8 Юли, 2024 11:56 1 202 10

Хората все по-трудно имат сериозни връзки заради социалните мрежи

  • сериозна връзка-
  • социална мрежа-
  • запознанство-
  • запознанство по интернет-
  • връзка

Младите хора все повече се объркват в търсенето на партньор заради социалните мрежи и приложенията за запознанства

Хората все по-трудно имат сериозни връзки заради социалните мрежи - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване разкрива, че сравнително ново явление пречи на хората да намерят „точния човек“, съобщава Мейл онлайн.

Изследователите са установили, че младите хора страдат от т. нар. „объркване в социалните медии“ (social media confusion), причинено от платформите и приложенията за запознанства.

Сайтовете увеличават изкушението и желанието за нов партньор, което намалява вероятността хората да се задържат дълго в една връзка, твърдят изследователите. Освен това потребителите са изложени на повече по-привлекателни и богати хора от всякога, което изкривява очакванията им за намирането на най-подходящата за тях половинка.

Екипът изказва предположение, че хората на възраст между 18 и 30 години вече ценят повече „удоволствието“ пред дългосрочната стабилност.

"Изборът на партньор от човека е сложен психологически процес, който ефективно се влияе от множество обществени фактори, включително външен вид, характер и финансово положение", казва Чаян Мунши, научен ръководител на проучването.

Наборът от достъпни партньори е нараснал до изключителни нива, като според оценки от март насам 60 милиона души в САЩ използват онлайн платформи за запознанства от общо 117 милиона души, които в момента са свободни.

Новото проучване бе представено на годишната конференция на Дружеството за експериментална биология в Прага тази седмица.

В изследването на участниците са били зададени въпроси, сред които: „Чувствате ли се объркани при избора на партньор в живота?“, „Какви са критериите ви за избор на партньор в живота?“, „Все още ли търсите други партньори, ако вече имате стабилна връзка?“ и „Обичате ли да преминавате към „по-добър вариант“ при избора на партньор в живота?“

Жените казват, че изпитват по-голямо объркване, когато търсят партньор, отколкото мъжете.

Като цяло несигурността на хората по отношение на това с кого всъщност да излязат на среща, обърква способността им да изберат „правилния“ партньор. Тези, които вече са във връзка, често изтеглят приложение за запознанства, само за да видят и други възможности. „При това се дава превес на импулсивността за сметка на установяването на стабилна връзка“, смята Мунши.

Нещо повече, увеличаването на достъпа до сексуално стимулиращо или привлекателно съдържание е изкривило това, което хората очакват от потенциалния партньор - включително неговия външен вид, личност и финансово състояние.

С напредването на изкуствения интелект и филтрите хората променят снимките си, за да изглеждат по-добре от останалите - с по-гладка кожа, по-пищна коса и други примамливи качества. Това „създава изкривени представи за реалността у младите хора, което в крайна сметка води до объркване по отношение на избора на потенциални партньори в живота“, казва Мунши.

Въпреки това авторите на проучването поясниха, че е необходимо да се проведат допълнителни изследвания, за да се разбере по-задълбочено как обществените нагласи карат младите хора да изпитват натиск в света на онлайн запознанствата.

Резултатите показват, че „индексът на удоволствието“ или „приливът на адреналин“ във връзките е станал по-важен от дългосрочната стабилност, което може да повлияе на психичното здраве на младите хора, обобщават авторите на изследването, цитирани от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    16 5 Отговор
    Откакто въведоха социалните мрежи от сорта на Инстаграм, митът че българката била най-красива на света тотално пропадна. Всяка втора руска девчонка от деревнята слага в малкия си джоб мис България за последните 33 формата.

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Сетихме се

    12 3 Отговор
    Тези асоциални мрежи са чума.
  • 3 Механик

    4 2 Отговор
    Ми то нали това е целта на тия мрежи.
    От сериозните връзки се раждат деца. А на господарите на света не са им нужни деца.
  • 4 Механик

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ми, не си много прав. Даже хич.
    За българката съдиш по мис България, а за другото съдиш по едно момиче от село.
    Ами ако има по-красиви българки, ама не са на конкурса, ами са от село? Ти всички българки от село ли познаваш та изобщо не ги споменаваш в сметката?
    От мен знай едно- на тоя свят има невероятно много на брой, красиви момичета/жени, за които ти и ние никога няма да чуем. А това дето ти го показват на МИС-намсиквоси, са обикновени пачаври, спонсорирани от некой бабацка, независимо от коя националност.

    Коментиран от #10

  • 5 САЩ..САЩ..

    4 2 Отговор
    Те тава се иска..сичко да се обаркочи...целта на имашчите фного
  • 6 Констатираща

    7 1 Отговор
    Много правилно! Същото съм установила и коментирала от лични наблюдения сред младите хора, които в продължение на месеци и години се изчерпват физически, морално и духовно в търсене на подходящ партньор, въпреки че тези, които се предлагат онлайн, не са за пренебрегване, но възможността да се търси и избира все по-доброто, кара младите хора да търсят непрестанно, забравяйки, че изборът на партньор не е като избор на стока, което може да е удобно и по-ефективно онлайн, но тези принудителни запознанства, дори и да имат резултат, лишават двойката от тръпката на естественото спонтанно запознанство и спомените около началото на връзката, които са най-укрепващият и сплотяващ елемент в една връзка, а бързата и напрегната консумация, води до разочарования и емоционално изхабяване. Участвайки в такива запознанства, младите хора се мотивират, че в сегашния натоварен и напрегнат живота, трудно могат да осъществят случайна връзка, без помощта на приложенията, което е абсолютно невярно, тъй като сега навсякъде е пренаселено и контактите са изключително много и достъпни, но именно това ги заслепява, а възможностите, които предлагат приложенията, водят до закърняване на възможностите за естествено общуване между хората. Така постепенно се превръщаме в хибриди, които трудно могат да общуват и се размножават по естествен начин. Това са рисковете на развитието в техниката.
  • 7 Име

    3 1 Отговор
    Все някога се срещат!
  • 8 ами,

    11 0 Отговор
    Така е защото в социални мрежи 99.99% е лустро и фалш,а при живото общуване лъсва истината.Затова които иска сериозен партньор никога да не търси в социалните мрежи.
  • 9 мда

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Добре че виждаме и необработени снимки на девочки в новинарския поток. Селянки, та дрънкат!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.