Last news in Fakti

22 Юни, 2024 09:11 2 059 6

Мерил Стрийп навърши 75 години: Рекордьор по номинации за "Оскар" и шеметна кариера

  • мерил стрийп-
  • актриса-
  • рожден ден-
  • оскар-
  • номинации-
  • филми-
  • кино

"Вече съм толкова стара, че съм работила с всички", казва Мерил Стрийп

Мерил Стрийп навърши 75 години: Рекордьор по номинации за "Оскар" и шеметна кариера - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

"Не ми стигат часовете в денонощието, за да гледам достатъчно филми и малко се срамувам да си го призная".

Откровеното признание идва от американската актриса Мерил Стрийп в интервю за сайта на международния кинофестивал в Кан тази година. Часове по-рано тя бе отличена с почетната награда "Златна палма" за цялостен принос в киното от 77-ото издание на престижния кинофорум.

"Вече съм толкова стара, че съм работила с всички", каза шеговито, но и с доза истина Стрийп в Кан.

Днес актрисата, която държи рекорда за актьор с най-много номинации за награда "Оскар" - общо 21, от които 17 за най-добра актриса във водеща роля и четири за най-добра актриса в поддържаща роля, навършва 75 години.

Мерил Стрийп навърши 75 години: Рекордьор по номинации за "Оскар" и шеметна кариера

Мери Луиз Стрийп се ражда на 22 юни 1949 г. в Самит, Ню Джърси, в семейството на актриса и фармацевт. Като малка мечтаела да стане оперна певица и сама измислила псевдонима си Мерил като съчетание от двете си имена Мери и Луиз, информира БТА.

"Толкова много любов тук, в Кан. У дома никой не ме уважава", каза актрисата с характерното си чувство за хумор в Кан. Абсолютна легенда и актриса с несравним талант, Мерил Стрийп е преминала в забележителната си кариера досега през разтърсващи драми като "Изборът на Софи", през щури роли като тази на Флорънс Фостър Дженкинс във "Флорънс" и на двусмислени образи като Маргарет Тачър в "Желязната лейди" или Миранда Пристли в "Дяволът носи "Прада", пише авторът на интервюто Манон Дюран.

Кариерата ѝ започва преди четири десетилетия, през които е отличена с три награди "Оскар", държи рекорд и с 33 номинации за награда "Златен глобус", спечелила е осем.

Мерил Стрийп навърши 75 години: Рекордьор по номинации за "Оскар" и шеметна кариера

Дебютира на сцена през 1975 г., а в киното - през 1977 г. с малка роля във филма "Джулия" с участието на Джейн Фонда. Участието ѝ във филма е силно орязано и монтажът така променя всичко, че Стрийп по-късно казва, че била отчаяна и не искала и да чуе повече за кино. Запомнила обаче много от работата си с Джейн Фонда.

Междувременно Робърт де Ниро, който я е гледал в театъра на Юджийн О'Нийл в Ню Йорк във "Вишнева градина", предлага Стрийп да изиграе приятелката му в "Ловецът на елени". През 1978 г. актрисата е номинирана за "Оскар" за ролята си в продукцията. Приятелството ѝ с Робърт де Ниро датира оттогава. Самата Стрийп открива актьора във филма "Коварни улици" на Мартин Скорсезе през 1973 г. Тогава тя учи актьорско майсторство в Йейл, след като е завършила колежа "Васар" в Ню Йорк. Филмът на Скорсезе е вторият, в който тя гледа Де Ниро.

"Тогава си казах - ето такава актриса искам да бъда, като него. Това искам да правя. И да го правя с отдадеността и страстта, и уменията, и красотата, които той влага. Той е моята пътеводна светлина вече 50 години", казва Мерил Стрийп за Робърт де Ниро на церемония в Остин, Тексас, през 2022 г.

Мерил Стрийп навърши 75 години: Рекордьор по номинации за "Оскар" и шеметна кариера

През 1978 г. актрисата печели първата си награда "Еми" за минисериала "Холокост" и е номинирана за "Оскар" за "Ловецът на елени". За ролята ѝ във филма, която тя приема и заради това да бъде до любимия си Джон Казейл, който е диагностициран с рак на белия дроб, Карина Лонгуърт пише в книгата "Мерил Стрийп: Анатомия на една актриса", че Стрийп поставя въпроса за овластяването на жените, като "изигра жена, за която овластяването беше чуждо понятие - нормална дама от средностатистически малък американски град, за която раболепието беше единственото нещо, което познаваше".

Години по-късно, преди месец в Кан, Мерил Стрийп говори за ролята и мястото на жените в професията.

"Днес най-големите звезди в света са жени. Когато аз започвах да работя, бе съвсем друго. Тогава всичко беше фокусирано върху един мъж - суперзвезда. Женските роли бяха второстепенни. За пръв път, когато мъж ми каза по повод на филм "Знам как се чувстваш", беше за "Дяволът носи "Прада", казва Стрийп пред Дюран.

Актрисата се е снимала в над 60 филма в киното и в повече от 20 телевизионни продукции. Освен наградите "Оскар" и "Златен глобус", с които е отличена, тя е лауреат и на три награди "Еми", на две награди БАФТА, на почетни награди "Златна мечка" и "Златна палма", както и на почетния приз на името на Сесил де Мил. Тя е отличена и с Националния медал на САЩ за изкуство, с Награда на Центъра "Кенеди", с Президентския медал на свободата на САЩ. През 2023 г. бе удостоена и с наградата "Принцесата на Астурия" за постижения в изкуството.

Мерил Стрийп има четири деца от брака си със скулптора Дон Гъмър, за когото се омъжва след кончината на Джон Казейл. Той издъхва преди премиерата на "Ловецът на елени", в който се снима заедно със Стрийп и Робърт де Ниро. Актрисата е сломена, но скоро се среща случайно със скулптора, който е близък на брат ѝ. Бракът им устоява десетилетия, преди миналата година да стана известно, че двамата живеят разделени повече от шест години.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    9 2 Отговор
    ЧРД госпожа Стрийп

    Коментиран от #4

  • 2 цербер

    4 2 Отговор
    Рекордьорка по номинации за "Оскар" и шеметна кариера
  • 3 щурецъ

    0 4 Отговор
    Мерилка за стриптийз.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БРАВО

    2 0 Отговор
    Много ми харесва,... сърцата жена
  • 6 Кон

    0 0 Отговор
    Назовете името на един филм с тази набедена за актриса баба без да се замисляте повече от 3 секунди? Не можете нали? И един час да мислите пак не можете да се сетите. Тази е от категорията "известна, защото е известна".