27 Юни, 2024 10:05 1 642 2

Рецепта на деня: Турски гевречета

  • гевречета-
  • сладки-
  • семена-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

Меки, сладки и неустоимо вкусни

Рецепта на деня: Турски гевречета - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 600 г брашно + 2 супени лъжици за месене;
  • 1 яйце със стайна температура;
  • 400 мл хладко/топло прясно мляко;
  • 1 пакетче суха мая (8-10 гр.);
  • 80 г захар (може и по-малко);
  • 1 малка чаена лъжичка сол;
  • 2 малки лъжички оцет 9%;
  • Около 100 г масло;
  • 1 жълтък за мазане и семена за поръсване.

Начин на приготвяне:

В по-дълбока купа разбийте яйцето заедно със захарта, след това добавете затопленото прясно мляко (трябва да е прясно) и разбъркайте до гладкост. Накрая добавете маята и отново разбъркайте, за да се разтвори и изглади всичко.

В друга по-дълбока купа пресейте брашното, направете кладенче в средата, след което изсипете цялата течна смес тук, добавете оцета, солта и бъркайте с лъжица до получаване на компактна смес. Когато брашното поеме течността, ще се получи много меко и лепкаво тесто.

Добавете още две супени лъжици брашно (или колкото прецените, че е необходимо) и продължете да бъркате, докато и то се смеси. Тестото е все още меко и лепкаво, така че го изтръскайте върху работна повърхност, разстелете го малко и нанесете върху него 30 г размекнато масло.

С намазнени ръце месете тестото, докато поеме маслото и стане гладко. Оформете топка и я сложете в добре намаслена купа (2 с.л. масло). Покрива се с плик или прозрачно стреч фолио и се оставя на топло и тъмно място да втаса за половин час или докато удвои обема си.

След това се изважда върху работен плот и с намаслени длани се разтяга на голяма кора. Нанесете 30-40 г размекнато масло върху цялата повърхност. Сгънете го наполовина от едната страна, след това го сгънете до другата страна, като книга. Ще получите продълговат правоъгълник с три слоя тесто.

Нарежете го на парчета с широчина 2,3 или 4 пръста или колкото искате, издължете ги малко и ги усучете, след което съединете краищата, за да получите гевречета. Подредете ги в тава, застлана с хартия, покрийте и оставете да починат около 10 минути.

През това време включете фурната да загрява на 180 градуса, а гевреците ще увеличат обема си. Намажете ги с разбит жълтък, към който сте добавили малко мляко или олио и ги поръсете с различни семена по избор.

Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 4 Отговор
    Това са си чисти израелски гевреци.
  • 2 Едно еврейче пита продавача

    1 1 Отговор
    Колко струва дупката на геврека. Нищо, отговаря продавача. Тогава ми дайте един геврек с по-голяма дупка.