Last news in Fakti

28 Юни, 2024 14:47 821 1

5 натурални масла за перфектен тен

  • натурални масла-
  • етерични масла-
  • тен-
  • загар-
  • грижа за кожата-
  • слънцезащита

Ето как да си направите сами масло за слънчев загар

5 натурални масла за перфектен тен - 1
Снимка: Shutterstock

Лятото е вече тук! И няма как да не свързваме този период от годината с дългите безгрижни дни на плажа и сексапилния шоколадов загар. В следващите редове ви предлагаме няколко натурални масла, които ще ви помогнат да направите кожата си гладка и красива. Кои са те?

Сусамово масло

То е доста гъсто, лепкаво и силно ароматизирано масло и трябва да се използва пестеливо. Има естествен SPF фактор от около 4 до 6 и допълва добре кокосовото масло. Една наистина хубава рецепта за масло за тен включва:

  • 80% кокосово масло;
  • 10% слънчогледово масло;
  • 5% сусамово масло;
  • 5% зехтин.

Смесете тези масла заедно и нанесете върху кожата преди излагане на слънце. Ако искате да добавите допълнително подхранващо и възстановяващо масло, добавете 10% масло от шипка и 3% масло от семена от моркови. Ако пък искате да си направите лосион, добавете 10% пчелен восък, разтопен с маслото, след това добавете 20% сок от алое вера към тази смес.

Натуралните масла могат да направят невероятни неща за възстановяването, подмладяването и защитата на кожата ви, пише az-jenata.bg. С тяхна помощ можете да се насладите на здрава и блестяща кожа, като същевременно я предпазвате от увреждане. Използването на натурални масла и други съставки е не само евтин вариант, но и много ефективен начин да се грижите за кожата си.

Не забравяйте да нанасяте и слънцезащита с висок фактор, както и да избягвате обедното слънце, когато UV лъчите са най-силни.

Зехтин

Маслиновото масло е богато на витамин Е, който е естествено срещащ се антиоксидант. Той има успокояващи свойства, които не само овлажнява кожата, но и ѝ помагат тя да развие този златист загар. Смесете зехтин с няколко капки сок от моркови, ако искате по-тъмен тен, а по желание, добавете и няколко капки йод, за да предотвратите изгарянето на кожата.

Кокосово масло

Кокосовото масло е може би най-популярното естествено масло, използвано за придобиването на красив тен. Има SPF от 2 до 4 (според някои източници от 2 до 8). Кокосовото масло попива много добре и засилва тена, благодарение на стимулирането на производството на меланин в кожата. Освен това то предпазва кожата от фотостареене, минимизира риска от слънчево изгаряне, подхранва и хидратира кожата, предотвратява сухотата, опъването и лющенето и повишава еластичността и стегнатостта на кожата. Можете да го прилагате както преди, така и след излагане на слънце, тъй като то помага за успокояване на изгорялата от слънцето кожа и задейства нейната регенерация и естествени защитни механизми.

Масло от ший (карите)

Маслото от ший има SPF от 3 до 6 и също е едно от най-популярните масла за тен. То осигурява на кожата основни хранителни вещества, има хидратиращ ефект и предотвратява излющването на кожата и слънчевите изгаряния. Когато се използва след тен, това масло помага за успокояване на кожата, като ви дава усещане за комфорт.

Арганово масло

Това масло също има SPF 3-4. Основната му характеристика е мощният антиоксидантен ефект, благодарение на който то ефективно предотвратява фотостареенето на кожата и нежеланата пигментация. Маслото има много лека текстура и попива добре, което прави нанасянето му много удобно. Аргановото масло има отлични овлажняващи и подхранващи свойства, което го прави идеално за суха кожа.

Как да си направите сами масло за тен?

Ще са ви необходими:

  • 60 г слънчогледово масло;
  • 30 г зехтин;
  • 2 капки етерично масло от лавандула;
  • 1 капка етерично масло от кедрово дърво.

Ще ви трябват и малка пипета или фуния и стъклена бутилка с капкомер. Използвайте малка фуния или пипета, за да добавите слънчогледа и зехтина в стъклената бутилка с капкомер.

Добавете етеричните масла, закрепете горната част на капкомера и разклатете добре. Добавете няколко капки към дланта на ръцете си, затоплете леко с кръгови движения и нанесете върху кожата си преди слънчева баня.

Как да нанесете масло за тен? Най-важното при маслото за тен е, че ще искате да го нанесете, преди да излезете на слънце, в идеалния случай поне десет минути преди това. По този начин ще кондиционирате кожата си преди излагане на слънце, осигурявайки ѝ най-добрата базова подготовка, така че активните съставки да имат време да се абсорбират. Кожата не трябва да се усеща мазна.

Оставянето на маслото да се абсорбира дава на кожата ви най-добрия шанс за по-бърз тен и ще ви помогне да предотвратите беленето и изсушаването. Затова нанесете масло за тен с размер на монета върху дланта на ръката си и разтрийте ръцете си една в друга, за да ги покриете с маслото. След това нанесете върху частите от тялото, които искате да придобиете тен, като избягвате деликатните зони. Изчакайте поне десет минути и след това сте готови за слънчеви бани.

Колко време трябва да стоите на слънце?

Препоръчителното време за излагане на слънце без слънцезащита (само с натурално масло) е не повече от двадесет минути на ден. Най-важното при използването на масло за тен е да не прекалявате с престоя си на слънце. Безопасността е от първостепенно значение.

Слънчевото изгаряне освен че боли, може да доведе до рак на кожата и други кожни проблеми по-късно, както и до преждевременно стареене. Така че, придържайте се към кратките слънчеви бани!


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    4 0 Отговор
    Смесвате зехтин с бира , мажете си и ще имате перфектен тен , стар морски трик