от провал често ни отблъсква от изпълнението на задачите ни. Вместо това трябва да приемаме всичко като възможност да учим и да растем.
  5. Прекалено ангажиране: Прекомерното ангажиране с най-различни занимания може да доведе до стрес и прегаряне. Трябва да поставим граници и да се научим да подреждаме по приоритети задачите си.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА