Last news in Fakti

1 Юли, 2024 15:57 896 1

Ветеринарен лекар изброи симптомите на топлинен удар при домашните любимци

  • симптоми-
  • кучета-
  • котки-
  • домашни любимци-
  • ветеринар-
  • топлинен удар-
  • лято-
  • горещо

Специалистът даде ценни съвети как да се грижим за животните през горещото време

Ветеринарен лекар изброи симптомите на топлинен удар при домашните любимци - 1
Снимка: Shutterstock

Ако домашният любимец се чувства отпаднал и летаргичен в горещото време, трябва да се охлади с компрес и да му се даде вода. След това домашният любимец трябва да бъде отведен в клиника.

Ян Ермолов даде тези препоръки в разговор с радиостанция "Говорит Москва".

"Топлинен удар е възможен, и то не само при кучетата, но и при други животни. Дори папагалите могат да го получат. А превантивните мерки са същите като при хората: достъп до вода, избягване на дълги разходки в жегата — трябва да изберете сутрешните или вечерните часове. По-податливи са късокраките кучета и малките породи като йоркитата и тетерите.

При късокраките кучета си струва да отидете на фризьор и да подстрижете домашния си любимец възможно най-късо или възможно най-креативно. Основното е, че част от тялото, например гърбът, трябва да е с къса козина. Е, и ако топлинният удар все пак се случи, домашният любимец повръща, летаргичен е, неактивен, отказва да яде, първата помощ е прясната вода. Опитайте се да охладите домашния си любимец възможно най-бързо. Най-доброто лечение ще бъде с мокра кърпа, нещо като компрес. И след това вече, когато се стабилизира, отидете в клиниката", обяснява още лекарят.

По-рано друг ветеринарен лекар предупреди за опасностите от климатиците за котки. Животните получават "температурен стрес" вследствие на хипотермия. Малките домашни любимци могат да се разболеят от остри респираторни инфекции, казва Ангелина Сиротина.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    0 0 Отговор
    Значи язе да кибичим на жега без климатик заради мачъка и кучъка да не се разболят,е нема да стане