7 Юли, 2024 15:34 4 007 11

Могат ли хората с диабет да ядат диня?

  • диня-
  • диабет-
  • здраве-
  • кръвна захар

В зависимост от вашата диета и количеството диня, което консумирате, това може да повлияе на нивото на кръвната ви захар

Могат ли хората с диабет да ядат диня? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако имате диабет, може да ядете диня в умерени количества. Плодовете осигуряват важни хранителни вещества и могат да бъдат част от балансирана диета. Динята е любим десерт през лятото, но съдържа естествена захар. В зависимост от вашата диета и количеството диня, което консумирате, това може да повлияе на нивото на кръвната ви захар.

Колко захар има в динята?

Динята съдържа естествена захар, която може да се отрази на нивата на кръвната ви захар.
Една чаша диня 152 г, нарязани на парчета, съдържа 9,42 г естествена захар и 11,5 г въглехидрати.
Едно реченче диня от около 286 г съдържа 17,7 г естествена захар и 21,6 г въглехидрати.

Малка порция диня може да е питателна добавка към балансиран хранителен план, ако имате диабет. Американската диабетна асоциация препоръчва да се ядат пресни, замразени или консервирани плодове без добавена захар вместо продукти, които съдържат добавена захар.

Ползи от динята за здравето

Динята осигурява фибри, както и следните витамини и минерали:

  • витамин А
  • витамин С
  • калий
  • магнезий
  • витамин В6
  • желязо
  • калций.


Витамин А поддържа здравословно зрение и подпомага поддържането на сърцето, бъбреците и белите дробове.
Витамин С също е полезен за здравето. Редовната консумация на храни с високо съдържание на витамин С и други антиоксиданти помага за:

  • подобряване на сърдечно-съдовото здраве
  • предотвратяване на някои видове рак
  • намаляване риска от свързана с възрастта макулна дегенерация и катаракта
  • намаляване на продължителността на обикновената настинка.


Тъй като динята е с високо съдържание на фибри, консумирането ѝ помага за храносмилането и редовно изхождане. Освен това, динята е хидратираща, тъй като съдържа над 90% вода. Друга полза от динята е, че консумацията на този сладък плод задоволява желанието ви за нещо сладко, като същевременно поддържа чувството на ситост по-дълго.

Динята и потенциалните ползи при диабет

Няма конкретно изследване, което пряко да свързва консумацията на диня и контрола на диабета. Но съществуват някои доказателства, които предполагат, че яденето на диня може да помогне за намаляване на риска от определени усложнения, свързани с диабета.

Динята съдържа умерено количество ликопен, пигментът, който придава цвета на плода и е мощен антиоксидант. Ликопенът помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Възрастни с диабет са двойно по-склонни да страдат от сърдечно-съдови заболявания, включително сърдечни заболявания и инсулт в сравнение с възрастни, които нямат диабет. Може да намалите риска, като консумирате питателна храна, богата на плодове и зеленчуци и контролирате нивата на кръвната си захар, кръвното налягане и холестерола.

Какъв е гликемичният индекс при динята?

Храни с нисък или среден гликемичен индекс са с по-малка вероятност да повишат нивата на кръвната ви захар.
Гликемичният индекс (GI) е оценка за това колко бързо захарта от дадена храна навлиза в кръвта ви. Всяка храна има стойност на GI от 1 до 100. Тези стойности се основават на това как всяка храна се сравнява с референтен елемент. За такъв обикновено се използва захар или бял хляб.

Гликемичният товар (GL) е комбинация от GI на храната и действителното съдържание на въглехидрати в стандартна порция храна. Някои твърдят, че GL дава по-реална стойност за това как конкретна храна може да повлияе на нивата на кръвната захар.

Динята обикновено има GI 72 и GL 5 за порция от 120 г. Динята има нисък GL и, както всички плодове, може да се консумира умерено като част от балансирано хранене.
GI от 55 или по-малко се счита за нисък. GI между 55 и 69 обикновено се счита за среден. GI от 70 или повече се счита за висок.
GL под 10 е нисък, 10 до 19 е среден, а 19 или повече е висок.

Ако искате да ядете диня, най-добре е да разгледате диетата си като цяло. Динята има относително висок GI, но нисък GL. Препоръчително е да следите за количеството диня и да проверявате нивата на глюкозата си, след като ядете диня с балансирана храна, за да видите как тялото ви реагира, пише actualno.com. Съчетаването на плодове с протеини може да помогне за регулиране нивата на кръвната ви захар.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дупничанин

    9 4 Отговор
    А аз се чудя що оная реклама със "сезона на дините" вече не я въртят по телевизора. То било, щото сме загрижени за диабетиците, ти да видиш... Ми фраскайте инсулина направо у динята и "пей, сърце"
  • 3 Българин

    16 3 Отговор
    Какво мислят от американската диабетна асоциация за MacDonald,KFC, Burger king и други вериги за бързо хранене? Питам за да знам дали да ги слушам за динята.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Механик

    9 0 Отговор
    Поредния бълвоч, дето е без връзка с главния мозък. А най-вече без познания по езика ни.
    Да, тия хора МОГАТ да ядат диня. А дали е безопасно е друг въпрос.
    Правете разлика между "може" и "трябва"!
  • 6 Даже и не знаете какво пишете

    16 0 Отговор
    Всичко могат да ядът, но в минимални количества. А тея дето пишат статията могат да го ядът.
  • 7 Мую Дински

    5 0 Отговор
    Писал ... АИ баце, кво да яде - ток и биткойни!
  • 8 само

    3 0 Отговор
    с мастика ?
  • 9 Хито

    2 8 Отговор
    С две думи , просто : меркантилното подобряване е по- високо от усвоителното разнообразие , което от своя страна води до липса на ензими и виртуална полиамнезия , която от своя страна не регулира нивята на кръвната захар по тези начини , които са пряка връзка от рекултивазията и копитализацията на витаминния баланс.

    Коментиран от #11

  • 10 МНЕНИЕ

    3 0 Отговор
    Яжте на корем, дини , карпузи, кауни... сега им е сезонът а не по Коледа.
  • 11 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хито":

    Мдааа, много научно обосновано